marți, 5 ianuarie 2016

Sunt în posesia a unei hotărâri irevocabile si nu pot sa imi rau copilul acasa

INTREBARE 1:


Sunt în posesia a unei hotărâri irevocabile prin care s-a stabilit domiciliul copilului de șase ani la mine. Am fost atacat pe strada pe 23 iulie de trei interlopi plătiți de fosta soție și Mi-au răpit băiatul ducându-l în satul XXXXX din  Prahova unde este ținut închis.  Am fost vineri 13.11 cu executorul și nu m-au lăsat sa intru în casa la fiul meu.  Mai mult l-a scos câteva minute la geamul de la etaj obligându-l sa spună ca nu vrea la mine. Are cineva o idee cum pot sa-mi recuperez băiatul răpit ?
Răpitorii sunt arestați la domiciliu și fosta soție este în control judiciar.
Cu stima
MH


RASPUNS 1


Ati depus plangere pentru rapire la Politie? Domiciliul copilului unde este stabilit? Daca e la dvs, este rapire. Nu poti tine un copil ostatic intro casa. Nu este in interesul copilului, sa nu se socializeze, sa nu mearga la gradinita. 

Nu trebuia sa acceptati sa l vedeti la geam. Trebuia sa chemati politia si DGASPC  si un psiholog de la DGASPc sa constate ei ca, copilul este sanatos.  Poate sa fie speriat de catre mama, amenintat, invatat sa zica unele lucruri, copilul de frica cere ce i zice mama.
Copilul trebuie intrebat, fara prezenta mamei! Rugata sa iasa afara? 

Copilul meu este invatat de catre mama sa zica unele lucruri, in timp ce ea il filmeaza. Copilul deja stie ca trebuie sa recite ce a fost invatat sa zica pt ca ... mama filmeaza. 

O " mama" care abuzeaza emotional copilul si pune interlopi sa va bata, nu poate inspira incredere. Banuiesc ca il si filmeaza. Nu acceptati asa ceva. Un copil de 6 ani este speriat. Repet, cereti sa nu fie mama de fata cand este intrebat ceva. Altfel, de frica, copilul o sa zica ce a fost invatat sa zica. 

Mergeti la DGASPC si cereti sa aduca copilul acolo la o consiliere? Evaluare psihologica. Puteti lua de acolo copilul cu executorul judecatoresc. Daca refuza sa aduca copilul. Cereti sa constate ei evaluarea psihologica a copilului, toate fara prezenta mamei.

In cere as mentiona ca, copilul este abuzat emotional si alienat de catre mama. Nu pot tine un copil ostatic intr o casa. 

Trebuie facut public acest caz. Modul cum este abuzat un copil emotional. DGASPC si Politia nu i a in serios cazurile de rapire. Nu isi asuma responsabilitatea. Dar aici e vorba de copil. Nu este in interesul copilului sa tii un copil ostatic in casa. Nu se dezvolta normal, etc 
Cu stima,
DG




RASPUNS 2


         Oricat de bun este executorul un lucru este clar si anume acela ca nu poate brusca ori forta copilul. Mai mult de atat, legea interzice orice ,, presiune" asupra copilului adica chiar si unele insistente ale executorului sau debitorului in a lua copilui sunt interpretabile. Asa zice legea si nici un executor nu o va incalca ptr ca faptele ar putea constitui infractiunea de abuz in serviciu.
    Atentie insa : abuz in serviciu doar ptr executor nu si ptr debitor, ceea ce lasa o portita deschisa ptr cazurile delicate. 

Art. 287           Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;

         Eu personal cunosc cat de cat cazul ptr ca M. e un tip luptator si ma impresionat rabdarea lui si perseverenta. Chiar mi-am imaginat cum as proceda eu. Eu vad lucrurile asa:

    Conf noii legislatii privind executarea,  mama, la notificarea executorului trebuie sa aduca copilul acolo unde i se cere, adica executarea nu se face obligatoriu la domiciliul mamei ca in vechiul cod de procedura .

art 909 alin (2) În aceste cazuri, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviinţare a executării împreună cu o somaţie în care îi va comunica acesteia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării acestuia de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să îşi exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu.

