miercuri, 2 mai 2012

Experienta codului civil belgian cu privire la autoritatea părinteasca



(text preluat din sumarul conferinţei " Dispoziții ale Noului Cod Civil în materia Dreptului familiei – unificarea practicii desfășurată la sediul INM pe data de 20 februarie 2012) 

În Codul civil belgian, regula stabilită din anul 2006 este partajarea în proporție de 50% a locuinței stabilite pentru copil între cei doi părinți. Unul dintre criteriile avute în vedere de jurisprudența belgiană în acordarea exercițiului autorității părinteşti unuia dintre părinți, criteriu utilizat şi la stabilirea locuinței copilului, este aşa-numitul „principiu californian”, care constă în capacitatea fiecăruia dintre părinți de a respecta drepturile părinteşti ale celuilalt. 

Tot în jurisprudența belgiană s-au cristalizat cu privire la exercițiul autorității părinteşti următoarele reguli:

1. niciun argument de principiu nu poate înlătura exercitarea în comun a autorității părinteşti (de exemplu: sexul, vârsta copilului);

2. împrejurările nerelevante nu constituie motive temeinice în acest sens (de exemplu, un părinte se face vinovat de violențe conjugale, prezintă un handicap fizic, faptul că un părinte devine homosexual, plecarea părintelui în străinătate), pentru că este vorba doar de contribuția unui părinte la luarea  unei  decizii  privitoare  la  copil.  În  ipoteza  unei  situații conflictuale  care  afectează comunicarea dintre părinți  s-a pus însă problema dacă este în interesul copilului să se dispună exercitarea autorității părinteşti de către un singur părinte.

3. trebuie avute în vedere doar fapte concrete, care pot fi dovedite;

4. probatoriul trebuie să poarte asupra următoarelor elemente cumulative: dovada de către soțul  solicitant a suferinței  copilului care se află sub autoritatea ambilor părinți;  stabilirea unei legături de cauzalitate între suferința copilului şi exercitarea în comun a autorității părinteşti; demonstrarea faptului că soluția constă în exercitarea autorității părinteşti exclusiv de către părintele solicitant.


În data de 20 februarie 2012 a avut loc la sediul Institutului Național al Magistraturii conferința Dispoziții ale Noului Cod Civil în materia Dreptului familiei – unificarea practicii, moderată de doamna judecător dr. Cristiana Crăciunescu, formator INM. Conferința a avut drept obiectiv discutarea reglementărilor de dreptul familiei cuprinse în noul Cod civil a căror aplicare generează practică neunitară, sens în care au fost solicitate instanțelor  propuneri concrete de teme care să facă obiectul dezbaterilor, propuneri care au fost cuprinse, în cea mai mare parte, în agenda conferinței.





2 comentarii:

safia spunea...

puteti sa ma ajutati cu un sfat. am 2 copii minori, nu sint casatorita legal cu tatal copiilor, nu avem certifivat de casatorie.ambii lucram legal vreau sa ma intorc in tara mea cui ii va acorda dreptul de custodie a copiilor.

Custodie Comuna spunea...

va trebui sa dati mai multe detalii (tara in care lucrati dvs si sotuil, nationalitatea dvs, etc.)

Cele mai citite