duminică, 6 decembrie 2015

Danemarca face custodia comună fizică opțiunea principală a instanțelor după divorț.

O preluare dupa un articol mai vechi (din anul 2007)
Colectivul ARPCC


O copie a acestui articol poate fi descarcata aici:

După zece ani de cercetare și studii asupra copiilor cu o durată de 20 de ani, Danemarca descoperă că un stil de parenting 50-50 egal este în interesul superior al copiilor. Ziarul Copenhagen Post notează că legislația privitoare la sistemul de parenting 50-50 egal va intra în vigoare în luna octombrie 2007, parentingul 50-50 egal devenind procedura standard în cazurile de  divorț.

Danemarca se confruntă cu probleme serioase în cazul copiilor crescuți în familii monoparentale: droguri, probleme cu autoritățile, comportament agresiv, rezultând într-un număr ridicat de persoane închise pentru crimă și agresiuni - o situație ce nu exista cu 25 de ani înainte în Danemarca. Copiii în educația cărora se implică ambii părinți cresc mai bine adaptați și dezvoltați emoțional decât copii din familii monoparentale. Danemarca a suferit mult în urma politicii de acordare a custodiei unui singur părinte  și, fiind o țară mică, nu își poate permite să piardă marea parte a forței de muncă disponibile din cauza copiilor crescuți în familii monoparentale. Rata divorțului e foarte ridicată și se nasc puțini copii deoarece populația e descurajată de vechiul sistem danez care face divorțul ușor accesibil și transformă copiii in pioni emoționali la divorț.


Anette Hummelshøj, șefa Departamentului Pentru Familie a Danemarcei, are încredere că noua lege privitoare la parentingul 50-50 egal va ajuta la dezvoltarea armonioasă a copiilor. "La început mulți părinți vor considera dificil sistemul parenting 50-50 egal, dar trebuie să facă ce e mai bine pentru copiii lor și să lase deoparte neînțelegerile dintre ei" declară Anette. Danemarca a deschis porțile spre cercetare specialiștilor americani și factorilor de decizie, și a adresat Uniunii Europene îndemnul de a stabili ca normă sistemul parenting 50-50 egal. "Cercetările sprijină ideea că parenting 50-5 egal este în interesul superior al copiilor" declară Anette. 

Membrii cabinetului lui Anette vorbesc fluent engleza și sunt deschiși să discute cu oficiali ai guvernului sau cercetători interesați de programul lor. În plus, ambii părinți având puteri 50-50 egale vor lua inițiativa și își vor face datoria. 

Ea a mai declarat că mulți părinți descoperă că au divorțat din motive prostești, și fiindcă amândoi își doriseră copii, trebuie să îți unească forțele și să crească copilul în ciuda neînțelegerilor dintre ei. 

Niciun comentariu:

Cele mai citite