miercuri, 27 martie 2013

Custodia comună: o soluţie inteligentă sau un plan problematic?


Articol de De Roz Zinner, Divorce and Family Mediation Services

Istoric

În ultimii ani, custodia fizică fizică și custodia comună legală au căpătat o popularitate deosebită, ca metode de îngrijire a copilului după divorţ. În vreme ce instanţa are ultimul cuvânt în privinţa deciziilor asupra custodiei, negocierea aranjamentului custodial este realizată fie cu ajutorul mediatorului sau al unui avocat specializat. Custodia comună fizică se referă la dreptul părinţilor de a locui împreună cu copiii. Custodia fizică împărţită, poate lua multe forme, de la petrecerea vacantelor de vară la tată iar restul anului la mamă, la pendularea între casele părinţilor. Copiii au două locuinţe principale chiar dacă timpul petrecut în fiecare dintre ele, diferă. Custodia legală comună, în afara sensului dezbătut în acest articol, se referă la împărţirea responsabilităţii, indiferent de locul în care stau copiii, în privinţa luării deciziilor în legătură cu bunăstarea copilului, acestea incluzând școlarizarea, starea de sănătate și educaţia religioasă. În mod frecvent, părinţii divorţaţi împart custodia legală, fără a o împărţi și pe cea fizică. Când mediatorii specializaţi în divorţ lucrează cu cuplurile, încearcă să faciliteze ajungerea la un acord între părinţi, evitând folosirea termenului de custodie pe cât posibil, pentru a nu aprinde spiritele. În acest articol, cu toate acestea, termenul de custodie va fi folosit pentru a da o imagine clară a lucrurilor.

De ce custodia comună a câștigat popularitate?

Un motiv probabil este că bărbaţii și femeile au realizat faptul că taţii sunt importanţi pentru copii, în același timp, un număr mai mare de bărbaţi au ajuns să-și dorească să aibă un rol important în vieţile copiilor lor. Mulţi taţi nu se mai mulţumesc să-și vadă copilul de două ori pe săptămână, în vreme ce mamele se bucură singure de custodie. Pe măsură ce rolurile tradiţionale ale părinţilor se schimbă, și concepţiile noastre privitoare la modul cel mai bun de îngrijire a copilului după divorţ se modifică.
Un alt motiv pentru creșterea popularităţii custodiei comune, îl reprezintă mărirea numărului de mame nevoite să lucreze full-time. Custodia totală, poate deveni extrem de dificilă pentru o mamă cu un post full-time solicitant, mai ales dacă acestea lucrează peste program sau fac naveta. Multe cupluri care înainte de separare aveau un program foarte încărcat, descoperă că trebuie să coopereze și să-și gestioneze mai bine timpul, pentru a putea să-și îndeplinească îndatoririle de părinţi.
În unele cazuri, este aleasă custodia comună pentru a se evita o bătălie îndelungată pentru custodie, luptă din care e puţin probabil să iasă vreun câștigător. Datorită însuși naturii procesului, conflictul este adesea amplificat iar comunicarea se rupe. Judecătorii încearcă să ia decizii în favoarea interesului superior al copilului iar când sunt luaţi în discuţie doi părinţi competenţi, aceasta e o soluţie evidentă.

Care sunt avantajele custodiei comune?  
(click pe link pentru a citi)

(click pe link pentru a citi)



Cum poate un cuplu ce divorţează să se bucure de avantajele custodiei comune?

Mediatorii unui divorţ le oferă părinţilor posibilitatea de purta discuţii și de a negocia aspecte mai importante sau mai puţin importante, legate de creșterea copilului. Mediatorii sunt special antrenaţi să ajute cuplurile să înveţe să comunice într-un mod cât mai civilizat pentru a face custodia comună să funcţioneze. Partenerii preferă discuţiile faţă în faţă și păstrarea controlului asupra acestor decizii importante, mai degrabă decât să-și încredinţeze soarta în mâinile a doi avocaţi sau a unui judecător.
Sistemul nostru actual le pune pe cele două părţi faţa în faţă, ca să se lupte între ele. Acest lucru poate avea costuri atât financiare, cât și emoţionale. Din clipa în care se pornesc acuzaţiile și cererile, devine extrem de dificil  pentru parteneri să ajungă la un plan care privind creșterea copilului, care să le convină amândurora. Nu e o coincidenţă faptul că divorţurile în care există mediatori se termină cu adoptarea custodiei comune mai frecvent decât în cazul divorţurilor obișnuite. Un mediator cu experienţă poate să-i ajute pe părinţi să poarte discuţii despre interesul copilului, și să se decidă dacă custodia comună este o hotărâre înţeleaptă sau un plan problematic pentru familiile lor.

Articolul complet se poate descărca de aici

Niciun comentariu:

Cele mai citite