vineri, 24 iulie 2015

Tatal are un program de vizita stufos pe care nu il respecta. Vreau sa il reduc. Ce fac?

 

 
INTREBARE:
Buna ziua,incep prin a spune ca am un copil in varsta de 9ani, a carui custodie o am impreuna cu fostul sot, eu fiind parinte rezident; in instanta tatal a solicitat un program destul de "stufos" de petrecut cu fiul nostru, cu care la momentul respectiv am fost de acord, in timp insa situatia s-a schimbat - in sensul ca nu isi mai respecta deloc "programul" ba chiar in ultima perioada nu l-a mai cautat deloc. Intrebarea mea se refera la faptul ca daca acest program nemaifiind respectat chiar de el poate fi schimbat?



Va multumesc anticipat,
cu respect, Zina Rosu.

RASPUNS:

Da. Puteti cere modificarea programului de legaturi personale al copilului daca imprejurarile s-au schimbat si considerati ca nu aveti altă cale. Din ce spuneti dvs pare ca s-au schimbat in sensul ca tatal s-a dezangajat emotional din relatie. Noi va recomandam sa incercati totusi sa vorbiti cu dansul pentru ca daca a cerut un program "stufos" inseamna ca intențiile dansului au fost bune la inceput.. Poate ca inca nu e timpul pierdut sa il mai retineți in apropierea copilului. Copilul are nevoie de ambii parinti chiar daca parintii s-au separat iar o interactiune de 2 ori pe luna sa stiti ca nu face bine nici copilului si nici tatalui si ... nici dvs. Ganditi-va ca de acum inainte chiar si cand veti avea cel mai dureros guturai veti fi singura si va trebui sa va duceti copilul la scoala (hmm parca ar fi bine sa mai existe un adult prin preajma care sa ia copilul 2-3 zile la dansul si sa va dea timp sa va recuperati fara sa expuneti copilul la posibila imbolnavire, etc. Sa cresti un copil singura (pentru 10-20 de ani de acum inainte) nu e prea usor .

Daca e sa facem o sugestie, incercati macar sa aveti un overnight (in mijlocul saptamanii) in care tatal sa ia copilul la el, sa faca teme impreuna sa il duca la scoala, etc. Asta il responsabilizeaza pe adultul nerezident. Daca il “izolati” strict in postura de “tata de weekend”  sunt mult mai multe sanse sa se dezangajeze decat daca are responsabilitati reale privitoare la cresterea si EDUCAREA copilului.

Altfel desigur ... puteti oricand sa diminuati programul printr-o hotarare a instantei... dar noi va spunem ca acest program chiar nu conteaza. Vorbiti cu dansul si vedeti ce alt program i-ar fi favorabil (si lui si dvs) si incercati sa implementati un acord al dvs. un acord la care ambii sa subscrieti si sa va tineti responsabili (unul pe altul) dpdv moral ca sa il si aplicati. Pana la urma ar trebui sa va ganditi strict la interesul copilului si ... putem sa afirmam cu certiturine asta .. studiile au aratat ca acei copii care in ciuda divortului parintilor reusesc sa ii aiba alaturi pe ambii lor parinti, sunt muuult mai bine evaluati (la 10 - 20 -30 de ani) decat copiii care nu au sansa asta si esueaza in acele lamentabile “programe de vizita” de 2 weekenduri pe luna. Un tata de weekend nu e un tata deplin ... copilul pierde atat un model parental cat ... un parinte complet - care de cele mai multe ori se dezangajeaza emotional.
Colectivul ARPCC

[ref. 3239]

Niciun comentariu:

Cele mai citite