marți, 22 decembrie 2015

Disensiuni intre parinti legate de petrecerea vacantelor si iesirea din tara

Buna seara,
ma numesc AV si sunt tatal unui baietel de 10 ani care locuieste cu mine.
Am castigat procesul de custodie (domiciliu minor cu Custodie Comuna) dar de la pronuntare (2013) si pana acum ma confrunt mereu cu probleme privind vacantele (de 5 ani ma rog de mama sa ii dea procura copilului pentru a petrece vacanta in afara tarii) si programul de vizitare al mamei pe care aceasta il interpreteaza mereu dupa bunul plac.
Este al doilea an consecutiv cand mama isi stabileste vacanta de iarna dupa bunul plac refuzand orice forma de dialog si acord asupra saptamanii care i se cuvine. Cum vacanta de iarna incepe de obicei Vinerea (in acest an Joi a fost ultima zi de scoala) i-am propus, deja de la inceputul lunii Decembrie, mamei sa ia copilul incepand cu Vineri 18 Dec, o saptamana + prima zi de Craciun 25 Dec (conform Sentintei)....aceasta mi-a scris in mesaj, in ziua de Vineri, ca va lua copilul de Vineri pana Duminica pentru al treilea week-end al lunii Decembrie apoi de Luni il va tine o sapatamana, cea aferenta vacantei de iarna, apoi il va lua si pe data de 01 Ianuarie 2016 pentru primul week-end al lunii Ianuarie. Concluzia: mama il va tine 13 zile iar eu ar trebui sa ma multumesc cu ramasita de 4 zile!!!! asta fiind echitatea impartirii vacantelor in varianta mamei.
Va solicit ajutor in a gasi un Executor Judecatoresc disponibil in ziua de Vineri 25 seara orele 18 aproximativ, care impreuna cu un Politist si cu un Inspector al protectiei Copilului sector 4 sa poata pune in Executare Sentinta Tribunalului privind Programul de vizitare al mamei.
Un Executor Judecatoresc aflat eventual in imediata apropiere a domiciliului mamei (zona XXXX sector 4 - Bucuresti) 
Deasemenea daca aveti mai multa experienta in asemenea situatii si ma puteti sfatui va multumesc anticipat.
Cu multumiri!



RASPUNS:

Buna ziua,

Daca copilul locuieste preponderent la dvs va recomand cel mai sincer – sa dati mamei intreaga flexiblitate. Copilul e bine sa petreaca cat mai mult timp cu fiecare dintre parinti. La dvs oricum petrece (se pare) mai mult timp decat la doamna.

Pentru procura de iesire din tara, eu zic sa incercati sa nu va aratati suparat ... petru o vreme ... doar sa ii atrageti atentia ca pana la urma pierde copilul. Sunt si in Romania locuri frumoase. Folositi-va de ele. Cu cat vede ca “va doare” iesirea din tara cu atat va continua intr-un astfel de comportament. Altenativ puteti cere prin instanta (nu recomand) ca instanta a suplineasc aacordul pentru urmatorii 5-10 ani de zile. Printr-o decizie judecatoreasca.

Recomandarea noastra cea mai sincera: cu cat va veti relaxa privitor la aceste probleme si veti demonstra flexibilitate va incepe si cellalat parinte sa se relaxeze si sa inteleaga ca nu mai este “o miza” batalia asupra timpului copilului.  INTRODUCEREA IN ECUATIE A UNUI EXECUTOR JUDECATORESC NU ESTE O SOLUTIE PENTRU DVS - doar va inrautati relatia si va duna copilului. 

