duminică, 22 martie 2015

Recomandarea Comitetului de Ministri catre statele membre ale Consiliului Europei privitoare la relocarea minorilor

Bună ziua,

Avem plăcerea să anunţăm adoptarea recentă Recomandării CM/Rec(2015)4 a Comitetlui de Miniștri către Statele-membre asupra prevenirii și soluționării disputelor legate de relocarea copilului. Această recomandare a fost adoptată de către Comitetul de Miniștri al UE la data de 11 feburarie 2015, la cea de-a 1219 ședință a Reprezentanților Miniștrilor.

Este prima traducere în limba română a acestui document care reliefează liniile directoare pe care ar trebui să le adopte legislația primară, secundară și terțiară din statele membre în vederea oferirii unei protecții mai adecvate a copiilor în contextul mobilității tot mai mari a familiilor (divorțate sau nu) atât în cadrul Uniunii Europe cât și în interiorul granițelor naționale.

Considerăm documentul deosebit de important, încă un argument pentru o a treia revizuire majoră a legislației privitoare la protecția copiilor (Legea 272/2004 republicată după intrarea în vigoare a legii 257/2013).
Ocazionat de procesul de adoptare a legii 257/2013,  ARPCC a încercat să introducă în legislație criterii clare de decizie în cazul în care părintele rezident dorește să schimbe locuința copilului după divorț sau separare. La acel moment nu am reușit însă să convingem de această necesitate. Practica ne arată însă că aceste conflicte sunt extrem de dureroase iar lipsa unei predictabilități dpdv legal și jurisprudențial nu face decât să adâncească conflictul și traumele resimțite de copiii implicați.

Nu poate decât să ne bucure să vedem că la nivel european a fost sesizată această problemă, lucru care ar putea fi de bun augur, ca și specialiștii din România să preia ideile și, în colaborare cu societatea civilă (de exemplu ARPCC) să încerce să aducă împunătățirile și ghidările atât de necesare în acest domeniu.
Cu deosebită considerație.
Colectivul ARPCC

documentul tradus se poate descarca de aici: http://goo.gl/3xSlrt


ref. [ngo3040]

Niciun comentariu:

Cele mai citite