sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Biserica catolică din Italia sprijină custodia comună fizică în urma divorțului

Biserica catolică din Italia sprijină custodia
comună fizică în urma divorțului
Documentul original disponibil
aici
https://goo.gl/bEhVDu sau
aici
https://goo.gl/ULD1HT
Această traducere se poate descărca de aici https://goo.gl/PufhzQ
Traducător Luisa Cringus [ngo3712]

BOSTON, 15 Ianuarie 2016 (GLOBE NEWSWIRE) – Organizația Națională a Părinților salută știrea extraordinară referitoare la sprijinirea de către Consiliul Episcopilor din Italia (Conferința Episcopală din Italia sau CEI) a custodiei comune în urma divorțului sau separării, bazându-se pe un articol amplu ce a apărut în ziarul său oficial, Avvenire („Viitorul”), în duminica dinaintea Crăciunului. Articolul a fost scris de redactorul-șef al cotidianului online Avvenire, Luciano Moia. Articolul îndeamnă instanțele specializate în dreptul familiei nu doar să își declare sprijinul pentru custodia comună, ci și să se asigure că acest tip de aranjament este pus în practică.
Mulți observatori ai Bisericii sunt de părere că Avvenire nu ar publica nimic de natură să contrazică opiniile Papei referitoare la un subiect sensibil.
În ciuda faptului că studiile care favorizează soluția celor doi părinți sunt copleșitoare în prezent, aceasta este prima data când un organism religios important a adoptat o poziție cu privire la custodia comună – ceea ce presupune că, în măsura în care este posibil, copii petrec un timp egal cu ambii părinți în urma divorțului sau separării.
„Acest articol apare  după o serie de declarații făcute de Papa Francisc pe parcursul ultimului an, subliniind deosebita importanță a celor doi părinți pentru copii și, în mod deosebit a tatălui, ca urmare a dificultăților cauzate de lipsa acestuia”, a declarat Dr. Ned Holstein, Fondatorul și Președintele Comitetului Organizației Naționale a Părinților. „Acesta este un motiv în plus pentru a considera că articolul din Avvenire, din data de 20 Decembrie 2015, reflectă viziunea Papei. Luând în considerare opoziția istorică a Bisericii de a se implica în problema divorțului, aceasta reprezintă o dezvoltare surprinzătoare.”
În noiembrie 2014, Papa Francisc a declarat că, copii au dreptul de a fi crescuți de o mamă și de un tată, potrivit Agenției Catolice de Presă. Conform Radioului Catolic, în ianuarie 2015, Papa Francisc „a solicitat taților să fie prezenți în viața copiilor lor” și a afirmat că „prezența taților este necesară pentru a oferi un exemplu și pentru a îndruma copii noștri...” În iunie 2015, revista Catholic Herald l-a citat pe Papă: „Deși cuplurile nu pot locui împreună”, a spus Papa, „ele trebuie să găsească o modalitate de a colabora într-un mod armonios. Iar dacă ajung în punctul în care «separarea pare a fi inevitabilă»”, a spus el, „să știți că Biserica vă va păstra în inimă și că rolul vostru educativ nu se încheie aici: voi sunteți și veți fi întotdeauna tatăl și mama.
În paralel cu recentul editorial, Avvenire a relatat, într-o manieră favorabilă, despre conferința din luna decembrie a Consiliului Internațional cu privire la Custodia Comună din Bonn, Germania, a cărui organizare a fost sprijinită de Organizația Națională a Părinților. De asemenea, a aprobat susținerea custodiei comune de către doctorul pediatru italian Vittorio Vezzetti, al cărui rol a fost esențial în colaborarea cu Biserica și în luarea hotărârii 2079/2015 de către Consiliul Europei, în luna octombrie, rezoluție care solicită statelor membre ale UE să adopte o legislație în domeniul custodiei comune.
Acordarea custodiei comune după separare sau divorț rămâne un rezultat neobișnuit al instanțelor specializate în dreptul familiei. De fapt, potrivit Biroului de recensământ al S.U.A., cazurile de custodie comună reprezintă mai puțin de 20% din cele în care părinții divorțează sau se separă.
Organizația Națională a Părinților își exprimă aprecierea cu privire la greutatea unei voci atât de proeminente ca cea a Bisericii Catolice și își exprimă speranța că instanțele specializate în dreptul familiei și liderii legislativi ai Statelor Unite vor urma direcția Bisericii Catolice de a se orienta spre protejarea interesului superior al copilului, prin sprijinirea custodiei comune în anul 2016”, a afirmat Dr. Holstein.

SURSĂ MASS-MEDIA
 
Ned Holstein, M.D., M.S.

Colaborator constant al mass-media locale și naționale, Dr. Holstein este Fondatorul și Președintele Consiliului Organizației Naționale a Părinților. Dr. Holstein a fost numit membru al  Grupului de lucru pentru legislația familiei axată pe interesele copilului, de către Guvernatorul din Massachusetts, iar înainte a fost numit membru, de către șeful justiției din Massachusetts, al unui grup operativ însărcinat cu revizuirea liniilor directoare ale statului referitoare la pensia de întreținere a minorului.

Absolvent al Colegiului Harvard, Holstein a obținut, de asemenea, o diplomă de master în psihologie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Este absolvent al Universității de Medicină Mount Sinai, unde activează ca și profesor universitar.

DESPRE ORGANIZAȚIA NAȚIONALĂ A PĂRINȚILOR
Organizația Națională a Părinților, o organizație caritabilă și educațională 501 (c)(3), solicită îmbunătățirea calității vieții copiilor prin intermediul unei reforme a dreptului familiei care să stabilească drepturi și responsabilități egale pentru tați și mame în urma divorțului sau separării. Organizația se concentrează pe promovarea custodiei comune și pe menținerea legăturii puternice dintre copil și părinți, ceea ce este deosebit de important pentru sănătatea lor emoțională, mentală și fizică. În 2014, Organizația Națională a Părinților a publicat Raportul asupra custodiei comune, acesta fiind primul studiu ce a clasificat statele din punct de vedere al legislației în domeniul custodiei copilului. Vizitați pagina de internet a Organizației Naționale a Părinților prin accesarea link-ului www.nationalparentsorganization.org.




Niciun comentariu:

Cele mai citite