O alta idee ar fi sa gasiti un mediator care e si bun psiholog si sa cereti o medere legat de cresterea copilului pe vitor si aceste aspecte (minore zic eu) care va invenineaza relatia – sau gasiti o alta persoana de incredere (in care aveti ambii incredere) care are maturitatea de a “media” cu interesul copilului in prim plan. Eventual puteti propune ca si mama sa stea mai mult cu copilul (de ex sa doarma copilul miercuri la mama si mama sa il duca la scoala. Sau sa extindeti weekendul de vineri pana luni dimineata cand mama sa il duca la scoala. O astfel de propunere surprinztoare poate sa ajute in mult efeluri:
Ø  O implica mai mult pe mama in crestere copilului ... benefic pt copil .. .studiile arata ca minorii care petrecel cel putin 33% din timp cu fiecare parinte se dezvolta mai bine dpdv psihologic – au legaturi de atasament mai puternice si stima de sine mai mare.
Ø  Detensioneaza situatia astfel ca mama intelege ca sunteti sincer preocupat ca dansa sa fie implicata in cresterea copilulu
Ø  Reduce nevoia mamei de a avea mai mult timp cu copilul in vacante ... deci e foarte posibil sa fie mai putin preocupata de programe fanteziste de petrecere a vacantei de iarna ... lucru ce va da predictibilitate ma mare pt dvs.
Ø  Va lasa si pe dvs sa va vedeti de viata, de cariera, sa petrecei timp cu noua partenera, etc. 

Cu speranta ca veti gasi impreuna o cale neconflictuala de a rezolva aceasta situatie

Colectivul ARPCC

ref. [ngo3585]

--------------------------------


Va multumesc pentru raspunsul prompt....chiar daca descurajator.
Cat as vrea sa inteleg inclinatia dvs. spre conciliere si dialog bilateral, ma tem ca in aceasta situatie este si va fi imposibil, si nu din cauza mea care am incercat si mediere si consiliere psihologica si orice alta forma de dialog si negociere cu mama copilului. Trebuie sa va informez ca am de-a face cu o persoana perfect Iresponsabila si Indiferenta, si mai grav o persoana care prioritizeaza doar razbunarea si ambitie prosteasca (constienta ca mereu are de suferit mai mult copilul decat eu).
Absolut nimic din ce ati sugerat Dv nu este posibil, deoarece am si incercat diverse chestii.....stie una si buna.
Imaginati-va ca mama nu a dus copilul nici macar o dimineata sau sa il ia macar odata de la scoala de la inceputul anului....nici macar la sedinta cu parintii nu s-a prezentat....manuale etc etc....In vacanta de vara in loc sa stea cu el o luna sau sa imi permita si mie sa petrec vacanta cu el unde aveam deja bilete, a preferat sa stea cu el 10 zile dupa care a "abandonat" copilul pe la bunici sau rude la tara (ca nu imi spune niciodata programul copilului) plecat la Concubinul ei in Italia de unde s-a intors cu o zi inainte sa predea copilul.....si Dv vorbiti de implicare si mai mult timp petrecut cu mama???
Eu doresc doar sa imi pot creste copilul sanatos fericit si educat....iar mama lui, nu numai ca nu participa, dar si impiedica toate aceste procese.
Chiar nu am cum sa las pe nimeni sa imi batjocoreasca copilul, si sa il impiedice sa creasca educat si echilibrat psihic si emotional. Am sa merg pana la capat pentru a avea linistea si conditiile necesare cresterii sieducarii copilului
Va multumesc inca odata pentru raspuns.

O noapte linistita!

------------------------

Buna dimineata,
Eu v-am dat un sfat Incercand sa va ajut sa obiectivizati. Cand esti in divort (sau imediat dupa) orice actiune a “partii adverse” este perceputa ca un atac direct (=integritatea psihica a copilului). Cand esti inauntrul situatiei nu poti perspectiva de ansamblu (pe o perioada mai mare de timp). Pe termen lung insa, experienta mi-a aratat ca atitudinea de conciliere si de “relaxare” este de multe ori cheia detensionarii situatiilor. De asemenea e important ca ambii parteneri sa incerce sa incheie divorţul si din punct de vedere psihologic. Din ce imi spuneti, mama isi doresti (chiar si asa inconsistent) sa fie in apropierea copilului. Din ce mi-ati spus, nu reiese ca al dvs copil s-ar simti rau in preajma mamei. Copilul are nevoie si de mama – chiar daca din pct dvs de vedere nu indeplineste standardele. Va trimit un mic film ... poate va ajuta ... Vorbeste de PAS – nu cred ca e cazul la dvs – dar ... finalul e mai general … arata un copil inainte si dupa momentul separarii parintilor  ... un copac intreg, rotund ,frumos ... si apoi un copac care si-a pierdut jumatate de ramuri ...  Si textul de mai jos, cu care se finalizeaza acel film:



Niciun comentariu:

Cele mai citite