vineri, 19 octombrie 2012

Cand este executorie o hotarare judecatoreasca?

Întrebare:
Incerc sa ma lamuresc asupra unei formulari intalnita des in problemele pe care le am cu institutiile statului. De obicei, cand ma duc pe la institutii, unii angajati spun ca nu ma pot ajuta pentru ca nu am o hotarare definitiva si irevocabila. Totusi eu le arat ca am o hotarare de ordonanta presedintiala, cu titlu executoriu. Care este situatia legala si ce articole de lege se aplica? Impresia pe care mi-o lasa functionarii statului este ca in Romania nu au valoare hotararile judecatoresti pana nu sunt definitive, irevocabile si legalizate. Atunci de ce ordonantele se executa? Exista pe undeva un articol de lege ce le da dreptate functionarilor sau este doar o alta forma de abuz institutional?

Răspuns:

Ordonanta presedintiala este executorie, de drept. Ordonanţa preşedinţială nu are putere de lucru judecat faţă de procesul în fond, în curs de judecată, sau angajat ulterior între părţi şi nici faţă de o nouă cerere de ordonanţă preşedinţială dar este executorie prin ea însăşi , în temeiul legii şi poate fi executată înaintea definitivării, fără a fi investită cu formulă executorie, înscriindu-se între excepţiile prevăzute de art.374 C.proc. civ. (av. Viorescu)

Un comentariu:

Anonim spunea...

O ordonanta presedintiala poarta si ea titlul de Hotarare judecatoreasca. Da, este o procedura speciala pentru a stabili masuri legale de urgenta. Totusi, pentru ordonante titulatula este de EXECUTORIE si imediata, nu exista finalizarea cu definitiva si irevocabila.
Repet deci intrebarea - cum se poate raspunde unui functionar al statului atunci cand spune ca pentru el conteaza doar hotararile definitive si irevocabile?
Daca pentru functionari nu au valoare ordonantele, atunci de ce pentru fraierii de rand acestea sunt aplicate si respectate? De ce se poate apela la executor si la politie pentru o ordonanta daca pentru stat aceste decizii nu valoreaza nimic?

Cele mai citite