miercuri, 17 februarie 2016










INTREBARE

Buna ziua,
suntem casatoriti de 12 ai avem un copil de 10 ani in urma unei discuti avute in prealabil acum 3 luni am decis ca copilul nostru sa mearga sa continue scoala in italia la sora sotiei ,a fost doar o discutie de comun acord in luna octombrie de comun acord am hotarat ca sotia si copilul sa faca o vacanta de 6 zile in italia la sora ei impreuna cu copilul am fost la notar am facut o declaratie de incredintare minor pe perioada excursiei de 6 zile dar perioada efectuari excursiei a fost de la data de 29.10.2015-29.10.2016
Totul ok pana aici  ,i am condus la aeroport si ne am luat la revedere ca o familie normala ,a 2 zi ma suna si mi comunica :am hotarat sa raman in italia sa-mi cresc copilul singura cu ajutorul surori mele iar tu iesti liber sa faci ce vrei nu mai ne leaga nimic ,nu te mai iubesc si atat am plecat in italia in data de 14 noiembrie sa vizitez copilul si sa am o discutie cu sotia  ,discutia a fost simpla sa terminat totul ntre noi atunci eu i am reprosat ca am gasit pe internet un cont de al ei de skype unde am gasit convorbiri obscene cu un cetatean italian le am scos la imprimanta si i le am aratat  si iam spu ca asta e motivul pt care ma parasit si mia luat copilul ,domiciliul de resedinta al copilului e la adresa din comuna x si tot odata urmeaza cursurile scoli din comuna x.
Ce ar trebui sa fac mai departe cum as putea readuce familia la domiciliul de rezidenta avut sau macar copilul as putea folosi acele mesaje de pe contul de skype pe care le a avutea cu cetateanul italian in istanta?imi vreau macar copilul inapoi
ajutati-ma va rog


RASPUNS

Buna ziua,
Cazul dumneavoastra a inspirat ceva reactii din partea colectivul A.R.P.C.C, unde au urmat mai multe sfaturi asa cum se poate vedea mai jos.

Tot odata va sugeram sa va uitati peste aceste materiale :


si


Puteti cauta si pe situl nostru www.arpcc.ro

Tin sa mentionez ca toate mesajele vin din partea colectivul nostru din care fac parte tatici si mamici, iar sfatul universal a fost sa luati masuri “Urgente”.

Prima recomandare
1. In primul rand sunt necesare clarificari legate de acea procura - este mentionat clar "incredintare minor pe perioada 2015-2016" sau este doar o procura pentru trecere granita? Scrie in procura ca minorul urmeaza a fi inscris la scoala in Italia?
2. Incearcati sa luati legatura cu Ministerul Justitiei pentru o rapire internationala, desi sansele sunt relativ meci dar trebuie incercat.
3. NU folositi mesajele luate din contul ei. Ii dati mana libera la o plangere penala pentru violarea corespondentei electronice si sigur o sa aveti mult de tras cu parchetul, fapt ce va afecta negativ la un eventual program de vizita/divort.

Protectia copilului nu are competenta in strainatate si refuza voalat sa se implice, la judecatorie cu divortul s-ar putea sa aveti ceva probleme daca se baga lipsa competentei teritoriale a instantelor din Romania pentru ca ea si minorul sunt in Italia - deci actiune acolo (verificati daca nu a fost bagat deja), o eventuala executare a unui eventual program de vizita cu drept de gazduire va fi atat de complicata incat nu se va putea face. Incearcati sa ramaneti in relatii bune cu fosta si poate o sa puteti suna uneori copilul, poate chiar veti reusi sa luati copilul 2 saptamani in vacanta de vara.

In rest, situatia e standard - divort si program de vizita.


---------------------------

A doua recomandare

Buna ziua,
Sunt trei lucruri pe care trebuie sa le faca absolut imediat:

1.Sa depuneti o cerere de chemare in judecata prin avocat (italian, platit ) la Tribunalul de minori sau Tribunalul teritorial unde locuieste acum sotia si copilul pentru Rapire Internationala de minori.
Nu prin Autoritatea Centrala (min de justitie bucuresti, deoarece trec 6-8 luni pana intra pe rol tot la Tribunalul de Minori din Italia unde este arondata).

2. Imediat sa mergeti la Asistenta Sociala a primariei pe raza unde locuieste minorul acum, sa solicitati sa fie monitorizat copilul , si sa ceara ajutor pentru a mentine relatiile cu minorul si asistenta pentru repatriere!, iar concomitent sa meargeti la Carabinieri sa depuneti plangere penala pentru Rapire internationala de minori (care in timp se va transforma in dosar penal...si va fi extrem de folositor in actiunea de la punctul 1)

3. Cerere la Instanta din Romania de care apartineti (Judecatoria X)  de divort + incredintare, si imediat dupa ce i se da numar de dosar, sa scoateti certificat de grefa si sa introduca actiune pe cale de Ordonanta de Urgenta pentru incredintare TEMPORARA a minorului catre tata pantru a-l putea repatria.
  Din pacate eu am trecut prin asa ceva si daca cumva apuca sa treaca trei-patru luni fara sa faci aceste lucruri in ITALIA , NU il vei mai putea VREODATA repatria. Costa, dar... e tot ce ai de facut!
Succes!! Eu..nu am avut...dar sper sa ai tu!




Daca procedurile dureaza mai mult de 6 luni de zile apare riscul ca instantele din Italia, care trebuie sa decida returnarea, sa considere ca minorul s-a adaptat in noua tara si ca este in interesul sau superior sa nu mai fie supus din nou unei alte traume a ruperii din mediul cunoscut, urmat de alte motive care ar fi un blocaj pentru toate eforturile dumneavoastra.


ref.[ngo4471]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite