luni, 5 martie 2012

Codul civil actual conferă autoritatea părintească și părinților care nu au primit încredințarea minorilor?


ÎntrebareSunt un părinte care NU a primit încredințarea copilului pentru creștere și educare printr-o sentinta definitivă și irevocabilă, pronunțată anterior datei de 1 octombrie 2011. Vă rog să imi clarificați dacă în prezent, prin simpla intrare în vigoare a noului Cod civil am sau nu autoritate părintească asupra minorului.

Răspuns: Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi și îndatoriri care privesc atât persoana, cât și bunurile copilului și aparțin în mod egal ambilor părinți. Părinții căsătoriți exercită împreună și in mod egal autoritatea părintească.
Prin urmare, avand in vedere ca atat Protocolul 7 al Conventiei CEDO, Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului dar și prevederile noului Cod civil, autoritatea părintească se exercita în comun de ambii părinți, care au aceleași drepturi și obligații față de copii lor minori.
Dacă însă părinții sunt divorțați, iar exercitarea autorității părintești s-a stabilit prin încredințare unuia dintre părinți conform C. Fam, pentru ca părintele necustodian sa poată beneficia de custodie comună trebuie formulată o noua actiune în instanță în acest sens. Bineînțeles că trebuie motivată, în sensul că dacă nu va dovedi că îi sunt incalcate acest drepturi, acțiunea îi poate fi respinsă.

Opinie prezentată de
Av. AG

2 comentarii:

Anonim spunea...

Stimata doamnă avocat poate imi explicati si mie unde se vorbeste in Codul familiei abrogat de autoritate parinteasca sau de exercitarea ei? Sau mi se pare mie ca faceti confuzie intre incredintarea minorului si exercitarea autoritatii parintesti?

Custodie Comuna spunea...

Eu personal văd o anumită echivalență între părintele care nu primea încredințarea minorului conform art. 43 CFam (Părintele divorţat, căruia nu i s-a încredinţat copilul, păstrează dreptul de a avea legături personale cu acesta, precum şi de a veghea la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea lui profesională.) și art 398 litera (2) din NCC (Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.). Codin B.

Cele mai citite