miercuri, 24 mai 2017

De ce stresul divortului va poate face sa imbatraniti mai repede:rupturile,pierderile si somajul pot duce la deteriorarea premature a materialului genetic al organismului

Traducator: Boldea Ramona


Copia acestui document se afla aici







Un nou studiu arata ca divortul poate distruge ADN-ul celor care trec prin el. Schimbarile pot avea riscuri mari de imbolnavire,precum Alzheimer sau cancer.

Afecte similar au fost gasite dupa un doliu, lipsa locului de munca sau alte evenimente importante.

Este una din cea mai stresanta experienta intalnita de multi oameni.

Dar divortul poate avea efecte mult mai mari decat emotionale si costuri financiare –ar putea deteriora si ADN-ul celor care trec prin el.

Oameni de stiinta au aratat ca divortul,impreuna cu decesul,somajul si alte evenimente schimbatoare in viata, ajunge sa faca ca corpul sa genele material sa imbatraneasca prematur.

Ingrijorator,aceste schimbari pot ridica riscul unor boli grave,inclusiv Alzheimer,probleme cardice si cancer.

Divortul ar putea,de asemenea,sa deterioreze AND-ul celor care trec prin el,potrivit unui nou studio stiintific.

Structurile mici numite telomeres,capacele biologice de la capetele cromozomilor care protejeaza ADN-ul,sunt esentiale pentru teorie.Ele se scurteaza natural odata cu varsta,dar acest experiment este pentru prima data.

Cercetatoarea Sonja van Ockenburg a spus:

“Am constatat că, în medie, persoanele care se confruntă cu evenimente mai stresante de viață au un declin mai rapid în lungimea telomerilor.”

Stim ca daca telomerii dumneavoastra se scurteaza mai repede,acest lucru este asociat cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare,a bolii Alzheimer si a cancerului.

Studiul a constatat ca expunerea la stress parea sa accelereze scurtarea telomerilor-legata de cancer si Alzheimer – intr-o masura mai mare decat efectul varstei.

Pentru proiectul de la Centrul Medical Universitar din Groningen Olanda,ea a examinat 1094 de adulti si a masurat lungimea telomerilor in celule sangvine luate ca mostre.Masuratoirle au fost luate din nou dupa 4 ani si apoi 6 ani.

In cele doua ocazii ulterioare,participantii au fost intrebati si despre experienta lor in evenimente foarte stresante,cum ar fi divortul,somajul,care sufera problem serioase cu un priten apropiat sau moartea cuiva drag.

Studiul a constatat ca expunerea la stress parea sa accelereze scurtarea telomerilor.Ei au descoperit,de aseamenea,ca acest efect a fost mai mare decat declinul legat de varsta.

Telomerele joaca un rol similar cu capacelele de la capetele sireturilor,care impiedica destramarea.Dar pe masura ce imbatranim,devin mai scurte,impactand ADN-ul nostru.Nu se stie cum le afecteaza stresul,dar o posibilitate este ca hormonul cortisol sa provoace continuarea distrugerii.Cu toate acestea dr. Van Ockenburg a avut unele sfaturi incurajatoare.Ea a spus:”Din alte studii,stim ca si atunci cand oamenii trec prin evenimente stresante,daca exerseaza mult,telomerii lor par sa sufere mai putin.”Deci chiar daca aveti o perioada grea,ar trebui sa incercati sa exersati si sa va destresati.

Studiul ei in revista Psychological Science a analizat stresul sever,dar presiunea vietii cotidiene poate avea de asemenea un effect.

Dr. van Ockenburg a avut anterior un neuroticism legat de o descompunere mai rapidă a telomerilor. "Dacă oamenii tind să se îngrijească mai mult sau sunt mai iritabili, telomerii lor scad mai repede", a spus ea.

Structurile sunt atat de importante incat geneticienii americani Elizabeth Blackburn,Carol Greider si Jak Szostak au impartit premiul Nobel pentru Medicina in 2009 pentru faptul ca l-au descoperit.





ref.[ngo4738]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite