marți, 16 iunie 2015

Adžić contra Croației (nr. 22643/14)

Copia acestui document o găsiți aici: https://goo.gl/QsjxMl

Reclamantul, Miomir Adžić, este cetățean al Statelor Unite ale Americii născut în 1968 și care locuiește în Charlotte, Carolina de Nord (Statele Unite ale Americii).  

Cazul domnului Adžić este cu privire la durata procedurilor instanței în Croația ca răspuns la solicitarea acestuia privind întoarcerea fiului său în Statele Unite ale Americii. 

Domnul Adžić s-a căsătorit cu o cetățeană  croată în anul 2008 și mai târziu, în același an, au avut un fiu. Soția și fiul acestuia s-au mutat în Statele Unite ale Americii pentru a i se alătura în anul 2009. În 2011 soția domnului Adžić și fiul lor au mers în Croația pentru perioada de vară. Totuși, în loc să se întoarcă în America, soția lui i-a trimis un e-mail prin care îl informa pe acesta că ei vor rămâne în Croația și că ea va divorța. O săptămână mai târziu, domnul Adžić a început eforturile sale de a-l aduce înapoi pe fiul său, prin înaintarea unei cereri, prin intermediul Ministerului Sănătății și Protecției Sociale croat, ca soția sa, să aducă înapoi băiatul în mod voluntar, iar mai târziu cerând întoarcerea acestuia în condițiile Convenției de la Haga cu privire la aspectele civile ale răpirii internaționale de copii. Soția acestuia s-a opus întoarcerii copilului cu sau fără aceasta. Ministerul a înaintat cererea domnului Adžić către Instanța Municipală din Zagreb, care a instituit procedurile pentru înapoierea fiului său. În martie 2012 această Instanță a respins cererea domnului Adžić. El a făcut cu succes apel, cu privire la această decizie și a susținut numirea unui nou judecător pentru acest caz. În ianuarie 2013 cazul a fost remis și a fost alocat unui nou judecător și au fost adunate noi rapoarte, opinii ale experților și informații cu privire la copil și la protecția acestuia. În mai 2014 Curtea Civilă Municipală din Zagreb a respins din nou cazul domnului Adžić, iar Tribunalul Județean din Zagreb a confirmat hotărârea în octombrie 2014. Cazul este în prezent în așteptare la Curtea Constituțională. În noiembrie 2014 Curtea Supremă de Justiție a respins cazul sau  paralel care era cu privire la perioada de timp necesară pentru a asigura o audiere adecvată.

Bazându-se în particular pe prevederile Articolului 8 (dreptul de a respecta viața privată și de familie) din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, domnul Adžić s-a plâns cu privire la durata foarte mare a procedurilor – care au durat până la acest moment mai mult de trei ani – pentru întoarcerea fiului său în termenii Convenției de la Haga.

Ref [ngo3043]
Colectivul ARPCC

Traducător: Manea Doinița
Corector: Milian Bogdan

Niciun comentariu:

Cele mai citite