joi, 27 martie 2014

Are cineva exemple de programe de vizitare pentru cazul în care copilul locuieşte în afara României?

Întrebare:
În cazul în care copilul locuieşte în afara României (Franţa) cu mama - are cineva exemplu de program de vizitare? Dacă obţin custodie comună acum (divorţ pe legea veche 2004) pot avea mai multe drepturi ca până acum? Sancţiuni pentru cine nu respectă există? Mulţumesc pentru sugestii, GB (Bucureşti)

Răspuns:
Nu cunoaştem despre astfel de programe standard pentru situaţia pe care o descrieţi. Cineva "propusese" că cum copilul stă cu părintele rezident în majoritatea timpului (toate weekendurile din perioada şcolară) ar fi normal ca în perioada vacanţei copilul să stea majoritatea zilelor cu părintele nerezident … pentru refacerea  legături personale cu acesta. Astfel s-ar putea asigura un 20-25% de timp petrecut de copil în grija părintelui nerezident, şi, este de sperat păstrarea unor legături personale între copil şi părintele în cauză. Era însă doar o idee. Nu am văzut ca o astfel de situaţie să fie însuşită de către vreo instanţă de judecată din România. Nu e sigur cum se va judeca un astfel de proces.

Există totuşi o sentinţă în culegerea noastră de jurisprudenta (de la Cluj). În acea speţă mama nerezidentă a recâştigat custodia comună şi s-a stabilit destul de amănunţit un program de legături personale. Ar putea să vă fie utilă.

Nu există sancţiuni pentru părintele care nu respectă cele stabilite de instanță. Mai mult, experienţa ne arată că dacă acel părinte abuzează (în sensul că nu se comunică informaţii despre minor sau nu este lăsat minorul să interacţioneze prin mijloace audio-video cu părintele nerezident) – judecătorii nu penalizează într-un proces ulterior pe părintele abuzator.

Cu deosebită consideraţie
Colectivul ARPCC

Un comentariu:

Unknown spunea...

As vrea sa stiu daca un turc căsătorit cu o englezoaica ( locuind in Anglia ) au divorțat , el a semnat divorțul si de doi ani se chinuie sa vorbească cu copii macar la telefon , dar fosta nu il lasa . A apelat la un avocat care il amâna , un mediator care nu are ce face . Si nu si-a vazut copii de doi ani . E legal ?

Cele mai citite