miercuri, 6 ianuarie 2016

Interviu cu psihologul Gyӧrgy GÁSPÁR despre custodia comună

Despre custodia comună - Gyӧrgy GÁSPÁR
preluare de pe http://www.totuldespremame.ro/utile/legislatie/despre-custodia-comuna
Custodia comună - Soluție sau risc?
Interviu cu psihologul Gyӧrgy GÁSPÁR București - 0740.362.681
Interviul se poate accesa aici: https://youtu.be/0hkh7m3QChA
ref. [ngo3621]


Până nu de mult, custodia comună era o noțiune juridică de care auzeam mai mult în filme – părea soluția cea mai potrivită în cazul unui divorț amiabil. În urmă cu un an, însă, mai exact de la 1 octombrie 2011, custodia comună a fost reglementată și la noi, în noul Cod Civil, prin articolele 397-404.
Astfel, a fost introdusă o instituție nouă, preluată din Codul Civil al Quebec-ului, numită autoritate părintească, care, în cazul divorțului a doi părinți, va fi exercitată în comun și de către mamă, și de către tată.
Ca formă de îngrijire a copilului după divorț, custodia comună a căpătat în ultimii 20 de ani o popularitate imensă la nivel mondial. Custodia fizică poate lua mai multe forme – de la veri petrecute cu tatăl și anii școlari cu mama, la a face naveta între două locuințe (mai ales dacă părinții continuă să locuiască în același oraș). În principiu, copiii au două reședințe principale, indiferent dacă timpul petrecut în fiecare nu este același. Ce este important de reținut este că forma de custodie comună implică și împărțirea legală a responsabilităților, drepturilor și datoriilor între părinți.
De ce a câștigat popularitate custodia fizică comună?
Un motiv bun ar fi acela că suntem din ce în ce mai conștienți de importanța taților în viața copiilor, iar tații își doresc din ce în ce mai mult să aibă un rol semnificativ în viața celor mici. Mulți tați nu mai sunt mulțumiți să fie doar musafiri în weekend.
Pe măsură ce statusurile civile ale doi părinți se schimbă, și percepțiile vizavi de educarea copiilor iau un alt traseu după divorț.
Un alt motiv pentru creșterea în popularitate a custodiei fizice comune are mare legătură cu faptul că femeile din ziua de azi își doresc carieră și lucrează cel puțin opt ore pe zi. Să fii părinte singur este destul de dificil pentru o mamă cu un job full-time solicitant, mai ales dacă trebuie să călătorească sau, uneori, să lucreze ore suplimentare. Multe cupluri, ale căror vieți dinainte de separare erau deja problematice în ceea ce privește timpul, învață să coopereze și să jongleze cu programul în așa fel încât să poată gestiona nevoile copiilor lor.
În unele cazuri, alegerea custodiei fizice comune este un mijloc de a evita o luptă prelungită prin tribunale, care nu are șanse mari de a se solda cu vreun câștigător real. Din cauza naturii însăși a divorțului, conflictul este adesea exacerbat, iar comunicarea are de suferit. Judecătorii încearcă să se pronunțe în favoarea a ceea ce este în interesul superior al copilului, iar atunci când există doi părinți competitivi, custodia fizică comună este o soluție evidentă.
Care sunt avantajele custodiei comune?
Să locuiască în ambele case le permite copiilor să mențină o relație puternică cu amândoi părinții. Cercetările arată că 50% din toți copiii aflați în custodie comună își văd ambii părinți săptămânal, în timp ce numai 10% din copii aflați în custodie unică reușesc să își vadă celălalt părinte la fel de des.
Atunci când ambii părinți sunt disponibili, copiii se bucură de educația, disciplina și dragostea fiecăruia.
Copiii au numai de câștigat atunci când relațiile parentale sunt de cooperare și nu există lungi dispute juridice. Atunci când părinții sunt satisfăcuți în mod rezonabil cu planul de custodie, sunt mult mai predispuși la a coopera în rezolvarea majorității problemelor. Copiii reușesc pe această cale să învețe că divergențele pot fi rezolvate într-un mod civilizat.
Cercetările arată că la nivel mondial divorțurile amiabile duc de două ori mai des la custodie comună. Atunci când copiii sunt liberi să își iubească ambii părinți, fără conflicte de loialitate, să aibă acces la ei, fără a le fi teamă că îi pierd, au parte de o copilărie normală, fără traume adiacente. Părinții nu reușesc nici să își imagineze cât rău le fac celor mici atunci când îi folosesc pe post de scut în conflictele lor sau ca obiect de șantaj.
Copiii aflați în custodie comună petrec “timp normal” cu ambii părinți. Când mamele au custodie unică, “tăticii de weekend” tind să își răsfețe copiii cu tot soiul de activități și cadouri costisitoare, menite să răscumpere timpul pierdut. Acest lucru generează resentimente din partea mamelor, care consideră că lor le rămâne treaba mai puțin plăcută de a stabili limite și reguli. Mai mult decât atât, mamele cu bugete mici se simt înșelate atunci când nu își pot permite să fie la fel de generoase.
Custodia comună le atenuează copiilor sentimentul traumatic al pierderii unuia din părinți. Specialiștii au constatat că, la 10 ani după divorț, copiii care au avut acces continuu la ambii părinți au fost mai puțin predispuși la sentimente de pierdere, respingere sau stimă de sine scăzută. Complementar, se pare că acei copii cu acces la un singur părinte și-au exprimat furia în moduri atât subtile, cât și directe. Ei au fost mult mai deprimați, retrași, necomunicativi și au avut mai multe simptome somatice.
Copiii aflați în custodie comună pot beneficia semnificativ din punct de vedere financiar.


Niciun comentariu:

Cele mai citite