miercuri, 10 octombrie 2012

Rapirea (intern)nationala de minori

ÎNTREBARE: 
Ma numesc (...)  si sunt intr-o situatie complicata, ce implica custodie comuna si mama care interzice accesul tatalui la copii. Mai mult, mama se afla in strainatate la o locuinta necunoscuta. Incerc sa ma documentez si sa vad ce pot face pentru a remedia situatia, dar informatiile din jurisprudenta romaneasca nu le gasesc complete, comparativ cu documente internationale. Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarelor aspecte:
1)  definitia rapirii, daca exista intr-o lege si care ar fi aceasta.
Am observat ca in RO se foloseste definitia de la lipsirea de libertate, dar nu este ceea ce caut. In strainatate definitia este cam asa: "
Child abduction happens “when a parent or a relative or someone acting on their behalf removes, retains, or conceals a child, in breach of the other parent’s custody rights whether joint or sole”. 
Adica rapire este si in cazul ascunderii copilului de celalalt parinte, chiar si la custodie comuna.  
2) am citit pe pagina dvs. de wiki multe aspecte, dar doresc sa ma lamuresc inca o data daca stabilirea domiciliului la mama implica automat si niste drepturi ale mamei superioare drepturilor mele - dreptul de vizitare, de decizie, etc. Doresc sa stiu daca mama poate spune ca odata cu domiciliul copilului la ea a obtinut si prioritate in ceea ce priveste drepturile si ca ea imi poate incalca drepturile mele daca considera normal. Din cate stiu drepturile sunt egale in fata legii.
RĂSPUNS
Termenul utilizat si in Romania este rapirea international de cópii – Romania e parte la toate tratatele europene in domeniu – vedeti mai mutle aici

Doar ”Incredintarea catre mama” (cf vechiului cod al familiiei) implica faptul ca are dreptul sa schimbe domiciliul copilului inclusiv in strainatate fara ca dvs sa va opuneti. Nu e cazul dvs. Aveti aceleasi drepturi si obligatii ca si mama cu exxceptia faptului ca mama are suplimentar obligatia de a gazdui copilul. Care e in principal o obligatie pentru ca implica:
1. faptul ca trebuie sa va informeze de oriceprobleme medicale sau scoloare a copilului
2. faptul ca trebuie sa va dea acces in locuita copilului 
3. faptul ca nu poate muta locuinta copilului de asa natura incat sa va puna in imposibilitatea de a pune in aplicare programul de relatii personale cu copilul

Va sugeram:
1. sa faceti cerere catre politie (dar va trebui sa insistati cu ei pt ca in general sunt delasatori) sa identifice locul unde e tinut copilul. ceea ce se intampa se cheama rapire de minori (chiar daca e facuta de un paritne tot rapire este)
2. sa cereti returnarea copilului la locuinta stabiltia de instanta (daca instanta a stabilti o locuitna fizica)
3. sa dati in consemna la frontiera copulul pentru a nu fi scos din tara
4. sa  chemati in judecata pe mama si sa cereti instatei sa se stabileasca la dvs locuinta copilului (moment inc are veti avea si mai multe argumente cu politia pentru a se achita de obligatiile de la punctele 1-3)

Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite