duminică, 17 martie 2013

Relaţiile transnaţionale între acceptarea parentală percepută şi dispoziţiile de personalitate ale copiilor şi adulţilor: o analiză meta-analitică (prima publicare online la 1 septembrie 2011)


Autori: Abdul Khaleque1  and Ronald P. Rohner 1

Traducere în limba română: Otilia Constantin v2
Supra-revizuire: Adina Nişitole v3

Sumar:

Trei întrebări desprinse din teoria acceptare-respingere parentală au fost abordate:
(a) Percepţiile copiilor cu privire la acceptarea parentală sunt transnaţional asociate cu dispoziţiile specifice de personalitate?
(b) Amintirile adulţilor cu privire la acceptarea parentală din copilărie sunt transnaţional asociate cu aceste dispoziţii de personalitate? şi
(c) Relaţiile dintre acceptarea parentală şi dispoziţiile de personalitate ale descendenţilor  variază în funcţie de genul (sexul) părinţilor?
Toate studiile au folosit versiunile pentru copii şi adulţi ale chestionarului de  acceptare-respingere parentală (PARQ) pentru mame şi pentru taţi, precum şi versiunile pentru copii şi adulţi ale chestionarului de evaluare a personalităţii (PAQ).
Rezultatele au arătat că acceptarea atât maternă cât şi paternă  în copilărie, corelează  în mod semnificativ, în toate ţările, cu toate cele şapte dispoziţii de personalitate ale descendenţilor adulţi. Amintirea adulţilor cu privire la acceptarea parentală  în copilărie corelează semnificativ cu toate dispoziţiile de personalitate adulte, cu excepţia dependenţei.

Studiul susține din punct de vedere teoretic necesitatea implementării unor programe de legături personale ample între părinții nerezidenți și copii, ocazionat de divorțul sau separarea copiilor, copiii percepând deseori separarea de părintele nerezident (sau interacțiunea insuficientă cu acesta, pe modelul un week-end la 12 zile) ca o respingere din partea părintelui absent.

Documentul complet în traducerea oferită de ARPCC poate fi descărcat de la adresa web:

Documentul original în limba engleză se poate descărca de la adresa web:



Niciun comentariu:

Cele mai citite