miercuri, 10 iunie 2015

Furman contra Slovenia şi Austria (no.16608/09)

Furman contra Slovenia şi Austria (no.16608/09)
Copia acestui document o găsiți aici: https://goo.gl/Ft53AG

Solicitantul, Andrej Furman, este un cetăţean sloven care s-a născut în anul 1955 şi locuieşte în Maribor (Slovenia).
Cazul s-a referit la un proces pentru stabilirea  contactului şi a  procedurilor de  executare prin care solicitantul a urmărit să obţină acces la fiica sa.
Dl .Furman şi fosta sa parteneră s-au despărţit în anul 1997, iar la începutul lui 1998 au căzut de acord asupra unui program provizoriu de vizite pentru ca el să o vadă pe fiica lor, născută în 1993. Totuşi, ulterior fosta sa parteneră nu i-a mai permis contactul cu fiica lui şi s-a mutat în Austria cu copilul.

Dl.Furman a intentat un proces în faţa autorităţilor slovene, şi în octombrie 2000 a obţinut o decizie de contact, împotriva căreia mama a făcut apel, având câştig de cauză. După retrimiterea cazului şi după câteva întârzieri datorate faptului că autorităţile nu au reuşit să o localizeze pe mamă, Tribunalul Districtual din Maribor a emis, în iulie 2007, o decizie interimară  permiţând D-lui Furman contactul cu fiica sa, iar în septembrie şi octombrie 2007 acesta si-a vazut fiica pentru prima dată în mai mult de nouă ani.
Totuşi, fiica a refuzat să-l mai vadă şi, ca urmare a cererii ei, un tribunal austriac a suspendat drepturile de contact ale D-lui Furman printr-o hotărâre care a fost confirmată în cele din urmă în august 2009.

Bazându-se, în fond, pe articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie), Dl.Furman a reclamat, în speţă, faptul că autorităţile slovene şi austriece l-au împiedicat să se bucure de viaţa de familie împreună cu fiica sa.
Încălcarea articolului 8 în ceea ce priveşte Slovenia (Tribunalul a declarat ca inadmisibile reclamaţiile solicitantului în privinţa Austriei)
Despăgubiri solicitate: 15.000 euro (daune morale) şi 2.500 euro (costuri şi cheltuieli)


Traducător: Berbecar Corina
Corector: Pavel Valentina

ref[ngo2907]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite