vineri, 15 martie 2013

Pot parintii decide schimbarea locuintei minorului contrar deciziei instantei?


ÎNTREBARE
Mă adresez către dumneavoastră cu o întrebare. Divorţul şi custodia minorului de 10 ani să pronunţat anul trecut în Martie cu sentinţa: "custodie comună, domiciliul la mama, program de vizitare stabilit şi stabilit pensie alimentară ptr. minor din partea tatălui. Întrebarea este, mamă este de acord ca domiciliul minorului să fie la tată iar tata nu doreşte ca mama să plătească pensie alimentară. Pentru asta trebuie să se înainteze încă un proces la judecătorie s-au este de ajuns o declaraţie la notar? Care este forma legală ca acest lucru să fie realizat?


RĂSPUNS:
Un plan parental semnat la notar ar trebui să fie în regulă. Aveţi modele de plan parental aici. http://www.arpcc.ro/wiki/plan-parental vă recomandăm planul parental minimal care este destul de cuprinzător.
Conform legii locuinţa copilului se stabileşte de părinţi -- legea nu interzice ca părinţii să decidă ulterior sentinţei o modificare a locuinţei. Relativ la pensia de întreţinere cred că, de asemenea, câtă vreme dvs. aveţi venituri suficiente şi nu doriţi pensie din partea mamei iar instanţa nu a decis anterior o pensie în sarcina mamei, de asemenea, planul parental autentificat notarial ar trebui să fie în regulă. Vă recomandăm să treceţi prin toate paragrafele planului parental deoarece viaţa ne rezervă mult mai multe surprize şi e bine se clarifice cât mai din timp despre cum veţi trata anumite aspecte (de exemplu cine ia decizia de înscriere la şcoală, cine face lecţiile, sau dacă copilul are voie să iasă din ţară ori nu)

***********************************************************************************

ÎNTREBARE ÎN CONTINUARE:
Revin cu o rugăminte, Nu reuşesc să conving pe soţia că un act la notar este de ajuns pentru această modificare. Puteţi să mă ajutaţi cu o lege, de unde reiese că este de ajuns şi actul notarial, deoarece ea susţine că dacă instanţa aşa a hotărât atunci tot instanţa trebuie să modifice. Sincer având experienţă cu justiţia romana şi nu doresc să pierdem vremea cu termene de judecată. Peste toate ar fii foarte importat şi pentru minor să se rezolve acest lucru cât mai repede. 

RĂSPUNS:
Există ]ntr-adevăr această filozofie pe care o spune soţia dvs. "ce a făcut instanţa doar instant poate să desfacă". Dar situaţia schimbării locuinţei este, în opinia mea, o excepţie de la această abordare. O să reiau cele două decizii la care faceţi referire încercând să explic mai bine:


PRIVITOR LA LOCUINŢĂ:
Codul civil vă dă posibilitatea de decideţi unde locuieşte copilul. Căutaţi aici:
"Articolul 496 Locuinţa copilului.
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit acestui articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege."
După cum puteţi observa, aliniatul (4) permite părinţilor să schimbe locuinţa DE COMUN ACORD. Or e ceea ce tocmai v-aţi înţeles să faceţi. Deci înţelegerea la notar ar trebui să fie suficientă, în opinia mea de nejurist.

