sâmbătă, 10 martie 2012

Jurisprudență: Tribunalul pentru minori și familie Braşov cu privire la aplicarea în timp a prevederilor NCC

După intarea în vigoare a noului cod civil există la nivelul instanțelor de apel și de recurs din țară două trenduri cu privire la aplicarea prevederilor noului cod civil proceselor în curs care implică măsuri referitorare la materia relațiilor dintre părinți și copii după divorț sau separarea copiilor.
Asociația Română pentru Custodie Comună a prezentat în câteva rânduri atât publiclului cât și instanțelor punctele de vedere ale specialiștilor în drept care exprimau opinia că indiferent de etapa procesuală în care se află un dosar ce cuprinde astfel de măsuri, instanța trebuie să facă aplicare, în măsura în care apelul sau recursul este justificat, la prevederile noului cod civil și nu la prevederile legii aplicabile la momentul pornirii procesului. Rezumăm pentru cei interesați aceste puncte de vedere:
Vă prezentăm mai jos opinia președintelui singurului tribunal specializat de minori din țară, una dintre cele mai avizate voci în domeniu, cu speranța că și celelalte instanțe care încă fac aplicare prevederilor Codului Familiei se vor ralia acestui punct de vedere.
Colectivul ARPCC
*******************************************************************
From: Ramona Szikszay
Sent: Wednesday, February 22, 2012 1:10 PM
To: [email protected]
Subject: APLICAREA IN TIMP A NOULUI COD CIVIL
Stimata doamna S.D.
Referitor la solicitarea Dvs. privind clarificarea modului în care s-au solutionat dosarele care implica masuri de incredintare a copiilor dupa intrarea in vigoare, la data de 01 octombrie 2011, a noului Cod civil, va comunic prin prezenta urmatorarele:
Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov a facut aplicarea in cauzele aflate in caile de atac - apel sau recurs - a dispozitiilor noului Cod civil in ceea ce priveste starea si capacitatea persoanelor, casatoria, filiatia, adoptia, pensia de intretinere etc., in conformitate cu prevederile art. 6 al. 6 din noul Cod civil. Astfel, in situatia in care printr-o hotarare pronuntata de judecatorie inainte de data de 01 octombrie 2011 s-a dispus cu privire la incredintarea spre crestere si educare a copilului la unul dintre parinti, potrivit Codului familiei, actualmente abrogat, iar partile au formulat apel cu privire la acest aspect, tribunalul specializat, judecand apelul dupa intrarea in vigoare a Codului civil, a pus in discutia partilor precizarea motivelor de apel sub aspectul stabilirii modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti, respectiv locuinta copilului, in raport de dispozitiile noului Cod civil.
Astfel, in luna noiembrie a fost pronuntată o singura decizie civila care priveste aspectele de interes pentru Dvs.: decizia civila nr. 137/A/21.11.2011, in dosarul nr. 3584/338/2010, prin care apelul declarat in cauză a fost admis, dispunandu-se cu privire la exercitarea autoritatii parintesti si locuinta copilului minor, in conditiile in care sentinta primei instante fusese pronuntata la data de 28.06.2011.
Cu deosebita consideratie,
jud. Ramona Delida Szikszay - presedintele Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov

Niciun comentariu:

Cele mai citite