marți, 1 aprilie 2014

Schimbări legislative semnificative în Anglia privitor la protecţia copilului aflat în divorţ

Pe 13 martie, Legea privitoare la copii şi familie a fost promulgată de către Curtea Regală, ceea ce înseamnă că schimbările care au fost propuse privitoare la Dreptul Familiei vor intra în curând în vigoare. 

Legea de asemenea cere părinților să participe la o şedinţă de informare cu privire la mediere înainte de a putea depune actele de divorţ.

Aceste modificări includ "prezumția de implicare a părinților", care afirmă că instanțele trebuie să plece de la premiza că, dacă nu există dovezi care să sugereze contrariul, implicarea ambilor părinți după separare este în interesul superior al copilului. 

În plus, există prevederi care înlocuiesc termenii de „sentință privitoare la contact" și „seninţă de stabilire a reședinței” cu cel de „sentința privitoare la aranjamentele legate de copil”. Această schimbare a fost necesară deoarece frazările anterioare au contribuit la percepţia unei situaţii de tip „învingător şi învins” în dreptul privat al familiei din Anglia.

Separat există o altă lege, așanumita "Lege Cenușăreasa" aflată în curs de adoptare. Mai mutle detalii pot fi găsite în articolul preluat de pe situl adevarul.ro:


************

Legea Cenuşăreasa din Anglia îi poate trimite pe părinţi după gratii şi până la 10 ani, dacă se dovedeşte că îşi abuzează emoţional copiii 

Preluare de pe situl adevarul.ro | adevarul.ro – 




Abuzul emoţional şi neglijarea cu efecte psihice grave asupra copiilor sunt aspecte cărora ar trebui să li se acorde atenţie sporită, în condiţiile în care un sondaj recent arată că 88% din părinţi nu realizează efectele nocive pe care le pot avea asupra copiilor abuzurile psihologice, ci iau în considerare numai violenţa fizică. Legea Cenuşăreasa este soluţia pe care se mizează britanicii în rezolvarea unor situaţii grave care rămân nepedepsite.

Părinţii care îşi afectează emoţional copiii prin felul în care se comportă cu ei, îi lipsesc de dragoste pentru perioade mari de timp, nu le acordă atenţie, îi obligă să ia parte la scene de violenţă domestică sau le aplică pedepse degradante ar putea fi trimişi de justiţia din Marea Britanie în spatele gratiilor şi până la 10 ani, în funcţie de gravitatatea faptelor dovedite.

Printre susţinătorii „legii Cenuşăreasa“ se numără şi politicieni britanici, precum Robert Buckland, reprezentant al Partidului Conservator, membru în Parlament şi judecător, şi după câte se pare chiar Regina Elisabeta a Marii Britanii, mamă şi bunică, la rândul ei. Majestatea Sa va anunţa schimbările aduse de această nouă lege, care constituie, de fapt, o completare a legii de protecţie a copilului existentă la acest moment în Anglia, în cadrul tradiţionalului discurs pe care îl va susţine în luna iunie, conform Daily Mail. 

„Nu la mult timp după ce fraţii Grimm au popularizat povestea Cenuşăresei, a fost introdusă legea referitoare la relele tratamente aplicate copilului. Totuşi, legea nu a reflectat niciodată întreaga gamă de suferinţe emoţionale pe care le poate îndura un copil abuzat de părinţi sau de cei care îl îngrijesc. Adevărul trist este că, până la acest moment, mama vitregă şi malefică din poveste a scăpat basma curată de fiecare dată. Momentul în care ar fi trebuit să se schimbe lucrurile în acest sens a trecut de multă vreme“, a explicat metaforic problema ridicată de legea Cenuşăreasa, Robert Buckland. Acesta a scris într-un editorial din „Daily Telegraph“ că se simte nevoia unei legi clare, concise şi a unei definiţii care poate fi aplicată în mod practic şi eficient în cazurile grave, un cod alternativ care să reflecte întregul spectru de comportamente negative care afectează dezvoltarea psihică şi emoţională a copiilor şi care să ofere instrumente legale potrivite pentru a se putea interveni în cazurile extreme de abuz emoţional sau psihic, iar vinovaţii să poată fi traşi la răspundere penal. 

