duminică, 3 ianuarie 2016

Caz de alienare sanctionat cu amenda de 45.000 lei (10.000 euro)

Va punem in atenție un caz de alienare părintească care s-a soldat, în final cu amendă pe ziua de întârziere de 500 (cincisutelei). După trei luni respectiva amendă a fost confirmată de către instanța de judecată la valoarea de 500x90=45.000 lei (=10.000 euro). Există o practică judecătorească în formare, pe care o aplaudăm, de a sancționa cu amenzi drastice pe acei părinți alienatori care refuză punerea în aplicare a a sentințelor judecătorești care stabilesc programe de legături personale ale minorilor cu părintele nerezident.

Alienarea părintească reprezinta un grav abuz emotional asupra copilului. In acest caz instanta a decis o amenda de 10.000 euro pentru un părinte alienator (conform actualei legislații). 

La ARPCC credem ca amenzi mai mici dar operativ aplicate (aceasta vine mult prea târziu, când deja relațiile personale ale minorului cu părintele nerezident sunt deteriorate masiv) ar fi mai eficiente:

ARPCC militează de altfel pentru posibiltatea ca amenzile sa fie acordate direct de politia de proximitate / ordine publica la simplul apel la 112 in situația in care se observa încălcarea flagrantă a sentinței judecătorești. Amenda poate acordata părintelui nerezident care nu returnează copilul la timp (sau mai grav retine / răpește copilul ) sau părintelui rezident care nu permite preluarea copilului pentru punerea în practică a programului de legături personale al minorului cu părintele nerezident.

Cele 2 decizii care au stat la baza amendării părintelui nerezident pot fi consultate în culegerea de jurisprudență a ARPCC aici: https://goo.gl/eafH6j

Este vorba despre dosarele 9470/303/2015și 30906/303/2015.

Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite