vineri, 18 mai 2012

Jurisprudenţă: Respingerea excepției autorității de lucru judecat pentru un process de instaurare a autorității părintești comune


Articol de Codin Băltăgan, ARPCC

Asociaţia Română pentru Custodia Comună a militat dintotdeauna pentru posibilitatea de a instaura autoritatea părintească asupra minorilor cât mai repede, împotriva trendului majoritar din rândul specialiştilor. Mulţi avocaţi, de exemplu, sfătuiesc părinţii actualmente necustodieni (ca urmare a pronunţării undei sentinţe definitive anterior intrării în vigoare a noului cod civil) să lase să treacă o anume perioadă de timp (de ordinul anilor) până să depună o cerere de instaurare a autorităţii părinteşti comune.

Avem plăcerea să va supunem atenţiei astăzi o decizie edificatoare emisă de către Judecătoria Sector 5 care a respins excepţia autorităţii de lucru judecat ridicată de părintele custodian deşi cererea de chemare în judecată a fost depusă la 2 săptămâni după finalizarea definitivă şi irevocabilă a sentinţei de încredinţare a copilului pe legea veche (codul familiei).

Încheiere de şedinţă din 30.04.2012 
Preşedinte: BIDIUŢĂ OANA GEORGIANA; Grefier: SPETEANU CRISTINA
Observaţii: Este vorba de un proces de instaurare a autorităţii părinteşti. Dosarul redeschis la 2 săptămâni după decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti într-un dosar anterior în care CAB a făcut aplicare vechiului cod civil deşi decizia a fost datată pe 1 februaire 2012. Părintele custodian a ridicat excepţia autorităţii de lucru judecat. Excepţia a fost respinsă. 

Aici aveţi motivarea instanţei.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Am un baiat de 10 ani am divortat custidia este comuna tatal este turc il viziteaza foarte rar atunci cind vine copilul nu doreste sa intileasca cu el iar eu trebuie sa merg cu copilul pt doar in prezenta mea vrea copilul.Intrebarea mea as vrea sa il duc in Tutcia sa isi cunoasca bunici dar stau cu frica daca il poate opri tatal cu forta acolo?

Cele mai citite