Temele discutate au fost legate de necesitatea actualizării legii protecției copilului cu focus pe introducerea în legislație a recomandării COE 2079 (custodia comună fizică, timpul parental echilibrat) dar și pe necesitarea combaterii alienării părinteşti.
Recomandarea Consiliului Europei 2079/2015 cu privire la creșterea rolului taților după separarea cuplului, a fost aprobată în luna octombrie 2015 de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, fiind rezultatul unui efort susținut de lobby al Asociației Române pentru Custodia Comună. Introducerea în legislația română a recomandării COE 2015 ar avea atât efectul scăderii numărului de părinţi dezangajați în creșterea și educarea copilului, cât și creșterea calității vieții copiilor în urma separării cuplului.
Alienarea parentală reprezintă forma de abuz emoțional exercitată asupra copilului de către unul din părinţi, în urma separării cuplului. Necesitatea introducerii acestei forme de violența în legislația româna, cât și a măsurilor de combatere și prevenire, este dictată de efectele devastatoare asupra copilului și formării viitorului adult : dezechilibru emoțional, agresivitate, alcoolism, tendințe suicidale, consum de droguri, abandon școlar, şomaj, imposibilitatea păstrării locului de muncă, posibilitatea repetării comportamentului în viitorul cuplu format, etc.
Pe parcursul întâlnirii atât d-na Secretar de Stat cât și Directorul ANPDCA și-au exprimat disponibilitatea de a lua în analiză propunerile ARPCC legate de custodia comună și planul parental dar și deplinul interes de a prelua în legislaţie prevederi care să asigur protecția eficientă a copiilor împotriva fenomenului alienării părintești.
Cu aceeași ocazie ARPCC a predat o schiță de proiect de lege de modificare a Legii 272/2004 republicată și a promis să revină cu o formă actualizată în următoarele câteva săptămâni urmând ca apoi, ARPCC și ANPDCA să procedeze la discutarea, articol cu articol, a modificărilor propuse.
Mai multe informații și materiale puteți consulta pe blogul nostru blog.arpcc.ro, site-ul www.arpcc.ro sau pagina social media facebook.com/arpcc.ro
Colectivul ARPCC
[ngo3764]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu