luni, 1 octombrie 2012

Un an de custodie comună


Azi aniversăm un an de la intrarea în vigoare a noului cod civil care a constituit, în opinia noastră, punctul incipient al unei schimbări de mentalităţi în societatea românească, care mai are încă multe etape de parcurs pentru a fi deplină.

Efortul cel mai mare pe care trebuie să îl facă profesioniştii din justiţie (avocaţi, mediatori, judecători) este cel de a re-învăţa să gândească relaţiile post-divorţ dintre părinţi şi copii dintr-o cu totul şi cu totul altă perspectivă.  Reînvăţarea e un proces mult mai dificil decât prima învăţare. Tocmai de aceea, concertarea eforturilor  factorilor de decizie şi educaţie din justiţie este importantă pentru implementarea corectă a bunelor practici în domeniul autorităţii părinteşti comune.

Mulţumim pe această cale CSM, INM, MJ şi MMFPS  pentru disponibilitatea pe care au arătat-o în ultimii doi ani de zile privitor la aspectul educării continue a specialiştilor din justiţie şi, mai ales, a includerii ideii de plan parental în legislaţia românească (modificarea legii 272/2004).

De asemenea, ţinem să mulţumim zecilor de instanţe din ţară care ne sprijină activ în efortul de popularizare al bunelor practici legate de exerciţiul autorităţii părinteşti post-divorţ.

Tot cu această ocazie dorim să vă informăm de lansarea oficială a bibliotecii ARPCC disponibilă online la adresa web www.arpcc.ro/biblioteca. Biblioteca conţine sute de articole şi studii (multe din ele deja traduse în limba română de către voluntarii ARPCC în cursul acestei veri) pe teme deosebit de actuale în acest moment de tranziţie de la ”încredinţare unică” la noua ”autoritatea părintească exercitată în comun”.

Asigurându-vă de întreaga noastră consideraţie, vă urăm un nou an judecătoresc cât mai bun.

Codin Băltăgan,
preşedinte ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite