vineri, 2 martie 2012

SUA: Fumatul - element determinant in cazurile de custodie?

The Washington Times a prezentat un element de noutate în cazul proceselor de custodie, în ediţia din 21 februarie 2012, prin articolul “Smokers losing child custody cases a growing trend”şi anume: fumatul. Doi părinţi din Georgia care se judecă pentru custodia copilului lor tocmai au adăugat fumatul pe lista de lucruri ce trebuie luate în consideraţie pentru a câştiga. Starea de fumător sau nefumător a părintelui este deja un factor determinant pentru alegerea custodelui în 18 state.
În Georgia o mama şi-a transformat copilul, care suferea de astm, într-un fumător involuntar. Din acest considerent judecătorul a hotărât ca mama să îşi piarda calitatea de părinte custodian. În jurisprudenţa întalnim cazuri în care părinţilor le-a fost interzis să fumeze în preajma copiilor sau cu 24 de ore înainte de o vizită programată cu acestia. Acestă prohibiţie ar putea fi interpretată ca un abuz de putere de către unii oameni însă un judecător şi-a susţinut cauza contraargumentând cu afirmaţia următoare: instanţele care nu interzic părinţilor fumatul, neglijează starea de sănătate a copiilor a căror grijă le-a fost încredinţată prin lege.
Deşi există numeroase motive pentru a renunţa la fumat precum predispoziţia la cancer, boli cardiovasculare sau pulmonare, costul mare al acestui obicei, atitudinii discriminatorii în viaţa socială şi personală, avantajul oferit de statutul de nefumător în admiterea custodiei este pe departe cel mai solid.

Diana STOICA
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice
(articol preluat de pe situl juridice.ro)

Niciun comentariu:

Cele mai citite