Întrebare:
Astăzi am avut înfățișare la Curtea de Apel unde se judecă recursul formulat de mine. Procesul a început anterior datei de 1 octombrie iar avocatul îmi spune că nu este clar pe ce lege se va judeca recursul meu, vechiul cod al familiei sau noul cod civil. Puteți să mă clarificați?
Răspuns:
În mod normal judecătorii ar trebui să aplice noul cod civil lege acestor situații. Argumentația pentru aceasta o puteți găsi în articolele anterioare publicate de noi:
Aplicarea prevederilor noului Cod civil (NCC) la procesele aflate pe rolul instanțelor de apel si recurs articol publicat pe data de 12 decembrie 2011 (dați click aici) și
Câteva considerații privind aplicarea în timp a dispozițiilor Codului civil, în materia divorțului articol publicat pe data de 6 decembrie 2011 (dați click aici)
Totuși există o anume latență în alinierea variatelor instanțe la această practică, judecătorul fiind independent în deciziile pe care le ia. Asociația noastră lucrează de altfel cu toate Curțile de Apel din România pentru a populariza aceste practici transmițând judecătorilor implicați materiale de jurisprudență și pentru a lua pulsul implementării.
Astfel am pornit o cercetare cu curțile de apel la care încă primim rezultatele și ne bucură să vă informăm că cel puțin anumite Curți de apel utilizează doar noul cod civil pentru soluționarea tuturor dosarelor de divorț, inclusiv a celor aflate în faza de recurs, dosare care , bineînțeles au fost deschise anterior datei la care noul cod civil a intrat în vigoare. Puteți consulta de exemplu răspunsul Curții de Apel Ploiești care se poate descărca de aici
În opinia noastră, care de altfel tinde să devină și trendul majoritar, o tratare corectă și uniformă a acestor situații ar trebui să fie următoarea: Dacă instanţa va considera recursul ca fiind întemeiat, va rejudeca cauza și va pronunța o hotărâre sub imperiul legii noi. Daca instanța dvs. va considera recursul ca nefiind întemeiat, va casa hotărârea cu trimitere spre rejudecare la tribunal, deoarece schimbarea legii este un motiv suficient care să implice mai degrabă casarea decât respingerea recursului."
Cu speranța că aceste precizări vă ajută și că familia dvs. va beneficia în recurs de prevederile noii legi
ARPCC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu