miercuri, 17 octombrie 2012

Plan parental si Manualul de audiere minori

Vă aducem la cunoştinţă faptul că pe data de 25.01.2012 a avut loc prima masă rotundă organizată de către UNICEF, CSM, MMFPS-DGPC şi ARPCC pe tema implementării ca standard obligatoriu a ideii de plan parental ca formă de exercitare a autorităţii părinteşti comune, după divorţ sau după separarea părinţilor necăsătoriţi. La masa rotundă au participat specialişti de la protecţia copilului din Bucureşti (4 sectoare), specialişti de la autorităţile tutelare de sector, reprezentanţi ai mediatorilor din România şi avocaţi. Cu aceasta ocazie, o problemă intens discutată a fost faptul că audierea minorului în instanţe (în cazul divorţului) nu respectă totdeauna anumite standarde minimale de calitate. Pentru aceasta, UNICEF împreună cu organizaţia neguvernamentală Alternative Sociale au publicat o carte (disponibilă format electronic).

Sub rezerva că noi nu am avut timp sa parcurgem acest material, vi-l supunem atenţiei sperând că îl veţi găsi util. Manualul poate fi descărcat de la adresa web de mai jos:

Un comentariu:

constantin n. spunea...

Pe langa standardul obligatoriu al audierii trebuie avut in vedere si faptul ca obligativitatea audierii minorului incumba doar agentului instrumentator nu si minorului insusi.
Cu alte cuvinte, magistratul este obligat sa-l asculte pe minor insa numai daca minorul isi manifesta dorinta de a relata ceva, exprimarea sa de vointa nu trebuie fortata in niciun fel, fiind ultima dintre probele necesare cauzei.

Cele mai citite