luni, 5 martie 2012

Directiva IP/09/1854 stimuleaza egalitatea intre barbati si femei

Asociația Romana pentru Custodie Comună salută inițiativa guvernului roman de a se ralia Directivei Consiliului Europei cu numărul IP/09/1854, directivă ce prevede masuri de stimulare ambilor părinți sa se implice in creșterea copiilor de vârste sub un an prin adoptarea Ordonanței de Urgenta nr. 124 din anul 2011.
Conform ordonanței, de la 1 martie, amândoi părinții vor fi obligați, oficial, să aibă grijă de bebelușul lor pentru o anumită perioadă de timp. Concret, de la 1 martie 2012, din concediul de un an, pe care mama sau tatăl și-l poate lua pentru creșterea nou-născutului, cel puțin o lună îi va reveni celuilalt partener.
Posibilitatea ca părinții să împartă concediul de îngrijire minor exista și în vechea legislație care permitea ca concediul de îngrijire a copilului să fie luat de mamă sau de tată în orice proporție inclusiv 100% un părinte și 0% celălalt părinte. Dar vechea legislație nu instituia obligativitatea ca ambii părinți să ia un concediu parental mai mare de 0%.
Această flexibilitate s-a dovedit însă că nu stimulează suficient implicarea ambilor părinți, în majoritatea familiilor ajungându-se ca doar unul dintre părinți să beneficieze de concediu de îngrijire minor – o discriminare atât pentru femei cât și pentru bărbați.
Ideea din spatele acestei acțiuni are efecte benefice deoarece educă părinții că trebuie să aibă responsabilități mai echilibrate în creșterea copiilor, chiar si a copiilor de vârste mici. Toate studiile medicale arată că după vârsta de 6-8 luni copiii pot fi lăsați și în grija altei persoane decât mama fără ca aceasta să reprezinte un pericol pentru copil. Aceasta ajută pe toata lumea:
1. Pe tați (cei care majoritar nu își luau concediu parental) care se vor implica mai mult în relația cu copilul lor și astfel vor putea strânge mai mult legăturile de atașament cu copiii lor
2. Pe mame (cele care majoritar își luau concediu parental) care astfel se for putea întoarce mai repede in câmpul muncii și astfel ar putea sa își protejeze mai bine cariera. De asemenea pentru ca acestea pot fi ajutate mai bine de către partenerul lor cu privire la treburile casnice, etc.
3. Pe copil care va beneficia de legături de atașament mai durabile cu ambii părinți.
"Deplina egalitate pe piaţa forţei de muncă între femei şi bărbaţi va fi atinsă numai în cazul în care taţii să vor fi stimulați să se implice în responsabilitățile legate de familie și de creșterea copiilor la fel de mult ca și mamele ", (Vladimír Špidla, Comisarul European pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Egalitate de Şanse – citat preluat de pe situl UE)
Va propunem un material video excelent (din păcate doar in limba engleza) care explică pe larg de ce, la nivel european, s-a trasat aceasta directivă care, acum, după 6 ani de zile, a ajuns să se aplice și în Romania. La acest moment, efectele din tarile unde deja s-a implementat directiva sunt vizibile și demonstrate a fi benefice la nivel social, fiind în avantajul familiilor in cauză. Ne bucurăm că și România s-a raliat acestui trend și sperăm că persoanele care încă sunt reticente cu privire la această prevedere se vor convinge în anii ce urmează că prevederea este bună și are eficacitate la nivel social în reducerea discriminărilor de gen din societatea românească și îmbunătățirea abilităților parentale a ambilor părinți

Codin Băltăgan, ARPCC



Niciun comentariu:

Cele mai citite