vineri, 12 octombrie 2012

Cum se stabileste locuinta copilului


Întrebare de la un judecător:

Potrivit art.400 NCC locuinta copilului minor se stabileşte la părintele cu care locuieşte în mod statornic. În dispozitivul hotărârilor ce le vom pronunța este suficient să precizăm "Stabilește locuința minorului X la domiciliul/resedința mamei/tatălui"? Sau este nevoie ca acest domiciliu/reşedinţa să fie individualizată cu nr. de stradă, imobil, etaj, apartament? Dacă arătăm doar "domiciliul/resedinta mamei/tatălui" dispozitivul este un pic neclar. Părintele poate avea domiciliul legal la o adresă, locuieşte 11 luni pe an în Italia unde munceşte, iar când vine acasă de sărbători locuieşte efectiv la domiciliul părinţilor. Astfel, pot apărea neclarităţi cu privire la locul unde trebuie să se afle copilul minor. Dacă precizăm o adresă exactă, ori de câte ori părintele se va muta va trebui să sesizeze instanţa cu o cerere de stabilire a locuinţei la noua adresă. Mulțumesc pentru răspuns.

Răspuns

În mod cert în lege se vorbeşte de o adresă fizică clar identificabilă. De altfel conform algoritmului de scoring judecătorul trebuie să verifice care dintre cei doi părinţi are o situaţie locativă mai bună (de exemplu unul are o casă proprietate personală iar celalalt stă în chirie fără acte şi schimbă reşedinţa în medie o dată la fiecare 6 luni de zile). Manualul de implementare al custodiei comune propune o frazare standard de genul:

"Instanţa decide ca locuinţa minorului să fie la adresa din (...) şi obligă părintele rezident să obţină acordul părintelui nerezident cu privire la orice schimbare a locuinţei la o altă adresă situată la mai mult 5 km distanță de locul unde instanța a stabilit locuința copilului ori de locul unde, ulterior deciziei instanței de judecată, părinții au decis de comun acord ca minorul să locuiască statornic. În cazul în care cei doi părinți nu pot ajunge la un acord privitor la modificarea locuinței în condițiile de mai sus, părintele care cere modificarea locuinței va trebui să apeleze la instanței de judecată pentru a lua o decizie. Schimbarea locuinței minorului la o adresă situată la mai puțin de 5 km distanță de locul unde instanța a stabilit locuința copilului ori de locul unde, ulterior deciziei instanței de judecată, părinții au decis de comun acord ca minorul să locuiască statornic, se poate realiza de către părintele rezident chiar și în lipsa acordului părintelui nerezident cu obligația ca părintele rezident să informeze părintele nerezident. Orice schimbare a locuinței trebuie notificată biroului de evidență a populației în termen de 15 de zile de la eveniment"

Ideea că locuința copilului trebuie identificată la o adresă fizică se regăsește și în avizul CSM din data de 03.07.2012 privitor la modificarea legii 272/2004. Acest aviz poate fi consultat aici.

Temerea exprimată mai sus că, odată stabilită locuința minorului în mod explicit, ea nu va mai putea fi modificată decât tot apelând la instanță nu este justificată. O frazare de genul celei de mai sus, poate evita ușor acest lucru, lăsând libertate părintelui rezident să schimbe, dacă este cazul, locuința minorului în interiorul razei de competență a instanței, fără a fi nevoie de modificarea adresei de către instanță, cu o simplă notificare adresată părintelui nerezident. 

Se poate prezuma că modificările locuinței copilului într-o arie georgrafică restricționată, cum este aria de competență a instanței, nu sunt de natură a dăuna relațiilor copilului cu celălalt părinte, în timp ce o mutare la distanță mai mare (altă localitate în afara ariei de competență a instanței) este de natură a crea probleme părintelui nerezident în a mai putea accesa pe minor. 

Prin urmare o astfel de practică judecătorească care ar stabili în clar reședința copilului, ar permite modificare ei oricând, dacă există acordul ambilor părinți sau dacă modificarea nu implică schimbarea competenței teritoriale a instanței, va da flexibilitate părinților rezidenți care stau în chirie de a schimba locuința atunci când contractele de închiriere expiră, îi va proteja pe părinții rezidenți de potențiale șicane din partea părinților nerezidenți, vor proteja legăturile personale ale copiilor cu părinții nerezidenți și vor asigura faptul că instanțele nu vor fi bombardate cu cereri nenecesare de a încuviința locuința minorului la altă adresă.

Textul propunerii legislative a ARPCC poate fi consultat aici.

Cu deosebită considerație,
Colectivul ARPCC

22 de comentarii:

traian briciu spunea...

multumesc. pozitia exprimata mi se pare echilibrata. si eu am indicat solutii similare in cadrul conferintelor la care am participat, dar ma vazut ca sunt si opinii care merg in directia notiunii de locuinta luat in abstracto.


Av. Liliana Gradinaru spunea...

Personal, consider nefericita aceasta propunere legislativa, intrucat sunt cazuri extrem de dese in acre parinti si/sau copii fac naveta la serviciu/scoala mai mult de 5 km zilnic dus si 5 km intors. este nerealist din punctul meu de vedere.

Buna ziua!

Normal ar fi ca cei doi sa se inteleaga, in caz contrar parintele interesat a-si schimba resedinta sa apeleze la instanta, fapt care, concomitent cu fuctionarea altor institutii ale procedurii civile (ca sanctionarea celui care isi exercita drepturi procesuale cu rea-credinta) sa duca la responsabilizarea ambilor.
Adica: vrei sa te muti, anunti si ceri acordul, altfel actiune in instanta; nu dai acordul cu rea-credinta, amenda si plata cheltuieli de judecata, nu compensari stupide de sume inegale.
Mai mult, se poate ajunge la o forma de sanctionare a parintelui dezinteresat fixand termene legale in care sa isi exprime un acord sau sa ceara informatii despre un acord previzibil; in lipsa demersurilor/raspunsului, acordul e prezumat.

Cat despre aria unde isi poate modifica parintele domiciliul/resedinta, e stupid sa raportam acest lucru, in mod egoist, numai la dreptul de vizitare; normal ar fi raportarea lui la interesul copilului, anume la distanta fata de scoala, relatii cu prietenii, varsta copilului bla-bla. Dar bla-bla raportat la copil si nu strict la drepturil de vizitare, chestiune ce suna a apararea drepturilor parintelui nerezident.

Daca se muta pruncul la facultate la 17 ani, parintele rezident ce sa faca?
Sa nu mai spun ca sunt distante intre localitati in provincie unde distantele, desi peste 5 km, se parcurg relativ repede, iar transportul e asigurat usor.

Cred ca importanta diminuarii sicanelor si hartuirii procesuale e importanta in domeniul familiei, motiv pentru care instituirea unor sanctiuni pecuniare, existente in teorie dar nefolosite in practica ar fi de ajutor. Adica abuzezi, platesti.
In plus, in domeniul protectiei minorilor, instantele romanesti ar trebui sa nu mai considere situatie stabila cea actuala, oricare ar fi ea, caci adesea situatia actuala a fost un abuz si e defavorabila copilului. Exemplu: schimbare scoala in timpul anului scolar de catre parintele cu incredintare, schimbare afterschool, schimbare profesori pregatire.

In anumite cazuri in care timpul petrecut cu parintele nerezident pe hartie e egal, mai mare sau macar comparabil cu timpul petrecut cu parintele rezident, e cel putin abuziv ca astfel de lucruri sa se schimbe undeva inainte de actiune sau in mijlocul procedurii juridice si instanta sa ia de situatie stabila cea actuala, anume scoala noua de 2 luni...
In astfel de cazuri ar trebui ca instantele sa pronunte hotarari prin care sa oblige parintele sa pastreze scoala anterioara a copilului, de exemplu...

Dscutiile sunt ample si dificil de purtat in scris.

Cu stima,

Codin Băltăgan spunea...

Pentru clarificare care este totusi trendul recomandat imi permit sa citez din Avizul CSM privitor la modificarile legii 272/2004 initiate de MMFPS:

Astfel, în concluziile seminariilor organizate de către Institutul Naţional al Magistraturii s-a cristalizat ideea că în hotărârile judecătoreşti prin care se stabileşte locuinţa copilului nu trebuie indicate expres datele de identificare ale acesteia. Or, în situaţia în care hotărârea se rezumă la a stabili locuinţa copilului la reclamant sau la pârât, această dispoziţie poate să lipsească de orice finalitate prevederile Codului civil referitoare la relaţiile personale şi la condiţiile schimbării locuinţei.

În consecinţă, considerăm necesar ca locuinţa copilului să fie definită în art. 4 din Legea nr. 272/2004 ca fiind „locul în care copilul locuieşte efectiv împreună cu părinţii sau împreună cu părintele la care s-a stabilit locuinţa copilului, ori unde locuieşte efectiv împreună cu persoanele la care i s-a stabilit locuinţa conform art. 400 alin. 3 Cod civil”.

textul avizului se poate verifica aici:

http://blog.arpcc.ro/2012/08/punctul-3-din-avizul-csm-la-proiectul.html

textul complet al avizului se poate descarca de aici:
https://docs.google.com/file/d/0B-iOqOKLc35PVTNvbnlHSTYyc2M/edit


Bogdan spunea...

