duminică, 4 octombrie 2015

Rezoluţia Consiliului Europei nr. 2079 (2015) privind egalitatea părintească - octombrie 2015

Avem plăcerea să anunțăm publicul român despre faptul că Rezolutia 2079(2015) a Consiliului Europei privind egalitatea părintească a fost aprobată de către plen. Ataşat (https://goo.gl/1GFg8N) aveţi textul final al rezoluţiei CoE, care conţine 2 amendamente. ARPCC va încerca ca în curând să pună la dispoziţia publicului român textul complet (atât textul final cât şi recomandările premegatoare care justifică această iniţiativă parlamentară a Consiliului Europei).

In esență textul recomandă țărilor membre să ia măsuri legale pentru a face din aranjamentlee de tip cusodie comună fizică regula în cazul divorțului sau separării părinților. 

Federaţia Colibri (în care ARPCC joacă rol de vicepreşedinte) a fost, prin intermediul organizaţiei locale (SOS Parents, Luxemburg) unul din factorii de lobby care au făcut posibilă promovarea acestei rezoluţii.

Notă : ca toate rezoluţiile CoE,  această rezoluție nu este obligatorie pentru statele membre … efectul reolutiei va fi limitat câtă vreme organele statului (legislativul dar şi Justiţia) nu vor face un efort intenţional de aliniere la standardele sugerate de aceste rezoluţii.

De menţionat că demersurile ARPCC de ratificare a convenției CoE nr 160 încă nu au fost finalizate. În continuare România nu a ratificat această convenție deși a ratificat ETS192. Or această rezoluţie a CoE « incurajează » la rândul său statele membre (deci şi România)  să ratifice ETS160. Din păcate nici până în prezent MAE și MJ nu au putut să pună la dispoziția ARPCC o traducere oficială a textului, nu mai vorbim să intenționeze cumva să o și ratifice)

Foarte important, Parlamentul Consiliului Europei cere statelor să introducă ca preferinţă custodia comună fizice (locuinţa alternantă a copilului) în toate situaţiile în care nu există riscuri de abuz său violentă din partea unuia dintre părinţi adaptând bineînţeles procentul de timp petrectu de copil cu fiecare dintre părinţi funcţie de nevoile copilului.

Această rezoluție reprezintă un pas înainte faţă de Legislaţia din România care în prezent doar permite locuinţa alternantă [dacă ambiii părinţi o doresc] judecătorul fiind obligat să acorde locuinţă unică [în situaţiile în care un părinte nu doreşte locuinţă alternantă] chiar dacă observă că în speţa în cauza interesul superior al copilului ar reclama mai degrabă un aranjament de tip locuinţă alternantă. 

De notat ca rezolutia a fost adoptata cu o majoritate covarsitoare (46 de voturi pentru si 2 abtineri) 

Cu deosebită consideraţie,
Cătălin Bogdan, preşedinte
 [ngo3410]


-------------
https://goo.gl/1GFg8N textul rezoluției în engleză
https://goo.gl/WRtMrA textul rezoluției în franceză
https://goo.gl/7KltnE texul rezoluției în limba română

Niciun comentariu:

Cele mai citite