miercuri, 21 decembrie 2011

Proiect inedit la Judecătoria sectorului doi


Proiect inedit la Judecătoria sectorului doi


La Judecătoria sectorului doi din Capitală va fi introdus anul viitor, în premieră, un proiect  ce îi va ajuta pe judecători şi pe părinţii care divorţează să înţeleagă ce înseamnă „custodia comună” şi de ce aceasta este o soluţie benefică pentru copii.
Iniţiativa vine din partea CSM, care, împreună cu Direcţia Generală Protecţia CopiluluiUNICEF şi INM, dar şi cu  asociaţiile care militează pentru drepturile părinţilor şi ale copiilor, respectiv asociaţiile mediatorilor, vor să preia cele mai bune practici din statele care au un istoric consistent în privinţa „custodiei comune” sau „autorităţii părinteşti”, cum sunt Canada, SUA şi Franţa.
Danileț: „De acum, părinții divorțați vor avea drepturi și obligații egale”
Noile reglementări în privinţa raporturilor de familie, cuprinse în noul Cod civil, necesită o nouă practică judiciară, care să fie unitară şi benefică minorilor.
„Este o schimbare radicală de concepţie în legislaţia noastră, care va genera o nouă practică judiciară. Astfel, dacă vechiul cod al familiei obliga judecătorul să încredinţeze copilul unuia sau celuilalt părinte, de acum înainte părinţii divorţaţi vor avea drepturi şi obligaţii egale asupra copiilor. La rândul său, copilul are dreptul la amândoi părinţii” a declarat judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM şi coordonator al Grupului interinstituţional pentru pregătirea implementării noilor coduri.
Danileț consideră că marea provocare constă în modul în care părinţii separaţi se vor înţelege asupra luării împreună a deciziilor cu privire la copii, trecând peste animozităţile personale.
„Vor trebui schimbate multe aspecte în mentalitatea populaţiei, inclusiv a autorităţilor care încă sunt reticente în a privi în mod egal părinţii. De asemenea, judecătorii vor avea un rol foarte important în a convinge părţile că trebuie urmărit tot timpul interesul copilului şi să le propună, dacă este cazul, inclusiv apelând la mediator, să stabilească un plan parental. Aceasta reprezintă o înţelegere cu privire la părintele rezident la care minorul va avea locuinţa, cheltuielile şi programul de relaţii personale ale părintelui nerezident, modul de acces la informaţii despre minor, dar şi modul în care părinţii vor stabili cum angajează bona copilului, cum aleg grădiniţa, cine duce şi suportă costurile pentru orele de sport sau de meditaţie ale copilului, ori cum şi unde îşi va petrece copilul vacanţa”, a mai spus Danileț.
Proiectul urmează să se extindă la toate instanţele din ţară.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Totul tine de parinti si de " maturitatea" lor, intelegand prin asta inclusiv capacitatea de a lasa orgoliul deoparte punand mai presus binele copilului. Altfel, initiativa nu aduce decat complicatii legale - e.g. necesitatea unui document legal pt scoaterea copilului din tara pt fiecare excursie/vacanta! Ce te faci daca celalalt parinte locuieste in alta localitate, daca este greu de gasit, daca intre timp s-a implicat intr-o noua relatie si nu mai are aceeasi disponibilitate? Sunt multe detalii de luat in calcul si senzatia e ca legea e gandita sa ajute parintele caruia ii este refuzata implicarea in viata copilului , dar nu protejeaza copilul de riscul de a fi tratat ca un "bun comun".

Cele mai citite