vineri, 24 iulie 2015

Ce pensie poate obtine copilul meu de la tatal nerezident care mai are 2 copii dintr-o alta casnicie?


INTREBARE

Buna ziua.eu si fostul sot am avut un divort notarial cu un copil minor,el ramanand in grija mea, exercitand custodia comuna. am stabilit o pensie alimentara modica (50 lei) pentru ca am continuat sa locuim impreuna dar urmeaza ca eu si fetita sa ne mutam si nu as vrea sa cer permanent bani pentru ea. intrebarea mea e: e musai sa ma adresesz instantei sau pot face un alt demers pentru a obtine pensie alimentara cuvenita legal?mentionez ca mai are 2 copii dintr-o casnicie anterioara pentru care plateste 30% din salariu. stiu ca in cazul a 3 sau mai multi copii i se pot opri 50% din venituri care se imparte intre toti copiii.multumesc anticipat pentru raspuns


RASPUNS:

Din punct de vedere legal aveti intr-adevar dreptul sa cereti pensie de intretinere pentru copil dar, atentie, doar daca celalalt parinte nu se preocupa de ingrijirea copilului, inclusiv alocand sume de bani (corespunzator nevoilor copilului) pentru a achizitiona bunuri si servicii. Din punct de vedere legal in aceasta cauza sunt aplicabile prev. art. 530 din noul cod civil. La litera (1) se precizeaza ca ambii parinti sunt datori cu obligatia de intretinere fata de copil, in natura (adica sa achizitionati hainute, caite pentru scoala, mancare, obiecte de toaleta, jucarii). Legea merge pe prezumtia ca parintii cunosc cel mai bine nevoile copilului si, pentru ca isi iubesc copilul, vor aloca sumele necesare indiferent daca ele reprezinta 10% sau 50% din venituri. Asa se intampla si in cazul familiilor nedivortate, Nevoile copilului variaza, posibilitatile parintilor variaza, dar cu buna credinta parintii fac ceea ce este omeneste posibil sa creasca copiii cat mai frumos. 

Desigur ca sunt si situatii in care, dupa o separare, plata pensiei in natura nu mai e posibila (daca de ex un parinte ajunge sa interactioneze rar cu copilul din variate motive). In acest caz acest parinte ar trebui (tot de buna voie si in intelegere cu celalat parinte) sa tranmita parintelui care sta nemijlocit cu copilul, sume de bani care sa acopere nevoile copilului (cam la fel cum fac parintii neseparati in care unul lucreaza in strainatate iar celalalt sta cu copilul acasa. 

A stabili in acest caz cuantumul tot de parinti tine. Ei pot gandi singuri (sau cu ajutorul unui mediator ori a unei persoane de incredere) un algoritm dupa care sa calculeze ce sume pot sa aloce fiecare dintre ei, copilului, si, in cazul parintelui nerezident, ce sume sa tranmita parintelui rezident pentru ca parintele rezident sa aiba grija de copil. 

Legea ia insa in considerare si o plata “fortata” in bani pentru cazul in care cu rea credinta parintele nerezident nu se preocupa de a oferi copilului ingrijire in natura ori in bani, din proprie initiativa ori in situatiile in care suportul oferit este foarte mic in comparatie cu nevoile copilului si posibilitatile parintelui. Intra in actiune, atunci, art 530 litera (2). Asadar, recomandarea noastra este sa discutati cu domnul sot situatia si sa vedeti daca puteti gasi de comun acord un algoritm de calcul a sumelor cu care dansul sa contribuie (de ex sa plateasca gradinita, sa se preocupe sa cupere el toate rechizitele, etc. In functie de gradul de respect reciproc care exista intre dvs ati putea ajunge la o astfel de intelegere pe care sa o formalizati cumva intr-un plan parental (va recomandam calduros planul parental de aici http://www.arpcc.ro/wiki/plan-parental care poate fi apoi autentificat notarial (macar o legalizare de semnatura).

 
Sunt mult mai multe aspecte despre care ar trebui sa vorbiti decat strict zona de “intretinere”. Va recomandam, daca nu ati rupt inca puntile, sa incercati (cu ajutorul unei persoane in care aveti amandoi incredeere) sa completati si sa semnati documentul. 20 de ani (pana ajunge copilul la majorat) reprezinta o perioada mare de timp si e mult mai bine pentru copil (dar si pt dvs) sa fie ingrijit in aceasta perioada de ambii parinti. Poate vreti si dvs sa aveti o cariera, etc. Postura de mama singura (pt 20 de ani) s-ar putea sa nu va puna in cea mai buna pozitie din acest punct de vedere.  Daca in schimb, in ciuda separarii, ati reusi sa continuati sa il tineti pe tata implicat, pe termen lung si dvs si copilul (si tatal) veti avea doar de castigat.


Daca nu mai sunteti in situatia de a putea discuta ca de la adult la adult cu tatal copilului, puteti sa depuneti o cerere in instanta si sa cereti pensie in bani. Intr-adevar procentele de care ati pomenit in intrebare sunt cele corecte. DPDV legal opereaza art. 529. De vreme ce sunt 3 copii si suma maxima pe care instanta i-o poate “imputa” tatalui este de 50% din venituri rezulta ca al dvs copil ar ajunge la max 16-17% iar ceilalti doi frati la 33%. Aici va trebui sa discutati cu un avocat care sa gaseasca calea legala. E posibil sa trebuiasca sa chemati in judecata nu doar pe tata ci si pe mama copiilor din prima relatie deoarece o decizie a instantei va afecta intrucatva pensia alimenatara pe care tatal copilului dvs o plateste pentru cei doi copii.


Colectivul ARPCC.
[ngo3346]

Niciun comentariu:

Cele mai citite