Stabilirea "in abstracto" a locuinte minorului dupa divort este "reflexul" gandirii de tip "incredintre copil" specifica Codului Familiei. Copiul e are tot aceleasi drepturi pe care le are (sa spunem) un "pian" pe care parintele l-a primit la partaj. Poate fi mutat oricand, oriunde, de oricate ori odata cu parintele se muta. O astfel de abordare ignora ideea de a oferi stabilitate copilului (prin a fi aproape de scoala/gradinita cu care s-a obisnuit, de a fi aproape de vecinii pe care ii cunoaste sau de rudele si persoanele semnificative din viata lui).

Daca leguitorul ar fi dorit sa se dea copilul in mod generic unuia sau altuia dintre parinti (fara sa se specifice adresa efectiva) nici nu ar mai fi fost nevoie sa se introduca intreaga institutie juridica a "locuintei copilului" -- aceasta institutie nu ar mai fi avut sens.

Custodie Comuna spunea...

Intr-adevar problema celor 5km e inca neclara (ar putea fi 10 sau 15 km in anumite situatii). Din discutiile pe care le-am avut cu MJ ei ar merge pe aceasta varianta bazata pe variabila ”distnanta” intre vechea locuinta si noua locuinta. MAI in schimb propune ”aria de competenta a instantei”. (adica pt un copil care locuieste in sector 3, mutarea la o alta adresa din interiorul sectorului e prezumata a fi ok dar schimbarea locuintei in afara sectorului 3 ar fi automat prezumata ca afectand legaturile personale. Aceasta abordare cu privire la "aria de competenta a instantei" este coerente ca cu practica din Danemarca si Olanda (puteti gasi studiul in biblioteca arpcc la adresa www.arpcc.ro/biblioteca. O astfel de abrodare are si avantajul ca aceiasi instanta ”vegheza” asupra copilului.

Va rugam sa verificati si ultima varianta de propunere elgislativa a ARPCC legata de modificarea legii 272/2004: https://docs.google.com/file/d/0B-iOqOKLc35PeFVSakM4R0VYc2M/edit (care este, desigur, subiect de dezbatere intre specialisti)

Anonim spunea...

Buna ziua,

In cazul in care mi s-a incredintat spre crestere si educare copilul, avand exercitare a autoritatii parintesti in comun cu fosta sotie, este in interesul superior al copilului de 7 ani si jumatate, ca aceasta mutandu-se la 250km distanta de resedinta copilului, sa vina si sa il transporte 500km dus-intors la fiecare doua saptamani, luandu-l de acasa vineri la ora 18 (ajungand la destinatie la ora 23) si inapoindu-l duminica la ora 22 desi in hotarare este specificata ora 17?

Nu am gasit pe nici unde o astfel de problema.
Multumesc

Colectivul ARPCC spunea...

Stimate domn,
Deoarece subiectul pe care l-ati ridicat este interesant ne-am permis sa cream un nou articol pe aceasta tema. Puteti sa vedeti raspunsul nostru aici:
http://blog.arpcc.ro/2012/12/este-in-interesul-copilului-sa-faca.html
Cu deosebita consideratie

Anonim spunea...

Buna ziua!Am nevoie de ajutor!!!!Am o nepotica de 2 si 7 luni,pe care o crestem din prima zi de viata!Nora mea a plecat la munca in Germania,si din prima saptamana,s-a incurcat cu patronul ei!dupa aceia au urmat alti barbati,iar acum este intr-o relatie cu o femeie!este plecata de 6 luni de zile!O pot impiedica sa nu duca fetita de la noi?pana cand decide instanta la cine ramane fetita?Baiatul e plecat la munca ,ca sa adune bani pt a putea intenta divortul!va rog sa ma sfatuiti ce sa fac? va multumesc!

Colectivul ARPCC spunea...

Buna ziua. In cazuri justificate (de interesul copilului) puteti cere stabilirea locuintei copilului la dvs. Aceasta nu inseamna insa ca veti avea autoritate parinteasca asupra copilului ci doar ca veti gazdui copilul. Autoritatea parinteasca pana la disvort si dupa divort va fi insa exercitata de ambii parinti (si mama si tata). Instanta va vedea argumentele dvs si daca va stabili locuinta copilului la dvs (la bunici) mama va avea program de legauturi personale care ar trebui sa implice inclusiv gazduirea temporara la locuinta sa din Germania. Faptul ca mama "a umblat cu mai multi barbati sau chiar e acum intr-o relatie homosexuala nu o descalifica ca parinte).

