marți, 2 octombrie 2012

Medierea ca o soluție reală de a reduce nivelul de conflict


Odată cu intrarea în vigoare a legii medierii modificate (detalii aici) crește rolul mediatorului în rezolvarea disputelor legate de exercitarea autorității părintești. 

Mediatorul este acea persoană care va încerca să medieze conflictul înainte ca cele două părţi să ajungă în faţa unui judecător. Acest rol a existat și în trecut dar a fost cumva necunoscut publicului larg, în absența unor prevederi exprese ale legii, care să oblige părinții să dea o șansă acestei proceduri necontencioase.

Asociația (ARPCC) noastră a militat încă de acum un an de zile pentru întărirea și stimularea metodelor necontencioase de rezolvare a conflictelor, în afara instanțelor. O astfel de prevedere legislativă  va reduce presiunea pe instanțe, care vor putea astfel pregătite să trateze cu o ai mare atenție cazurile într-adevăr serioase. De asemenea, și poate acest lucru este cel mai important la nivelul fiecărei familii: medierea are șansa să reducă nivelul de conflict dintre părinții implicați în divorț, cu efecte extrem de valoroase asupra stării de bine a copilului aflat în divorț și asupra procesului de adaptate (ajustare) a acestuia post divorț. Per ansamblu, salutăm noile prevederi legislative pe care le considerăm a fi extrem de utile la nivelul societății românești. Felicităm în acest sens inițiatorii proiectului de lege, ministerele și ONG-urile implicate în introducerea acestor prevederi în textul legii, prevederi care sunt aliniate cu cele mai bune standarde în domeniu, din țările cu tradiție în implementarea custodiei comune.

Medierea este valoroasă pentru că mediatorul este o persoană cointeresată ca părțile să se înțeleagă, care va căuta totdeauna lucrurile care unesc familiile iar nu lucrurile care le despart. Mai ales atunci când vorbim de un mediator cu experiență și care are abilități de psiholog, medierea permite părților să își încheie la nivel psihologic căsătoria, să se împace ele însele cu noua situație. Deși asociată uneori cu reacții emoționale puternice, medierea are un rol extrem de important, pe termen mediu și lung pentru că permite părinților să rămână parteneri decenți într-o întreprindere care are în  ”focus” bunăstarea copilului lor. Reamintim în acest sens despre studiul Emery, pus la dispoziția publicului larg acum doi ani, de către ARPCC, studiu care arată beneficiile incontestabile ale medierii și care poate fi descărcat de aici

De acum înainte, părinții care divorțează, înainte de a depune actele pentru divorț, vor fi obligați să ia parte la o ședință de mediere care are un rol de introducere cu privire la avantajele acestei proceduri. Ședința este gratuită și are rol de informare, prezentându-se avantajele pe care o astfel de procedură le poate aduce părinților. Astfel, se poate evita procesul în contradictoriu dacă soții se pun de acord asupra  modului de exercitare al autorității părintești sau chiar și a partajului. Se evită astfel costurile financiare și, mai ales, se evită costurile emoționale pe care familia (părinți, bunici și copii laolaltă) le plătește pentru intrarea în procedura contencioasă (în fața instanței).

Mediatorul va elibera un proces verbal care va conține decizia părților și care va fi dovada că a fost parcursă etapa de mediere. Procesul verbal trebuie prezentat instanței începând cu luna ianuarie a anului 2013.
Procedura de mediere este prevăzută în Legea 115/2012.

Dacă doriți să aflați mai multe despre avantajele medierii puteți accesa această broșură
O altă broșură interesantă pentru părinții aflați în divorț se poate descărca de aici


PREZICAREMenționăm că ARPCC nu are absolut nici un interes financiar în mediere. ARPCC este o organizație formată din părinți care militează pentru ideea de custodie comună în bază strict voluntară. Recomandăm medierea din pura convingere că această procedură este în interesul familiilor și a copiilor implicați. ARPCC nu are membri mediatori și nu câștigă absolut nici un ban din recomandarea medierii.  Convingerea noastră este bazată pe cercetările extensive pe care le-am făcut privitoare la practica din străinătate și pe experiențele proprii, ca părinți implicați în divorț.

Niciun comentariu:

Cele mai citite