marți, 28 august 2012

Ce fac daca parintele rezident încalcă prevederile planului parental semnat la notar?


Întrebare:
Am divorţat de fosta soţie la notar, acolo unde am încheiat şi convenţia privind creşterea şi educarea copilului pe care o trimit în ataşament! Fosta soţie nu respectă această convenţie, în sensul că nu îmi dă copilul conform convenţiei! Această convenţie are statut de hotărâre judecătorească, se poate acţiona pe baza ei (de ex depune plângere)? Vă rog să îmi spuneţi care sunt demersurile legale prin care pot beneficia de drepturile ce mi se cuvin! Vă mulţumesc! PB

Răspuns:

Se pot face:
1. O nouă acţiune în instanţă ( din experienţa vă pot spune că este cea mai eficientă, deoarece mama văzând că este dată în judecată va începe să respecte programul de teamă să nu se producă probe pentru a demonstra comportamentul său abuziv)
2.Plângere penală împotriva mamei  conform art. 307 Cod pen.( de durată şi cu probleme deoarece se prevede doar încălcarea măsurilor prevăzute într-o hotărâre judecătorească, Codul penal nefiind updatat cu prevederile Noului cod civil, prin urmare veţi întâmpina probleme cu actul notarial)
 3.Se poate trece şi la executarea silită pentru respectarea prevederilor actului notarial ( dacă veţi găsi un executor care să dorească un asemenea caz, în general sunt foarte puţini şi, oricum, nu există garanţii că nu îl va încălca din nou)

Av. AG

Art: 397 CP - Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului
Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Citiţi mai mult: http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-307-cpen



Niciun comentariu:

Cele mai citite