Continuăm seria articolelor pe teme legate de custodia asupra copiilor, prezentându-vă unele dintre modificările pe care le considerăm interesante în proiectul de modificare a legii 272/2004, iniţiat de către Direcţia Generală de Protecţie a Copiilor, direcţie din cadrul Ministerului Muncii.
De asemenea, răspunzând unor voci care au clamat că noul Cod civil este vag relativ la algoritmul concret de stabilire a locuinţei minorului după divorţ, DGPC doreşte să introducă un articol de lege complet nou care să vină în sprijinul dvs. prin prezentarea criteriilor ce trebuiesc luate în considerare atunci când părinţii nu se înţeleg cu privire la locuinţa minorului şi apelează la instanţele de tutelă pentru decizie în acest sens:
(1) Locuinţa copilului este la părinţii lui în cazul în care aceştia locuiesc împreună sau la acel părinte cu care minorul locuieşte în mod statornic ca urmare a acordului părinţilor.
(2) În cazul în care părinţii nu se pot înţelege cu privire la locuinţa minorului, instanţa de tutelă va stabili locuinţa acestuia în baza următoarelor criterii:
a) Disponibilitatea fiecărui părinte de a implica pe celălalt părinte în deciziile legate de copii;
b) Disponibilitatea fiecărui părinte de a permite celuilalt părinte accesul în locuinţa sa;
c) Situaţia locativă a fiecărui părinte din ultimii trei ani de zile;
d) Istoricul de violenţă al părinţilor asupra copilului sau asupra altor persoane;
e) Opinia copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate;
f) Distanţa dintre locuinţele fiecărui părinte şi unitatea de învăţământ;
g) Concluziile raportului de anchetă psiho-socială emis de către autoritatea tutelară;
(3) În cazuri excepţionale instanţa poate stabili locuinţa minorului la terţe persoane sau la o instituţie de ocrotire
Dorim să menţionăm că ambele articole sunt încă sub formă de iniţiativă şi că, pe parcursul procesului legislativ ele pot fi modificate. Credem că totuşi aceste criterii enunţate de către iniţiatorul modificărilor legislative sunt util a fi cunoscute de către dvs.
Cu stimă şi deosebită consideraţie,
Colectivul ARPCC
13 comentarii:
De vreme ce legea afirma dreptul parintilor de a se ingriji in mod egal de copil, e normal sa trebuiasca ca parintele nerezident sa poata sa il ajute pe copil la teme sau cand acesta e bolnav. Legiuitorul noului Cod civil avea varianta implementarii custodiei comune fizice in care copilul petrecea o saptamana cu
mama si una cu tata (atunci accesul parintelui la domiciliul celuilalt nu ar fi fost necesar) sau varianta custodiei comune legale (copilul sta majoritar la unul dintre parinti, parintele rezident, dar parintele nerezident are drept de acces inclusiv la domiciliul copilului (adica la domiciliul parintelui rezident). De vreme ce legiuitorul a optat pentru custodiei comune legala trebuia sa compenseze cu o reglementare
de acest tip, de a permite accesul parintelui nerezident la copil in locuinta copilului.
Daca parintele X nu e de acord ca parintele Y sa vina in scasa lui atunci mai bine renunta la idea de a gazdui copilul statornic (de a fi parinte rezindent) sau sa propuna celuilalt parinte un aranjament de tip custodie comună fizică.
o consider, personal, aberatie....bine ca nu obliga fostii sa locuiasca cu actualii in acelasi
camin...sau bine ca nu se ajunge era primitiva de acum mii de ani ...un acces de bun simt cu ocazia unor evenimente sau alte ocazii poate fi reglementat doar de bun simt , nu de lege....
Art 496 litera (5) din codul civil care spune ca parintele nerezident trebuie sa aiba acces la copil la locuinta acestuia …
"(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului."
Apropo de acces in locuinta celuilalt:
- din experienta proprie: minorul bolnav. Ai dreptul sa fi langa el in calitate de parinte ? Nu il poti duce acasa la tine ca este f racit.
Sa intri in casa fostei/fostului sa ai o relatie cu copilul poate fi un pic deranjant...Cred ca cei care isi doresc acest lucru ii intereseaza in continuare viata privata a fostului/fostei nimic mai mult ; intrari dese- DEJA ABERANT
Inteleg ca e un concurs de motive, dar totusi....
Art 496 litera (5) din codul civil: Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.
Niciodata n-am inteles articolul asta, pentru ca e ambiguu. "Acestuia" se acorda si cu "minor" si cu "parinte", deci e neclar ce intelege legiuitorul prin "locuinta acestuia".
"Parintele are dreptul la legaturi personale cu minorul la locuinta acestuia" poate sa insemne fie la locuinta parintelui, fie la locuinta minorului. Nu se intelege clar, fiindca "acestuia" e ambiguu.
Dar eu cred ca propozitia stabileste dreptul parintelui de a avea relatii personale cu copilul la domiciliul parintelui. Asa e logic.
"teoria relativitatii" :-). De vreme ce articolul se cheama "Articolul 496 Locuinţa copilului" si nu "locuinta parintelui nerezident" + de vreme ce toate celelaqlte 4 puncte vorbesc neechivoc despre locuinta minorului e evident ca interpretarea corecta e aceea de "locuinta a minorului"
Sa nu va suparati pe mine, dar nu prea inteleg de ce vi se pare "interesanta" aceasta initiativa. Puneti-va dumneavoastra, ca adult, in postura de "navetist" intre doua case si ganditi-va / analizati cum va simtiti. Nu vi se pare nimic in neregula?! Continuitatea, stabilitatea si echilibrul rezida si in pana si in faptul ca iti cauti periuta de dinti in acelasi loc, in fiecare zi... Dar este doar parerea mea. Cu tot respectul.
Continuitatea si stabilitatea nu inseamna in primul rand ca minorul sa aiba legaturi personale cu parintii sai si nu cu un loc anume. Ce este mai important locul, periuta de dinti, sau parintii si persoanele care reprezinta ceva pe acel copil?
Bun comentariul cel din 11.03!
Viziunea moderna cu privire la "sentimentul de stabilitate" al minorului este reprezentata de relatiile pe care acesta le are cu persoanele semnificative din viata, de intensitatea si frecventa acestoar sa si mai putin de un anumit spatiu geografic. De aceeea probabil criteriile prezentate mai sus (propuse de un membru CSM!) nici nu fac vorbire la copil sa stea doar cu mama sau doar cu tata.
Pentru cine e doritor sa "invete" mai multe poate consulta Manualul de cordare a custodiei editat de ARPCC care are un capitol special dedicat acestei "false argumentatii" pentru care se reduceau abuziv programele de legaturi personale: http://ro.wikibooks.org/wiki/Manualul_de_acordare_a_custodiei/Sentimentul_de_stabilitate_al_minorului.
Sunt tata si sunt in aceasta situatie. Doresc sa divortez de nevasta, avem un baietel de 3 ani impreuna si doresc custodie comuna. M-am gandit sa locuiasca o saptamana la mina si o saptamana la nevasta. Oricum am locuit toti la mine si cred ca nu ar fi rau pentru copil. Nu e nimic deranjant in acest lucru. Studiile de specialitate deovedesc faptul ca in cazul custodiei comune copilul are de castigat din relatiile interumane si nu din negasitul periutei. Oricum doresc sa stabilim clar la notar de comun acord si sa nu ajungem in instanta.
puteti incerca si 2 saptamani cu unul - 2 saptamani cu altul iar in acea perioada fiecare dintre parinti sa poata sa viziteze/preia copilul pt cateva ore martea si joia. Aceasta ar da mai mult continuitate. Ideal ar fi sa va intelegeti cu mama copiluli si astfel, programul se poare realiza foarte frumos in beneficiul minorului. O tranzactie interesanta este aici: https://docs.google.com/file/d/0B-iOqOKLc35PNWVjMGIwYjMtNDljOC00ZTgxLTliNDMtMzcyM2E1ZWFmYmU3/edit?hl=en_US
Incercati sa discutati cu d-na acest plan parental
http://www.arpcc.ro/docs/plan-parental (xls-ul se poate completa si e f. detaliat) pe care, daca va intelegeti, ati putea sa il completati impreuna cu un mediator sau chiar singuri.
Daca sunteti "mai deschisi spre inovatii" puteti incerca un aranjament de tip "bird nest" custody
en.wikipedia.org/wiki/Bird's_nest_custody
Pentru a stabili criteriile relevante intr-un text de lege este important sa se realizeze si sudii concludente in acest sens cu scopul de a avea si o baza empirica si stiintificape care sa se poata formula aceste criterii. Propunerea mea (bazata pe un studiu pe care il realizez in prezent) este urmatoarea:
caracteristici ce tin de copil:
* Vârsta / nevoi specifice
* Sănătate psihică
* Sănătate fizică
* Comportament
* Performanţă academică
* sex
* Preferinţe/ascultare
* Stabilitate emoţională, încredere
* Educaţie/activităţi extraşcolare
* Competenta sociala
* Locuinţa minor
* Program de vizita (timpul petrecut împreună cu părintele nonrezident)
* Personalitate
CARACTERISTICI CE TIN DE PARINTI
* Istoricul familiei de origine
* Vârsta
* Sex
* Pregătirea academica
* Status profesional
* Status social
* Status economico - financiar
* Sănătate fizică
* Sănătate psihică
* Consum alcool
* Personalitate
* Comportament
* Condamnări
caractersticile relatiei parinte copil
* Stil parental (autoritar, dezangajat, permisiv,autoritativ)
* Suport emoţional/empatie, responsivitate
* Violenta domestica
* Copil martor la violenta domestica
* Îngrijire primară
* Implicare in relaţie / preocupare vs. Neglijare
* Păstrarea legăturilor personale
* Disciplinare, supraveghere,ghidare
* Responsabilitate parentală / îndatoriri părinteşti
* Ataşament,nevoile copilului
* Alienare parentală/ conflict de loialităţi
* Relaţii armonioase, Comunicare
* Exercitarea autorităţii părinteşti in privinta luarii deciziilor importante privind cresterea si educarea minorului
* Pensie întreţinere/obligaţie financiară
caracterisitici specifice familiei:
* Organizarea familiei nucleare(structura: graniţe intre subsisteme, coaliţii, alianţe, ierarhii, rutine, reguli, ritualuri; triangulări), life cycle
* Sistemul fraternal
* Familia extinsă : bunici, mătuşi, unchi, etc
* Grup social de suport (comunitate, biserica, etc.)
* Mediu consistent, predictibil ce ofera siguranta copilului - reguli, rutine zilnice, rituauri ale familiei ca element de continuitate al legaturilor de familie
Trimiteți un comentariu