vineri, 2 martie 2012

Motivele ca un părinte să exercite singur autoritatea părintească

Motivele ca un părinte să exercite singur autoritatea părintească sunt reglementate de art. 398. Ele pot exista dacă sunt întemeiate, legate de interesul superior al minorului și decurg din probatoriul administrat în cauză.
Cum în România nu s-a format încă o jurisprudență în acest sens putem observa ce se întâmplă în alte țări. Astfel, motivele admise de Curtea Supremă din Olanda ca fiind  întemeiate ca doar unul din părinți să exercite autoritatea părintească după divorț sunt alcoolismuldependența de droguri sau o boală psihică gravă de care suferă celălalt părinte. La acestea se adaugă recent și fumatul în Statele Unite.
Motivele neadmise de Curtea Supremă a Olandei pentru ca exercitarea autorității părintești să se facă de un singur părinte sunt:
  • faptul că unul dintre părinţi nu doreşte să mai colaboreze cu fostul soţ sau fosta soţie în procesul decizional privind creşterea copilului. Acest fapt nu este suficient ca instanţa să se abată de la regula generală şi să garanteze autoritatea părintească comună (Curtea Supremă a Olandei 10 septembrie 1999, NJ2000, 20 m. nt. S.F.M. Wortmann ; Curtea Supremă a Olandei 15 decembrie 2000, NJ 2001, 123 m. nt S.F.M. Wortmann). [2]
  • solicitarea ambilor părinți a unui aranjament de tip custodie unică în favoarea unuia dintre ei completat de un drept de acces pentru celălalt. Și acest fapt nu va fi o bază suficientă pentru a garanta decizia finală a instanţei. (Asser-De Boer, par.820d). De fapt, singura modalitate care garantează acordarea custodiei unice aşa cum o cer părinţii este situaţia în care părinţii pot convinge instanţa că un aranjament de tip custodie unică serveşte mai bine intereselor copilului decât custodia comună.[2]
Claudiu Tezla

8 comentarii:

Anonim spunea...

am divortat si sa stabilit custodia comuna a copilului de 4 ani ,am dovezi ca tatal e gay,ce sanse am sai anulez orce contact cu minorul care e baiat?urgent va rog.

ARPCC spunea...

Stimata doamna,
O întreagă jurisprudență din străinătate confirmă faptul ca orientarea sexuala a părintelui NU e un motiv temeinic de a limita autoritatea părintească a respectivului părinte. Ar fi ca și când faptul că unui tata heterosexual ar trebui sa ii fie retrasă autoritatea părintească în cazul unei fetițe.
Cu deosebita considerație.
Colectivul ARPCC

Anonim spunea...

Buna ziua !
Am o fetița in vârsta de 6 ani, rezultata in urma unei relații de concubinaj. Este recunoscuta de tatal ei. Minora imi este incredintata spre creștere si educare, hot definitiva si irevocabila.
Tatal ei este roman cu dubla cetatenie (româna si franceza) si locuiește momentan in Franța. Întrebarea mea este daca acesta poate obține cetatenie franceza pentru minora, fără acordul meu ? Iar a doua problema este, daca exista vreo posibilitate de a mă actiona in judecată in Franța, pentru tron reincredintare minor, sau custodia comuna ?
Mentionez ca minora este născută in România, locuim in România, procesul pentru incredintare a avut loc in România. Tatal nu menține legătura cu fiica noastră, vizitand-o maxim 1 data pe an. Interesele lui privind reincredintarea minorei in favoarea lui fiind strict de ordin material (ajutor financiar din partea statuli francez, locuința, etc).
Va multumesc anticipat pentru răspuns !

Colectivul ARPCC spunea...

Deoarece cazul e interesant pentru o categorie mai largă de părinți am creat un articol separat pe această temă aici:
http://blog.arpcc.ro/2012/07/exista-vreo-posibilitate-ca-parintele.html

Anonim spunea...

Va rog ajutati-ma si pe mine...am o fetita de 3 ani nascuta in urma unui concubinaj...fetita nu e recunosuta de tatal ei si nici macar nu il cunoaste..locuiesc in germania de 1 an de zile si tatal fetitei mele ma ameninta ca ma va da in judecata ptr custodie...ultima data and fetita mea l-a vazut pe el avea 1 an si cateva luni....el s-a insurat si mai are 2 fete mai mari...cate sanse credeti ca are sa imi ia fetita?