              Legea spune clar : ori in alt loc stabilit de executor. Acest loc poate fi oricare : sediul DGASPC, sediul politiei, sediul executorului sau chiar locuinta lui MH.
    Daca la prima notificare nu se conformeaza sa aduca copilul unde i s-a cerut se poate face executarea si la locuinta copilului la urmatoarea incercare. Executorul nu trebuie sa-ti puna copilul in brate, ti-l iei singur.

            A. varianta in care vine cu minorul la locul indicat ( varianta frumoasa):
   - obligatoriu cerut prezenta politiei ori jandarmeriei ( preferabil jandarmii deoarece filmeaza  orice interventie) cu efective suficiente. Suplimentar e nevoie de 3-4 persoane de sprijin hotarate ( pot fi si de la BGS) care sa asiste ca martori asistenti in prima faza. Mama si copilul daca vin, vor intra in locatia respectiva. Atentie: doar mama si copilul nu si alte persoane. Cu siguranta copilul se va opune, va spune ca nu vrea sa vina cu tine. Tu MHesti parinte debitor, nu esti executor si nici politist, incat sa poti fi acuzat de abuz in serviciu. Chiar daca legea interzice bruscarea copilului nu spune insa ce patesti daca o incalci, deci ..........Executorul si politisti pot fi acuzati de abuz in serviciu , debitorul sau angajatii BGS - NU.
      Odata intrat copilul in locatie executorul sa ceara mamei sa lase copilul in camera si sa plece . Daca mama refuza sa paraseasca incaperea ,indiferent ce va zice copilul  il iei in brate fortat si gata, pleci cu el flancat de  BGS , il bagi in masina si................ direct acasa. Daca mama se opune sau te ataca in acele momente cei de la BGS trebuie sa te protejeje pana la masina ta. Ca la Ernest de la Ochii din umbra. Procesul verbal se poate face si ulterior sau mai tarziu, ori in lipsa ta.
         Politia , DGASPC sau executorul nu iti poate smulge copilul din brate. Cel mult poate sa-ti  ceara formal sa  nu-l fortezi , dar ignori totul ca n-ai ce face.
         Poti incerca  si varianta sa discuti cu copilul 3-4 ore poate il convingi, ideal intr-o camera separata. Nu spune niciunde cat timp trebuie sa dureze o executare.

    2.varianta in care executarea se face acasa la mama:
         Obligatoriu formula completa : jandarmerie, BGS ( sa fie suficienti). Nu raspunde la poarta sau nu permite accesul obligatoriu se  trece la executare fortata adica se forteaza poarta si  intra chiar si cu forta in incapere. E vorba de o  executare silita nu de mersul la colindat. Este legala intrarea in forta in imobil dada nu se poate altfel. Atentie mare  sa fii sigur ca minorul este in acel imobil si nu este dus la alta locatie. Oricine incearca sa blocheze intrarea in incinta ori sa va atace, poate fi imobilizat de jandarmerie si incatusat. Daca dupa discutii copilul nu vine de buna voie il iei ( tu personal) fortat si ai plecat de acolo. BGS-ul trebuie sa-ti acorde protectie.     Aminteste-ti de cazul Irinel Columbeanu cand executorul a chemat un lacatus si a rupt poarta intrand cu forta in imobil si mai  erau si toate televiziunile in direct. Nu ai ce face altcumva. Trebuie scos ursul din barlog sau intri peste el. Eventual trebuie sa fii de la inceput sincer cu politia , executorul sau DGASPC sa le spui ca orice va fi, tot vei lua copilul. Copilul poate se va speria dar nu ai alta varianta, ii va trece in scurt timp ca si data trecuta .
Art. 912        Refuzul minorului
(1) Dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
        Cu alte cuvinte  doar executorul este imputernicit de lege sa constate refuzul categoric ( atentie mare aici) si nimeni altcineva nici macar DGASPC. Refuzul copilului obligatoriu trebuie sa fie CATEGORIC si nu formal sau influentat. Asta presupune ca este categoric doar dupa discutii intense si suficient de lungi cu minorul, fara prezenta mamei, eventual intr-o camera separata  si nu de la balconul casei. Aceste discutii pot dura ore intregi, nu este o limita de timp. Faptul ca minorul recita de la balconul casei ce vrea mama lui, nu este un refuz categoric.
Poate mama vine la poarta  sau  te anunta cumva ca minorul nu vrea  sa vina la tine, iar ea sarmana nu are ce sa-i faca ca nu il poate convinge ori sa-l oblige. OK , tu ii spui  ca poti sa-l convingi daca ea nu poate si ptr asta trebuie sa intri la copil. Executarea  nu se blocheaza la primul refuz al minorului. NU iti permite mama,  intri in forta. Totul depinde de executor cum interpreteaza cuvantul categoric .
       Unii il constata cum copilul deschide gura, altii la a 999-lea repetare sau chiar si mai mult de atat.
       Legea trebuie interpretata cuvant cu cuvant in interesul tau. Atata timp cat nu s-a dovedit nicicand un eventual comportament necorespunzator al tau fata de copil, refuzul copilului nu poate fi categoric. 
     Nu zice niciunde cum se interpreteaza cuvantul CATEGORIC, asa ca fiecare in interpreteaza cum crede.