PRIVITOR LA PENSIE:
Nici o instanţa nu a stabilit pensie alimentară pe care soţia dvs. să o plătească dvs. Deci relativ la pensie nu este nimic de "desfăcut".  Există jurisprudenţă care arată că dacă dvs. vi s-a stabilit pensie în bani dar, de facto, dvs. aţi ţinut copilul nu veţi mai fi pus să plătiţi încă o dată pensie în bani mamei pentru perioada cât copilul a stat efectiv la dvs. Cităm din jurisprudenţa CA Craiova:
"Ori, obligaţia legală de întreţinere a părintelui faţă de copilul său, prev. de art. 86 alin.1, alin. 3 cod familiei se execută în natură sau prin plata unei pensii în bani, în conformitate cu art. 93 alin. 1 codul familiei. În speţa, câtă vreme copilul s-a aflat la tatăl său, care s-a ocupat de creşterea şi îngrijirea sa, acesta şi-a îndeplinit în natură obligaţia legală de întreţinere la care se referă disp. legale enunţate, neexistând astfel nici un temei legal ca, pentru aceiaşi perioadă de timp tatăl să fie socotit că având în continuare calitatea de debitor al aceleiaşi obligaţii de întreţinere prin stabilirea unei pensii şi în bani, deşi această obligaţie s-a stins prin plata, respectiv prin executare în natură." (Hotărâre emisă de Curtea de Apel Craiova - Secţia minori şi familie). Deci şi dvs. sunteţi protejat împotriva unei eventuale acţiuni a mamei de a cere retroactiv pensie retroactiv pentru perioada cat minorul a locuit efectiv la dvs.
Singurul "risc" pe care îl are mama este peste vreo 5 ani de zile o va răzgândiţi si o sa ii cereţi pensie. Totuşi din ce cunosc eu, o astfel de decizie ar funcţiona doar ULTERIOR datei la care s-ar pronunţa sentinţa. Având si înţelegerea parentala SEMNATA LA NOTAR in care dvs. v-atu obligat sa nu ii cereri pensie, opinez ca risc-ul e mai mic pt. dansa ... dar riscul rămâne.  Până la urmă, dacă între dvs. există o relaţie atât de bună încât

Codin Băltăgan

2 comentarii:

Anonim spunea...


Buna ziua,


As dori sa incep anumite demersuri juridice pt modificarea custodiei din totala (acordata mamei) in comuna. Custodia a fost  intocmita la mediator, iar instanta a dat hotarare judecatoreasca in acest sens acum 2 ani. Motivul pt care am acceptat custodia totala mamei, adica fostei sotii, a fost ca am cedat rugamintilor ei, fiind suficient de naiv incat sa cred ca nu ma va impiedica sa dezvolt relatii paterne firesti cu fiul meu, care e extraordinar de atasat de mine. Insa lucrurile nu se desfasoara normal, iar copilul sufera.

Spuneti-mi, va rog, cu sinceritate daca am sanse intr-un astfel de proces.

Mentionez ca sunt un tata iubitor si un om respectat de societate. Asadar, nu exista motive sa fiu decazut din drepturile parintesti.

Astept raspunsul dvs.
Buna ziua,


As dori sa incep anumite demersuri juridice pt modificarea custodiei din totala (acordata mamei) in comuna. Custodia a fost  intocmita la mediator, iar instanta a dat hotarare judecatoreasca in acest sens acum 2 ani. Motivul pt care am acceptat custodia totala mamei, adica fostei sotii, a fost ca am cedat rugamintilor ei, fiind suficient de naiv incat sa cred ca nu ma va impiedica sa dezvolt relatii paterne firesti cu fiul meu, care e extraordinar de atasat de mine. Insa lucrurile nu se desfasoara normal, iar copilul sufera.

Spuneti-mi, va rog, cu sinceritate daca am sanse intr-un astfel de proces.

Mentionez ca sunt un tata iubitor si un profesor respectat de societate. Asadar, nu exista motive sa fiu decazut din drepturile parintesti.

Astept raspunsul dvs.




07.02.2016, 23:41


Anonim spunea...

sunt divortat de 2 ani .gustodia copilului e la mine ..tatal.si mi.am schimbat locuinta ..fosta sotie stie de acest lucru. a venit la aceasta adresa sa,ia fata ..dar nu vrea sa imi acorde instiintarea de acest lucru ..si sa mai adaug un detaliu. ma dat din nou in judecata pt stabilire domicilul minorei ..ce sanse am ..?

Cele mai citite