Codin spunea...

In primul rand dorim sa va asiguram ca ideea de autoritate parinteasca exercitata in comun (custodie comuna) este un lucru FOARTE UTIL atat copiilor cat si mamelor si tatilor. Nu ar trebui sa va temeti de custodia comuna si nici ca tatal biologic sa creada ca aceasta e o arma impotriva dvs. Pentru ca nu este.

In lipsa unor detalii exacte din partea dvs, presupunem ca tatal natural al copilului locuieste in Romania. Daca locuiti in Germania in mod oficial impreuna cu copilul, tatal va trebui sa va dea in judecata in Germania (legea aplicabila e legea tarii unde copilul locuieste daca trece o perioada de timp considerabila). Puteti consult ao traducere a codului civil German aici: http://ro.wikibooks.org/wiki/Manual_implementare_custodie_comun%C4%83/Articole_relevante_din_Codul_Civil_German

In caz ca sunteti actionata in judecata in Romania puteti sa va opuneti si sa explicati ca instantele romane nu (mai) sunt competente deoarece a trecut mai mult de 1 an de la stabilirea copilului in Germania. Neaparat sa va luati un avocat care sa explice acest lucru instantelor. Trebuie sa stiti ca si in Germania ori in Romania exista notiunea de custodie comuna (autoritate parinteasca exercitata in comun) ceea ce inseamna in principal ca DECIZIILE MAJORE se iau cu acordul ambilor parinti. Nu ar trebui sa va temeti de custodia comuna acordata tatalui care a ramas in Romania aceasta nu va face decat sa il responsabilizeze sa va ajute financiar, sa pastreze un contact cu copilul (cand acesta va fi mai mare sa poata sa isi viziteze tatal in Romania), etc. Poate ca acum nu vi se pare un mare lucru sa aveti sprijinul celui cu care ati conceput copilul dar in timp, pe masura ce nevoile copilului vor creste, veti aprecia sa aveti o persoana care sa fie interesata de bunastarea copilului dvs. si caruia sa puteti sa ii delegati parte din atributiile dvs. A fi parinte singur nu e un lucru usor.

Este foarte putin probabil ca instanta (indiferent daca e din romania sau din germania) sa accepte o schimbare de locuinta a copilului (adica copilul sa nu mai locuiasca preponderent cu dvs) in absenta unor MOTIVE FOARTE TEMEINICE pe care nu le putem insa banui din putinele informatii pe care ni le-ati dat.
Probabil ca va trebui sa ne dati mai multe informatii despre cazul dvs. ca sa va putem oferi un raspuns mai exact. Contactati-ne la adresa de mail [email protected].

Va recomandam sa va abonati la newsletterul nostru utilizand acest link:
http://www.arpcc.ro/newsletter

colectivul ARPCC

Unknown spunea...

Buna, Va rog sa ma ajutați. Locuiesc de aproape 3 ani in Austria si am o fetita de 1 an rezultata dintr o relație de concubinaj. FetitA este recunoscuta legal de catre tata deci prin urmare poarta numele lui. El momentan este arestat pentru complicitate în vânzarea de droguri. Eu la început am lucrat 6 luni ca și prostituata într un bordel, dar de 2 ani jumate am renunțat, am renunțat la acel mediu în momentul în care am rămas gravida și nu am mai avut contact deloc. Am dus o viata normala și am rămas acasă având grija de fetita. În cazul în care doresc sa ma despart de bărbatul meu, ce șanse am sa obtin Custodia unica a fetitei? Menționez ca și el a lucrat ca și barman îN bordel, asa ne am cunoscut. Va mulțumesc anticipat.

Custodie Comuna spunea...

Cred ca este irelevanta meseria parintilor in acest caz. Dvs si tatal sunteti cei mai buni parinti posibili pentru copilul dvs. De vreme ce locuiti in Austria de 3 ani de zile veti fi supusi legilor austriece deoarece instanta competenta este instanta din localitatea / tara unde locuiti. Chiar daca dvs si tatal copilului sunteti ambii cetateni romani. Se considera ultimul domiciliu al parintilor in modul de stabilire al ariei de competenta a instantei. Nu cunoastem exact legislatia din Austria. De aceea va recomandam sa luati legautra cu un avocat de acolo si eventual sa mergeti la Instanta din Viena pentru mai multe clarificair (s-ar putea sa aiba un birou de orientare al parintilor).

Cele mai citite