vineri, 5 iunie 2015

Adoptarea legislaţiei custodiei comune - este cea mai bună soluție pentru copii

Documentul original il gasiti aici :http://goo.gl/RGUgxi
Publicat în Marinas Variety, în data de 18 Mai 2015



Când ea şi soţul ei a divorţat, Jennifer Fink a trăit cea ce mulţi alţi părinţi trăiesc .
Ea era nervoasa pe soţul iei, a crezut ca ea era un părinte mai bun (decât soţul ei) şi a vrut bineînţeles custodia deplina a celor doi copii al lor. Dar legea in statul său, Wisconsin, încurajează cu putere custodia comună asupra copiilor atunci când mama şi tatăl divorţează iar asta este şi cea ce judecătorul a ordonat prin sentinţa sa. Acum, cinci ani mai târziu, Fink, care este fondatoarea organizaţiei BuildingBoys şi este implicată în recentele eforturi pentru crearea unui Consiliu la Casa Alba privitor la problemele băieţilor şi ale bărbaţilor, are un mesaj pentru toate persoanele care se confruntă cu un caz de custodie.

Mulţumesc sistemul curţii din Wisconsin pentru că a avut încredere în faptul că un aranjament de tip custodie fizică comună este în interesul superior al copilului, pentru că fără acea decizie, sunt convinsă că aş fi fost tentată să aloc un timp mai mare pentru îngrijirea copilului meu iar astfel şi aş fi retrogradat tatăl la un rol mai mic. Iar asta, acum am înţeles asta, ar fi fost rău pentru băieţii mei, rău pentru tată şi rău chiar şi pentru mine.” Fink a mărturisit în mesajul anterior, "Este custodia comuna cel mai bine pentru băieţi după divorţ?”

Şi totuşi Wisconsin este doar una din cele doua state care încurajează efectiv judecători sa aloce timp parental egal sau aproape egal între cei doi părinţi atunci când părinţii divorţează. Din fericire, multe alte state fac demersuri pentru a-şi îmbunătăţi legislaţia în domeniu. Doar în acest an circa 20 de state SUA americane iau în discuţie anumite implementarea într-o formă sau alta a unei legislaţii care stimulează egalitatea parentală

Adevărat, unul dintre  factorii majori in spatele lipsei "epidemice" taţilor din preajma copiilor lor sunt chiar instanţele de familie care de regulă expediază cu regularitate un părinte, de obicei tatăl, la un statutul de simplu vizitator în viaţa copilului. În mod tipic, părinţii fără custodie îşi vad copii patru zile pe luna, plus câteva ore noaptea pe săptămână, plus câteva weekenduri în timpul verii. Asta de obicei se cifrează la undeva între 14% şi 20% din timpul parental.

Aşa cum Fink spune cu acurateţe , asta e rău pentru copii. Greutatea nesuportabila a ştiinţei demonstrează ca copii fac mai bine cu doi părinţi implicaţi in viată lor. Statistici federale arata ca copii cu doi părinţi sunt mai predispuşi sa se descurce mai bine in scoală , sa nu intre la închisoare , sa nu se apuce de droguri şi alcool, sa fie angajat stabil fata de copiii cu un singur părinte.
Este de înţeles. Taţii şi mamele amândoi au nevoie de timp şi energie, resurse financiare şi îndemânare parentală pentru a fi cel mai bun părinte posibil. Plus , studiile au arătat ca copii încep sa formeze puternice legături biologice părinţilor începând din a opta săptămâna din viată lor. Asta înseamnă, ca pierderea unui părinte este printre cele mai traumatizante evenimente care un copil poate sa sufere.

Şi totuşi poziţia de start al instanţelor de tutelă este sa separe părinţii de la unul dintre părinţi atunci când adulţii divorţează. Asta răneşte emoţional copiii, iar aceştia prezintă mult timp traume. Prin contrast, custodia comuna este cel mai bun aranjament pentru copii, aşa cum un număr însemnat de cercetări ale ştiinţelor sociale o dovedesc. Ca exemplu, un studiu realizat în Aprilie, 150,000 de persoane au suportat custodia comuna după divorţ.

Custodia unică nu este nici in interesul părinţilor, aşa cum Fink arată. Taţii fără custodie sunt de opt ori mai predispuşi de a comite sinucidere fata de taţii cu copii. Aşa cum profesorul Edward Kruk al Universităţii British Columbia a scris, părinţii cu drepturi egale , au “un psihic mai bun si stare emoţională mai bună , mai puţin stres , rezultând de la sensul de scop şi gratificare personala asociat cu activitate parental; cel mai înalt nivel de depresie apare la adulţii care au copii dar care nu locuiesc cu copii lor”
În plus, mamele singure trăind cu copii sunt mult mai predispuse sa traiasca in saracie decat orice alt segment al societatii.Baroul american a reportat un enorm procent de 31% din mamele singure cad sub linia de saracie, impotriva procentului de 5,8% a femeilor maritate.Asta este devastator pentru ele cat şi pentru copii lor.
Propunerile legislative active din mai mult de o treime din statele noastre îmbrăţişează societatea aşa cum este, nu aşa cum era in 1950. Societatea noastră este acum una in care familiile se bazează şi pe femeie să aducă mâncarea acasă şi una in care taţii fac mai mult ca oricând lucrurile care ţin de îngrijirea directă a copilului. Dar, mai important, ele reflectă ceea ce ştim acum să fie cel mai bun pentru copiii, atunci când părinții lor de divorț - menţinerea activă a unor relaţii semnificative cu ambii părinți.

A venit timpul ca legislatorii din fiecare stat să recunoască cercetările ştiinţifice legate de custodia comună şi să promulge aceste legi privitoare la responsabilitatea parentală egală. Aşa cum Jennifer Fink a spus , “"A fost din cauza instanței cu privire la părinţi comun care a dus la acordul de custodie comuna care o avem astăzi, și eu sunt atât de, atât de bucuroasă.

Robert Franklin este un membru al consiliului director al National Parents Organization


Traducător: Milian Bogdan

ref[ngo4346]
Colectivul ARPCC

Niciun comentariu:

Cele mai citite