Colectivul ARPCC spunea...

Bineintels ca in ipoteza (foarte posibila) ca instanta va stabili la dvs. locuinta statornica a copilului va trebui sa permiteti mamei un program de legaturi personale (vizite ale mamei la locuinta copilului, vizite ale copilului la locuinta mamei, chiar si in strainatate, etc.)

Anonim spunea...

Multumesc pt sfaturi!Dar pane se pronunta instanta,copilul poate ramane la noi,sau are ea autoritatea ca sa duca copilul in alta localitate din Romania?Ea avand domiciliul la noi(nora,in Germania locuieste cu o femeie,nu are domiciliul stabil)iar fetita aici la s-a nascut si a crescut!va multumesc pentru ajutor si intelegere!va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in cazu in care vine cu ganduri ascunse!

Colectivul ARPCC spunea...

Aveti posibilitatea formularii unei ordonante de urgenta care sa stabileasca locuinta copilului temporar, pana al finalizarea dosarului princiapal. Oricum, parintele trebuie sa aiba voie sa isi acceseze copilul, inclusiv in afara domiciliului dvs. si fara supravegherea dvs. E foarte bine (pentru copil) ca mama doreste sa aiba o legatura cu fiica sa. Nu incercati sa boicotati relatia mamei cu copilul. E pacat pt. copil. Uneori din dragoste si/saud in frica de a pierde legatura lor cu copilul (mame, tati sau bunici) comit un mare abuz asupra copilului in sensul de a bloca accesul parintelui sau la copil. Asta nu e bine. Fenomenul se numeste sindrom de alienare parentala. Speram sa nu fie cazul in famila dvs. iar vocea ratiunii (si respectul legii)sa primeze. In concluzie, pana instanta se pronunta mama poate lua copilul cu dansa in tara si ii poate stabili locuinta in alta parte (daca tatal nu se opune). In afara tarii nu, pentru ca nu are acordul tatalui iar la frontiera in general se fac verificari de acest gen. Daca considerati ca aveti un caz solid in sensul de a se stabili locuinta copilului la dvs. angajati-va un avocat si depuneti cerere in acest sens la instanta. Pentru sfaturi suplimentare apelati la un avocat. Asociatia noastra nu se poate substitui sfaturilor unui profesionist.

Anonim spunea...

va multumesc mult pentru sfaturi!am incercat sa ajungem la o inteegere cu mama fetitei.V-a veni in vizita de revelion pentru 1-2 zile,cu promisiune ca ramane doar vizita,si doreste sa avem grija de fetita,pana la solutionarea cazului,pt ca nu are deocamdata nici ea un domiciliu stabil sau loc de munca,nici in Romania nici in Germania!

Anonim spunea...

Buna ziua,

Am o intrebare in legatura cu domiciliul copiilor dupa divort.Am fost casatorita 15 ani,sotul alcoolic din cauza asta nu mai poate avea un servici din cauza internarilor in spital.In urma casatoriei au rezultat 2 copii ,care acum au varsta de 12 respectiv 14 ani.Acum suntem in divort si as vrea sa stiu care va fi domiciliul meu si al copiilor dupa divort pana la partaj?Pentru ca atat eu cat si sotul meu dorim sa locuim in apartament.Apartamentul e dobandit in timpul casatoriei.Iar copiii nu sunt atasati de el din cauza comportamentului sotului .

Custodie Comuna spunea...

Buna ziua, din pacate in acest gen de spete complexe nu credem ca suntem abilitati sa dam sfaturi. Aria noastra de expertiza este in zona relatiilor parinte-copil. Ce va decide instanta cu privire la stabilirea locuintei minorului si respectiv partaj (cui ii va reveni locuinta) nu putem cunoaste. Angajati-va n avocat si vedeti ce va sfatuieste dansul in conditiile concrete in care va aflati. Sunt mult mai multe detalii pe care trebuie sa le gurnizati. Cu deosebita consideratie. Codin Baltagan

Unknown spunea...

Custodia comuna...o mare bataie de cap!!!!! sunt in aceeasi situatie cu domiciliul stabilit la mine.eu vreau sa ma mut din oras cu copiii si am ajuns sa ma rog de fostul sot pt o procura. e normal sa bati pasul pe loc din cauza unei legi imbecile?nu ma pkt recasatori pt ca nu pot lua copiii cu mine.daca eu plec din oras si iau si copiii cj mine,ce imi poate face?

