miercuri, 6 martie 2013

Intalnire a Societăţii Internaţionale pentru Acceptarea şi Respingerea Interpersonală in India


Bună ziua membri PASG,

Recent, a avut parte o întâlnire a Societăţii Internaţionale pentru Acceptarea şi Respingerea Interpersonală (International Society for Interpersonal Acceptance and Rejection - ISIPAR) în Chandigarh, India. Am învăţat despre cercetări extinse şi teorii despre acceptare şi respingere şi cum am putea să le raportăm la înstrăinarea (alienarea) parentală.

Trei dintre membri PASG au oferit prezentări. Lena Hellblom Sjögren a oferit două prezentări, “ Înstrăinarea Parentală: Iubire Condiţionată şi Respingere Forţată” şi “Ce poate face o mamă sau un tată în caz de înstrăinare parentală? Pot fi măsurate consecinţele?”. Noul membru PASG, Sigrun Landvall, a prezentat “Sunt suficiente pentru instanţe, în cazuri complicate de custodie a înstrăinării parentale, informaţiile de bază?” Eu am prezentat “Provocarea înstrăinării parentale este o formă de abuz asupra copilului”.
Orice persoană care conduce sau se gândeşte să înceapă o cercetare în domeniul  înstrăinării parentale trebuie să ştie despre teoria acceptării şi respingerii parentale (PARTheory). Aspectul cel mai relevant pentru înstrăinarea parentală este acela că, în esenţă, copiii de pretutindeni răspund în acelaşi fel atunci când se simt acceptaţi sau respinşi de către părinţi sau de către alte persoane de care sunt ataşaţi. Copiii care se simt respinşi de către părinţi sunt mai predispuşi la probleme         psihologice şi sociale în timpul copilăriei şi mai târziu în viaţă.

Este important de menţionat că cercetătorii teoriei PARTheory au elaborat o metodă consecventă şi fiabilă de măsurare a percepţiei de acceptare sau respingere a copilului. Eu consider că aceia dintre noi care evaluează copii alienaţi (indiferent dacă din punct de vedere clinic, medico-legal sau doar pentru cercetare) putem folosi o modalitate cuantificabilă de măsurare a percepţiei copilului privind acceptarea de către un părinte şi respingerea de către altul. Chestionarele asociate teoriei PARTheory  sunt folosite şi au fost standardizate în multe comunităţi şi ţări din lume. Vă rog să luaţi în considerare folosirea acestor chestionare pentru a verifica dacă acestea pot intensifica evaluările şi cercetările dumneavoastră cu privire la înstrăinarea parentală.
Persoana care a elaborat PARTheory este Ronald P. Rohner, profesor doctor emeritus la Universitatea din Connecticut (şi nou membru al PASG). Pentru a afla mai multe informaţii, vizitaţi site-ul Centrului de Studiere a Acceptării şi Respingerii Interpersonale UConn (Center for the Study of Interpersonal Acceptance and Rejection at UConn). De aici puteţi descărca mai multe documente informative. De asemenea, aici puteţi achiziţiona Cartea de buzunar pentru Studiul Acceptării şi Respingerii Parentale (ediţia a 4-a, 2005), de Rohner şi Khaleque.

Toate cele bune,
William Bernet, M.D.
Professor Emeritus, Departmentul de Psihiatrie
Universitatea de Medicină Vanderbilt
Nashville, Tennessee

 [ngo533]

Niciun comentariu:

Cele mai citite