duminică, 19 august 2012

Cum ar trebui sa arate planul parental pentru un copil cu varsta de 3 ani?


Întrebare:
Am aprofundat cu interes materiale dvs. De pe blog, site, wiki, iurispedia, juridice din două motive: 1. Sunt avocat 2. Sunt tată al unei fetiţe de 3 ani, în acelaşi timp fiind în divorţ pedinte, iar soţia mea refuză orice mediere în stabilirea unui acord parental echilibrat în cadrul custodiei comune, ea dorind să părăsească domiciliul comun, bun propriu al meu, urmând să se stabilească în alt oraş "pentru binele copilului". I am explicat tehnic ce presupune divorţul, custodia comună(singurul lucru pe care îl acceptă) şi consecinţele neîncheierii unui acord parental echitabil: 50%-50% timp alocat de fiecare părinte cu copilul său 60-40%... În cadrul unei custodii legalo/fizice. Vă întreb cum consideraţi oportună alocarea unui acord parental pentru o fetiţă de 3 ani, ataşată în egală măsură de ambii părinţi, raportat la un program de legături de 50-50% - custodie fizică? Precizez că eu am disponibilitatea şi dorinţă, ca tată, să petrec cu fiica mea 2 săptămâni efective... Soţia mea doreşte în schimb să devin doar tată de weekend.
Mulţumesc.

Răspuns:
Cum probabil v-aţi dat seama, ideea de custodie comună (indiferent dacă e fizică sau legală) implică ideea unui contact regulat şi relativ frecvent al copilului cu ambii părinţi. Zeci de studii arată că acest contact frecvent ajută la adaptarea copilului post-divorţ cu un minim de traume. De asemenea, ţinând cont că până la vârsta de 5 ani e important pentru copil să aibă o continuitate de locuire ar fi indicat că minorul să nu fie bulversat de schimbări frecvente ale spaţiului de locuire şi ale vecinătăţilor (de exemplu a parcului în care se joacă sau a grădiniţei pe care o urmează) şi o continuitate de interacţiune cu persoanele semnificative din viaţa lor (părinţii, bona, bunicii sau chiar copiii din vecini). Prin urmare am încuraja părinţii : 

1) să rămână relativ aproape unul de altul din punct de vedere al reşedinţelor lor, astfel încât copilul să poată frecventa acelaşi parc/aceleaşi străzi/etc.  Opţiunea unui părinte de pleca (cu copilul său nu) în altă localitate este extrem de nocivă pentru copiii de vârste mici care  au nevoie ca persoanele semnificative din viaţa lor să fie în preajma lor în mod constant, lucru pe care distanţa fizică dintre cele 2 oraşe îl va face imposibil de realizat. O opţiune interesantă pentru părinţii care nu au probleme financiare ar putea fi cea de tip « Bird's nest custody » necunoscută în România dar utilizată în străinătate. Într-un astfel de aranjament părinţii au fiecare un alt apartament iar copilul rămâne tot timpul pe loc în apartamentul său, părinţii mutându-se perioade de câte 1 săptămâna în locuinţa copilului.
2) să încerce un aranjament în care au o singură bonă pentru copil (bona poate fi elementul de stabilitate la care copilul să se poată raporta zi de zi). Dacă această persoană este o persoană foarte competentă emoţional ar putea să ajute foarte mult copilul din acest punct de vedere.
3) Să meargă pe un aranjament în care copilul să locuiască cu fiecare părinte câte o săptămâna iar celălalt părinte să aibă posibilitatea efectivă ca în săptămâna în care nu găzduieşte copilul să interacţioneze cu minorul pentru cel puţin 2 zile pe săptămâna pentru 3-5 ore (de exemplu să iasă în parc sau chiar să se joace cu copilul în locuinţa celuilalt părinte). O situaţie în care fiecare dintre cei doi părinţi ar fi accesibili pentru copil (prin intermediul vizitelor) la fiecare 2-3 zile este de preferat pentru dezvoltarea emoţională a copilului uneia în care copilul nu interacţionează cu unul dintre părinţi 7 zile la rând.  Vă sugerăm în acest sens planul parental de aici (selectaţi planul "7/7+2 vizite săptămânale" sau chiar să mergeţi pe un aranjament de tip "7/7+3 vizite săptămânale") . Menţionăm că în opinia noastră planul 14/14  (chiar şi cu vizite săptămânale) este mai puţin util copiilor sub vârsta de 5-6 ani decât planul 7/7.
Încheiem cu  speranţa că dvs. şi soţia dvs, veţi găsi resursele de a încheia un aranjament în beneficiul copilului dvs. În măsura în care dvs. personal doriți să contribuiți la îmbunătățirea practicilor din domeniu, vă sugerăm să vă alăturați grupului nostru. Sunt încă multe lucruri de făcut pentru ca impune bunele practici în jurisprudența românească relativ la relațiile părinți-copiii post-divorț.
Codin Băltăgan, ARPCC.

Niciun comentariu:

Cele mai citite