INTREBARE:
Bună ziua! Aș dori să îi pot prezenta soției un exemplu personalizat al planului parental standard propus de dumneavoastră în vederea unui divorț amiabil. Avem un copil minor - 5 ani. Care este modalitatea de a-l personaliza? Multe câmpuri sunt read - only. Pot fi ajutat de către un mediator sau de o altă persoană în măsură să o facă, contracost evident, în elaborarea unui plan parental pe structura celui prezentat de dumneavoastră?
Multumesc anticipat,
------------------------
Stimate domn,
ne bucură că planul v-a stârnit interesul. Încercați să îl utilizați ca atare. Acoperă o multitudine de situații. Unde aveți lucruri diferite de spus utilizați un atașament scris în word. Oricum, vă sfătuim să apelați la un terț. Poate fi un mediator, (dar, cautați unul care are deja câteva cazuri de mediere familială rezolvate) sau o rudă comună în care aveți amândoi încredere și care are autoritate. Avantajul unui mediator este că, el dorește să găsească numitorul comun, nu să vă învrăjbească, plus că, tot el poate să traducă planul parental în format "tabelar" (mult mai ușor de urmărit) într-un format compatibil cu ceea ce are nevoie notarul sau instanța ce vă va încuviința planul parental. Vă sugerăm călduros să mergeți spre un plan parental care să implice timp de calitate petrecut de copil cu fiecare părinte, minim 35% din timp. Studiile științifice arată că ne-echivoc, sub 35% din timpul petrecut alături de copilul dv, poate apărea o îndepărtare între părintele nerezident și copil, care în final se dovedește a avea efecte negative asupra copilului. Avem deja experiențe în România cu familii aflate în situații de custodie comună fizică (adică minim 35%-65%) și efectele, după 3-4 ani de zile de la implementare, sunt foarte bune pentru copii... departe de temerea că minorii ar putea fi debusolați de faptul că schimbă săptămânal sau la 2 săptămâni locuința. Se adaptează foarte ușor la asta (cu cât sunt mai mici, cu atât mai bine). Sentimentul de stabilitate al minorului, spun specialiștii , nu ține de un spațiu geografic (o anume locuință) ci de o regularitate, durată oportună și predictibilitate a interacțiunii cu fiecare dintre cele 2 figuri de atașament principale (mama și tata) + rudele acestora (bunici, unchi, mătuși, bone, etc.) Vă ținem pumnii și vă felicităm pe dvs și mama copilului pentru decizia de a rezolva extrajudiciar (mediator+notar presupunem) această situație. Este soluția cea mai puțin "costisitoare" dpdv emoțional (dar și financiar) și ... până la urmă...copii vor beneficia de asta. Rezolvarea judiciară este de cele mai multe ori, extrem de traumatică pt soți (care mai degrabă se învrăjbesc pe parcurs) cu efecte extrem de dăunătoare asupra stării de bine a copilului. E un moment greu cel prin care treceți, dar, ați ales calea cea mai corectă.
Colectivul ARPCC
PS: Încă ceva….
Ne-ar ajuta (și ar ajuta mulți alți copii și părinți ca dvs), dacă la final a-ți
avea bunăvoința să ne trimite-ți scanat (sau în format XLS / WORD) textul
înțelegerii. Ca să vedem ce merge și ce
nu merge din planul în format tip chestionar + de asemenea orice feedback cu
privire la secțiuni ce ar trebui adăugate /șterse / modificate ne ajută. Suntem dispuși să îl modificăm, desigur ca să beneficieze și alții care au nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu