Este nevoie sau nu de doi părinți lângă copil?
Custodia comună vorbește despre necesitatea și dreptul copilului de avea alături de el ambii părinți chiar și dacă aceștia decid să nu mai fie soț și soție. E un lucru care schimbă complet paradigma sub care societatea română opera și continuă încă să opereze.
Dacă până acum copiii erau încredințați spre creștere și educare mamei într-o proporție covârșitoare, de la 1 octombrie 2011, regula este că minorii se încredințează ambilor părinți. Aceasta înseamnă că ambii părinți au aceleași drepturi și îndatoriri cu privire la deciziile importante asupra copiilor, cu privire la educare și îngrijire. Aceasta implica nu doar drepturi ci și responsabilități mai mari pentru părinți.
Dar să vedem de ce viziunea modernă asupra custodiei comune recomandă această implicare a părintelui până nu de mult perdant al oricărui proces de încredințare minor?
Răspunsul stă în nevoile emoționale pe care copilul le are.
Specialiştii au ajuns la concluzia că neimplicarea sau absenţa tatălui din viaţa copilului duce la interiorizare, la un comportament deviant, la abandon şcolar. Într-un cuvânt la apariţia problemelor de adaptare socială a adolescenţilor, mai ales în cazul băieţilor. Mai mult copilul devine foarte răsfăţat, egocentric şi consideră că lui i se cuvine orice fără să tina cont de cei din jurul său. Altfel spus devine un copil cu probleme care nu se pot repara uşor şi care îl vor urmări toata viaţa.
Dacă doriți să aprofundați mai mult pe această temă puteți consulta acest articol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu