marți, 23 februarie 2016

Sfaturi pentru a da copiilor accesul la calitate parintească după divorț

TRADUCATOR: Nan Nicolae-Catalin
CORECTOR: Bunea Alina-Elena

O copie a acestui articol poate fi descărcată aici: https://goo.gl/8J34wD



Soțul meu și cu mine am decis că divorțul este cea mai bună cale pentru a reduce la minimum daunele pe care le-am putea provoca copiilor noștri, nevrand ca aceștia să își petreacă anii prin instanțe. Aveți cumva vreun ghid de orientare pentru un bun plan parental pentru copii? Noi vrem să trecem peste proces și să mergem mai departe cu propriile vieți cât mai rapid posibil, însă nu ne putem decide asupra unui plan parental.

Cunosc sentimentul de a dori să pun capăt unui relații, atunci când știi că nu se poate merge mai departe. Dar un divorț rapid și fără durere se întâmplă foarte rar.

Intrăm în căsătorie sperând că va dura- iar un divorț este un vis spulberat. Puține cupluri pot încheia o relație fără probleme, mai ales în momentul în care sunt implicați copii. Dacă amândoi sunteți capabili să faceți asta, puteți avea de asemenea și capacitatea necesară de a lucra împreună și de a păstra familia unită.

Fiecare familie este unică. Pentru a va reconstrui viețile ca două familii separate, în care copiii să prospere, trebuie să luați în considerare toate opțiunile și să ajungeți la un rezultat care să fie în interesul superior al copilului, dar și al vostru.

În timp ce nu mă aflu în poziția de a oferi consiliere juridică, cer de multe ori părinților să scrie ceea ce cred ei ca este în interesul superior al copilului (în funcție de nevoile de dezvoltare, emoționale și educaționale), în loc de ceea ce este convenabil pentru ei ca părinte. Am văzut de multe ori oameni care folosesc planurile parentale (accesul la copil) ca un instrument pentru a negocia din punct de vedere financiar, sau în unele cazuri să împiedice mutarea fostului soț/soție cu noul/noua parterer/ă.

Planurile în ceea ce privește accesul părintelui la copil nu sunt fixe- ele au nevoie să fie ajustate în funcție de nevoile copiilor, instanțelor fiindu-le greu să acorde părinților un anumit tip de aranjament fix.

Copiii și adulții experimentează durearea divorțului cu totul diferit. Ovietivele tale trebuie să fie ajutarea copiilor să se adapteze la o nouă rutină, să accepte permanenta divorțului și să își găsească un nou mod de a fii o familie cu fiecare părinte.

Înainte de a fii capabil să te concentrezi pe interesul superior al propriilor copii, trebuie să fii sincer și să folosești de data aceasta accesul la propria frică, la propriile tale obiective și preocupări. După aceea, este mult mai probabil să iei decizii informate și obiective care se concentrează pe reducerea durerii și tulburării tale și a copiilor tăi- dar și pe reducerea litigiilor inutile.

Dacă amândoi foști parteneri puteți fi sinceri despre frica și furia voastră, v-ați putea îmbunătăți considerabil eficiența consilierii juridice, ajutându-vă că vă concentrați pe nevoile copiilor, ajungând astfel la o cale de mijloc, care este bună pentru toți cei implicați.

În loc de graba de a finaliza divorțul, tu și tatăl copilului ar trebui să discutați cu un profesionist juridic pentru a vă asigura că nici unul dintru voi nu luați o decizie pripită, care să nu fie în cele mai bune interese ale copiilor, evitând astfel regretele și resentimentele în viitor. Poți evita un conflict puternic, în special cu ajutorul timpuriu al profesioniștilor, reconstruind o relație constructivă, pe modelul "relațiilor de afaceri" care să vă ajute să evaluați ceea ce este mai bine pentru copilul vostru, dezvoltând astfel limite și așteptări pe care să le urmați amândoi.

O întrebare de exercițiu pe care am pus-o de multe ori părinților te-ar putea ajuta în cazul locului copiilor tăi:

 Ce va rămâne la fel pentru copii?

 Care este pierderea pe care copiii tăi o vor experimenta?

 Ce pot obține copiii tăi din divorț?

Odată ce ești capabil să te pui în locul copiilor tăi, în loc să crezi ceea ce vezi, vei aprecia modul în care aceștia experimentează divorțul și ceea ce poți face tu ca să îi ajuți să accepte divorțul prin explicarea faptului că totul va rămâne la fel chiar și cu un singur părinte și explicându-le ce pot obține după divorț. Ceea ce va rămâne la fel după divorț este la fel de simplu ca mersul la Biserică duminica, cumpărăturile sau spusul poveștilor, chiar și doar cu unul dintre părinți. În multe divorțuri, copiii câștigă o casă mai calmă.

O plângere frecvență din partea copiilor și adolescenților cu care lucrez te-ar putea auta să decizi asupra planului parental- scăderea "timpului calitativ" cu părinții. Părinții de obicei vor distanță pentru a merge mai departe cu viața lor, astfel copiii trebuie să se deplaseze înainte și înapoi între cele două case. Având școală, activități extrașcolare, meditații și distanța dintre cele două case, mulți copii se află în ipostaza de a petrece mult timp alergând de la un părinte la celălalt.

De multe ori sugerez fiecărui părinte să aibă cel puțin o parte din întregul week-end petrecut alături de copiii lor, astfel copiii pot sta cu un singur părinte fără să alerge între case. Copiii au nevoie de timp să se relaxeze și să ia lucrurile ușor, acest lucru fiind probabil cel mai bun timp pentru părinți să își creeze legături cu copiii lor.

Planul parental ar trebui să permite copiilor tăi să aibă două case în cazul în care aceștia din urmă se simt iubiți și îngrijiți, permițându-le să aibă o relație calitativă cu amândoi părinții. Nu îți dorești pentru copilul tău să fie ignorat din cauza nevoilor fiecărui părinte.


ref.[ngo3598]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite