luni, 28 mai 2012

Declarația de la Langeac - punctul de la care a pornit reforma dreptului familiei în Europa

Declarația de Langeac este o declarație internațională privitoare la bazele și principiile implementării unui statut de egalitate între părinți dorindu-se a oferi o alternativă la tratamentul actual inegal dintre mame și tați, precum și la problemele cronice din practica și teoria familiei din lumea occidentală.
Emisă în timpul Conferinței internaționale privind statutul părinților, care a avut loc în perioada 25-31 iulie 1999 (Franța) și la care au participat reprezentanți ai unor organizații ale părinților din zece țări, declarația a reprezentat o înțelegere unanimă cu privire la faptul că statutul de egalitate între părinți servește cel mai bine interesului superior al copilului. Declarația enunță faptul că promovarea egalității între părinți, atât în timpul mariajului cât și după o eventuală separare, trebuie susținută prioritar de către agențiile guvernamentale.
Declarația a fost tradusă în 6 limbi.
Declarația a fost susținută de către Dutch Parents Platform care a organizat o a doua conferință asupra acestei teme în anul 1999. Textul final al declarației acestei conferinte suna așa: 
"Cei prezenți la conferința internațională din 26 noiembrie 1999 din Utrecht privitoare la Declarația de Langeac (cu 7 participanți din 5 țări diferite) au plăcerea să aducă în atenția reprezentanților lor din Parlamentul European faptul că mamele și tații trebuie să aibă în orice moment, responsabilități (adică drepturi și obligații) egale cu privire la copiii lor și faptul că creșterea și îngrijirea cea mai bună a copiilor se poate realiza doar atunci când atât tații cât și a mamele sunt implicare în toate aspectele privitoare la copiii lor. Ei cer astfel o discuție mai detaliată a ideilor cuprinse în Declarația de la Langeac."

Bibliografie:

  • Textul declarației în limba franceză
  • Traducerea declarației în limba română (în lucru)
  • Raportul cu privire la conferința internațională cu privire la custodia comună, ținută în Langeac, Franța între 25-30 iulie 1999, se poate descărca de aici, de aici sau de aici
  • Citare a acestei declarații în lucrarea Child Custody Access And Parental Responsibility a prof. dr. Edward Kruk, Universitatea din British Columbia, Decembrie 2008 (traducere bilingvă româno-engleză)



Niciun comentariu:

Cele mai citite