Bună ziua,sunt divorţat de 7 ani şi avem 2 fete dar după divorţ la câteva luni ne-am impacat, ulterior am mai făcut o fetiţă cu care am rămas în concediu creştere copil acum am început munca şi soţia mă dat în judecată pentru citez statut juridic copil, chiar poate să mă de-a în judecată când vrea?avem acelaşi domiciliu fetiţa are abia 2,2 ani.
Mulţumesc pentru ajutor
RĂSPUNS:
Stimate domn,
Da este posibil ca oricare dintre parteneri să îl dea pe celălalt în judecată privind exercitarea autorităţii părinteşti. Situaţia dvs este anaaloagă situaţiei părinţilor niciodată căsătoriţi care şi ea, din punct de vedere legal, este analoagă situaţiei părinţilor căsătoriţi. În sensul că până la decizia unei instante aveţi şi dvs şi mama copiilor dvs aceleaşi drepturi şi responsabilităţi privitor la copil.
Este posibil ca instanţă de judecată dezbătând probele de la dosar să decidă custodie unică (adică autoritatea părintească să fie exercitată doar de unul dintre părinţi) sau custodie comună (autoritatea parentală exercitată de ambii părinţi în mod egal). Atenţie însă că autoritatea parentală exercitată în comun nu implica neapărat dreptul de a locui cu copilul. De cele mai multe ori în instanţele din România, dacă părinţii nu se înţeleg autoritatea parentală este acordată de către instanţa ambilor părinţi dar locuinţa copilului este stabilită doar la unul dintre părinţi.
În situaţia dvs în cazul în care mama primeşte dreptul de a găzdui copilul poate, cel puţin teoretic, ca un pas următor, să ceară tot prin instanţă evacuarea dvs din domiciliul conjugal sau, poate să plece la alta locuinţa cu copilul /copii fără ca dvs să o puteţi urma. Prin urmare se va pune problema de a cere (părintele care nu va locui cu minorul în mod permanent) un program de legături personale cu minorul, etc. Sfatul nostru este să vă angajaţi un avocat care să vă reprezinte interesele şi să încercaţi pe cât posibil să ajungeţi la un consens cu mama copilului dvs privitor la:
locuinţa copilului şi dacă veţi mai locui dvs ca părinţi împreună
Programul de interacţiune al copilului cu fiecare între cei doi părinţi.
Orice soluţie mediată este mult mai ieftină atât din punct de vedere financiar cât mai ales din punct de vedere emoţional. Pentru mai multe detalii vă sugerăm să consultaţi manualul numit “Custodia Comună explicată” disponibil aici:
Cu deosebită consideraţie.,
Colectivul ARPCC.ref. [ngo3257]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu