joi, 15 decembrie 2011

Modificarile la Legea 272/2004

Prin prezenta ARPCC doreşte să mulţumească pe această cale Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului în general şi doamnei director Elena Tudor în particular pentru colaborarea excelentă pe care am avut-o cu privire la discuţiile pe marginea modificărilor la legea 272/2004.
*************************
Marile modificări pe care le-am propus şi care, în urma discuţiilor, au fost preluate de către DGPC sunt legate în principal de:
  1. introducerea planului parental obligatoriu (practic determinarea părinţilor sa se medieze) cu efecte în general pozitive asupra nivelurilor de conflict, ceea ce protejează la modul cel mai direct pe copii de abuzuri emoţionale şi traume post divorţ.
  2. definirea mai clară a criteriilor de stabilire a interesului superior al copilului în general şi în special pentru copiii afectaţi de divorţ
  3. Protecţia mai ampla a copiilor (neglijarea a venit în proiectul DGPC ca o propunere a noastră), protecţia copiilor împotriva abuzurilor emoţionale (de exemplu alienarea parentala) sau împotriva unor abuzuri în general acceptate de societate (aşa-numita violenţă în scop educativ)
  4. responsabilizarea părinţilor şi a autorităţilor (sancţiuni nu foarte severe dar care sa fie eficiente, masuri cu caracter asiguratoriu)
  5. definirea mai clara a noţiunilor cu care operează custodia comuna (noţiunea de părinte custodian, necustodian, rezident, nerezident) şi completarea unor goluri existente în noul cod civil referitor la modul de implementare al custodiei comune (cum se iau deciziile de zi cu zi sau cele importante) în baza bunelor practici din străinătate.
Textul complet al modificarilor propuse de ARPCC se poate gasi aici
In curand textul finalizat de DGPC va fi publicat pe situl Ministerului Muncii.

Niciun comentariu:

Cele mai citite