Executorul nu raspunde in fata legii ptr fapta debitorului la executare si nici invers. Cel mult executorul poate consemna in pv ca l-ai luat impotriva vointei copilului ( deci nu cu forta). Ei si  ce o sa patesti ? 
Aratati-mi si mie un articol din orice lege care interzice sa intri intr-o locuinta la o executare silita. Ceea ce nu este interzis este prezumat a fi permis. 
      Codul penal    Art. 20   Starea de necesitate
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârșită în stare de necesitate.
(2) Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat.
                   Eu personal consider ca daca tu MH iti iei copilul in modul asta, esti in stare de necesitate si nu vei pati nimic.

M.A.


INTREBARE 2


Draga MA,
MULȚUMESC MULT. Am citit cu mare atenție și ai perfecta dreptate. Am o singura intrebare:
Dacă fosta soție nu - i lasă în casa la executarea silita pe cei de la BGS cum se procedează ?
Cu drag, MH

Raspuns 3


Pai cei de la firma de paza si protectie ( nu neaparat BGS) pot merge sa te insoteasca in civil sa nu atraga atentia ca sunt bodyguarzi. Trebuie insa sa fie antrenati si sa aiba ceva experienta in asemenea cazuri.
    Ei in mod oficial vor avea calitatea de martori asistenti la executare si vor fi consemnati in PV. E nevoie zic eu, inauntru casei, vazand amplasamentul acelui imobil din imaginile Pro TV, de 4 jandarmi/politisti, 3 BGS, executor, debitor, psiholog DGASPC. Restul fortelor de ordine pot sa astepte in strada la masina lor si intervin doar daca situatia o impune.
   Atentie: martorii asistenti ( sa zicem BGS) fac parte din echipa de executare si au calitatea oficiala recunoscuta de lege  ca fiind PARTICIPANTI, a carei componenta nu o stabileste mama ci executorul.
CAPITOLUL III:    Participantii la executarea silita
Art. 644: Enumerare
(1) Participantii la executarea silita sunt:1. partile; 2. tertii garanti; 3. creditorii intervenienti; 4. instanta de executare; 5. executorul judecatoresc; 6. Ministerul Public; 7. agentii fortei publice; 8. martorii asistenti, expertii, interpretii si alti participanti, in conditiile anume prevazute de lege.
Art. 661: Martorii asistenti
(1) In cazurile si in conditiile anume prevazute de lege, prezenta martorilor asistenti este obligatorie la patrunderea intr-o locuinta, in localuri, depozite sau alte incaperi, in vederea sechestrarii si ridicarii bunurilor debitorului.
(2) La aprecierea executorului judecatoresc sau la cererea partilor, martorii asistenti pot fi invitati si in alte cazuri.
(3) Pot fi martori asistenti persoanele cu capacitate de exercitiu deplina care nu sunt interesate de savarsirea actelor de executare si care nu se afla cu participantii la procedura de executare in legatura de rudenie pana la gradul al patrulea inclusiv sau de afinitate pana la gradul al doilea ori de subordonare.
(4) Daca prin lege nu se dispune altfel, numarul martorilor asistenti trebuie sa fie de cel putin 2.          
 Art. 680: Accesul la bunurile debitorului
(1) In vederea executarii unei hotarari judecatoresti, executorul judecatoresc poate intra in incaperile ce reprezinta domiciliul, resedinta sau sediul unei persoane, precum si in orice alte locuri, cu consimtamantul acesteia, iar in caz de refuz, cu concursul fortei publice.
(2) In cazul altor titluri executorii decat hotararile judecatoresti, la cererea creditorului sau a executorului judecatoresc, instanta competenta va autoriza intrarea in locurile mentionate la alin. (1) . Instanta se pronunta, de urgenta, in camera de consiliu, cu citarea tertului care detine bunul, prin incheiere executorie care nu este supusa niciunei cai de atac.
  Mama sau alti ocupanti ai acelui imobil nu poate conditiona intrarea in imobil  doar a unor persoane  in detrimentul altora. Nu au nici o parghie legala sa refuze patrunderea in imobil a martorilor asistenti , iar daca se opun risca sa fie imobilizati si incatusati. Nu are nici un motiv legal sau personal sa refuze accesul martorilor asistenti in imobil, atata timp cat acestia au fost agreati de executor si debitor. Altfel se considera opunere la executare.Daca ar avea aceasta posibilitate  ar insemna ca in acelasi mod ar putea refuza accesul in imobil al vreunui politist, psiholog etc., pe motiv ca nu vor muschii ei. La executarea silita ( sinonim= fortata) nu tine vrajeala cu ,, iesiti afara ca e casa mea" . Ganditi-va la sentintele executate silit privind evacuarea dintr-un imobil pe diverse  motive.
           Art. 681     Măsuri în cazul opunerii la executare
(1) În cazul în care executorul judecătoresc întâmpină opunere la efectuarea unui act de executare, la cererea acestuia, făcută în condiţiile art. 658 alin. (2), organele de poliţie, jandarmerie şi alţi agenţi ai forţei publice sunt obligaţi să asigure îndeplinirea efectivă a activităţii de executare silită, inclusiv prin îndepărtarea de la locul executării a debitorului sau a oricărei alte persoane.
(2) Dacă opunerea la executare întruneşte elementele constitutive ale unei fapte prevăzute de legea penală, executorul judecătoresc încheie un proces-verbal, pe care îl va trimite de îndată parchetului de pe lângă instanţa de executare. Sesizarea parchetului nu împiedică continuarea executării silite.


                 La executarea silita in cazul minorilor nu tebuiesc analizate doar prevederile legale prevazute in codul de proc. civ art 905 - 913. Trebuiesc avute in vedere si regulile referitoare la executarea silita in general ( norme cu caracter general) ca la orice  bun care trebuie recuperat de la debitor.
   FF important : acesta modalitate fortata de a pune in executare sentinta prin care a fost stabilita locuinta copilului  la un parinte iar celalalt parinte il tine fara drept si refuza sa-l predea celui indreptatit merita parcursa ( nu este alta cale) doar atunci cand copilul este luat de la parintele care il tine fara drept si nu se mai intoarce acolo.Chiar daca copilul va fi afectat emotional , cu rabdare si incredere  va trece cu bn peste acest moment. In schimb, cand se executa doar un program de relatii personale limitat ( o zi sau cel mult 2-3 zile), cand stii ca oricum  chiar daca iei copilul in acest mod, va trebui sa-l inapoiezi la final aceluiasi parinte de rea credinta, eu zic ca nu se merita  sa afectezi copilul ptr o perioada asa scurta , nu are nici un rost.
       Eu asa vad lucrurile, MA
----------------------------------------
 [ngo3653]


Niciun comentariu:

Cele mai citite