Unknown spunea...

Buna ziua. Va rog ajutati-ma pt ca nu stiu ce sa fac. Locuiesc impreuna cu iubitul meu intr-un apartament cu 2 camere pe care am reusit sa-l cumparam prin programul prima casa. Iubitul meu are o fetita din prima casatorie in varsta de 14 ani care locuieste cu noi de 3 ani.Fetita figureaza legal in custodia mamei dar copilul nu a dorit sa locuiasca cu ea iar dupa 2 luni dupa ce s-a pronuntat instanta si a castigat-o, a adus copilul la iubitul meu si la el a ramas de 10 ani de zile. A sosit ziua sa-i facem buletinul si nu putem pt ca avem nevoie de declaratie de consimtamant din partea mamei pt a-i face adresa unde locuim noi. Am luat legatura cu ea si nu este de acord sa-i fac fetitei domiciliul stabil langa noi. Ajutati-ma va rog si sp ce sa fac. Va multumesc.

Codin spunea...

explicati-i mamei ca daca nu isi da consimtamantul direct il va cere tatal prin instanta. cu aceasta ocaze puteti cere custodie comuna (acum tatal probabil nu exercita autoritatea parinteasca). E important mai ales pentrutata care s-a implicat 10 ani in cresterea copilului alaturi de dvs. De asemenea e important sa ceara prin instanta consfintirea faptului ca locuinta copilului este la adresa unde locuiti dvs si tatal. Nu vad ce instanta din lume ar respinge aceasta cerere indreptatita ca tatal sa reprimeasca autoritatea parinteasca. In instanta copila va fi audiata dar nu cred ca va fi vreo problema sa explice instantei ca locuieste de 10 ani cu dvs si ca doreste (cel mai probabil) sa continue sa locuiasca acolo. Apoi cu autoritate parinteasca nu e nevoie ca ambii parinti sa se prezinte. Tatal poate asista singur pe fetita. A propos ... daca pana acum mam anu a platit sume de bani pentru ingrijirea copilului e posibil sa cereti si plata unei pensii de intretinere. Dar e de evitat o astfel de cerere pentru ca o poate face pe mama nerezidenta mai agresiva in a se opune ideii ca locuinta ocpilului sa fie stabilita la dvs.

Cosmin Chirilă spunea...

Bună seara, am și eu o problemă în care aș dori să mă sfătuiți. În luna noiembrie am încheiat divorțul cu fosta sotie, iar unuia din copiii noștri, minor fiind, i s-a stabilit domiciliul la mamă, în Germania, la o adresă clar specificată în Hotărârea Civilă ! Acum, după 7 luni, am aflat din alte surse că fosta soție împreună cu concubinul său, și-au schimbat domiciliul, acolo în Germania, deci implicit s-a schimbat și adresa minorului. Prin urmare eu nu mai știu nimic despre copilul meu . Din câte am tot căutat pe diferite forumuri, am dedus că fosta soție era obligată să mă anunțe de schimbarea domiciliului minorului. Ce pot să fac în cazul acesta ? Vă rog să mă ajutați cu un sfat ! Mulțumesc

Unknown spunea...

Am si eu o intrebare ... am copii incredintati mie dar exercitatea e comuna... vreau sa ma mut la 250 km de unde stau eu... tatal copiilor nu e de acord...dar nici nu se ocupa de copii...cum ar trebui sa procedez?sa il instintez pe el politia si protectia copiilor din sat? Multumesc

~ avocat CP, Bucuresti spunea...

pentru Delia Remus:
Daca locuinta copiilor este stabilita la dvs, puteti sa va mutati. Nu stiu ce varsta au copiii, dar daca sunt la scoala sau la gradinita este bine ca inainte de mutare sa asigurati transferul acestora in unitati prescolare/scolare similare. Totodata, este bine sa instiintati pe tatal copiilor si sa-i aduceti la cunostinta noua locuinta a copiilor si, in masura in care doreste, sa-i permiteti sa aibe legaturi personale cu acestia. Daca nu va simtiti in siguranta si va temeti de o posibila agresiune din partea tatalui copilului, desigur, puteti cere asistenta si sprijin atat din partea organelor de politie, cat si din partea Directiei de asistenta sociala si protectia copilului competenta in localitatea dvs.

LILIANA GRADINARU spunea...

In opinia mea, va puteti muta doar daca nu este afectata relatia copiilor cu tatal, or eu nu cunosc ce tip de relatie au astazi.

Cele mai citite