Investigarea cazurilor de abuz emoţional, „cheia“ către prevenirea abuzului fizic şi sexual? 
Conform politicianului, această lege ar permite poliţiei să intervină la momentul oportun în ajutorul multor copii şi să înceapă investigaţii înainte ca situaţia micuţilor să se înrăutăţească şi să se ajungă la abuzuri fizice sau sexuale. Astfel, conform legii Cenuşăreasa termenul de cruzime emoţională ar putea deveni o infracţiune pedepsită ca atare, iar pedeapsa cu înschisoarea ar putea ajunge în cazuri grave şi până la 10 ani de detenţie. 

Mai exact, infracţiune va constitui „afectarea deliberată a dezvoltării normale a unui copil din punct de vedere intelectual, emoţional, social sau comportamental“, şi va fi pusă pe aceeaşi treaptă, ca importanţă, cu abuzul fizic şi sexual.

Legea care protejează minorul de rele tratamente va include, dacă se aproba amintitul amendament, ignorarea deliberată a unui copil sau lipsirea de afecţiune pentru perioade lungi de timp, atitudine care se consideră că aduce prejudicii grave dezvoltării emoţionale a copiilor. Alte aspecte luate în considerare de noua lege se referă la obligarea unui copil să fie martor la scene de violenţă domestică, învinuirea fără niun fel de fundament şi abuzul emoţional exercitat asupra unui copil de către un adult care caută scuze inexistente pentru propriile accese de furie sau aplicarea unor pedepse degradante pentru copil.

Printre asociaţiile care militează pentru introducerea amendamentului Cenuşăreasa se numără şi „Women’s Aid“, care atrage atenţia asupra faptului că legislaţia se concentrează aproape exclusiv pe incidente specifice, cum sunt atacurile directe, dar nu suficient pe urmările de natură psihologică. De asemenea, o altă problemă semnalată ţine de faptul că legea actuală nu ia în considerare noţiuni ca „putere“ şi „control“, care rezumă esenţa abuzului domestic. Mai multe asociaţii, alături de Women’s Aid, solicită Guvernului britanic să includă în legea penală noţiunea de „control coercitiv“, care dă naştere unor tipuri de comportamente în cazul adulţilor ce pot afecta psihic minorul. În acest mod, mai atrag atenţia respectivele asociaţii, ar fi mai simplu să se dovedească, în cazurile grave, abuzul de această natură exercitat pe perioade lungi de timp.

10% din copiii de până la 15 ani, depresivi 
Recent, un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a relevat că la nivel mondial, 10% dintre copiii de până în 15 ani se confruntă cu depresia, în timp ce la adolescenţi procentul creşte la 20%. Aceste cifre nu sunt doar statistică atâta vreme cât se înregistrează tot mai multe cazuri de minori care ajung să recurgă la masuri extreme si se gândesc să-şi pună capăt vieţii, în loc să ceară ajutor.

În lumina acestor date, specialiştii români consideră, la rândul lor, aşa cum reiese dintr-un reportaj difuzat recent de Ştirile Pro Tv, că este foarte important ca în puţinul timp pe care îl au la dispoziţie, părinţii să-şi facă micuţii să se simtă apreciaţi şi iubiţi, cu menţiunea că mediul în care trăieste copilul este factorul determinant care provoacă depresia, indiferent dacă vorbim despre familie, şcoală şi societate. Atmosfera din casa, dar şi pretenţiile exagerate ale părinţilor pot să le provoace copiiilor stări negative şi să-şi formeze o părere proasă despre propria persoană.

În cazul adulţilor care îi jignesc pe cei mici, fără să realizeze că acest gen de atitudine poate avea urmări grave pentru copil, psihologul Marius Rusu a oferit un exemplu concludent în acest sens pentru Ştirile Pro Tv: "De câte ori îţi zic eşti prost sau că nu ai fost bun, trebuie să am în minte că după aia trebuie să-ţi ofer cel puţin zece laude ca să ajungem la zero."



Niciun comentariu:

Cele mai citite