sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Studiu privitor la valoarea socială a custodiei comune

Pentru a demonstra valoarea socială deosebit de importantă pe care ideea de autoritate părintească comună o aduce şi avantajele indiscutabile pe care aceasta le aduce dezvoltării armonioase a copiilor îmi permit să vă supun atenţiei studiul realizat de către prof. dr. jurist Proksch, jurist german specializat în cauze cu privire la minori. Studiul a fost realizat la cererea Guvernului Federal al Germaniei în anul 2002. Acesta arată că autoritatea părintească comună are beneficii nu doar asupra părintelui nerezident şi copilului ci şi asupra părintelui rezident. Conform studiului toţi cei trei actori implicaţi câştigă ca urmare a unui aranjament de tip custodie comună. Cităm doar un fragment din acest studiu:
"Custodia comună nu este un „fenomen special“ rezervat doar acelor „părinţilor selectaţi” pe criteriul faptului că se înţeleg bine în ciuda divorţului. […]76,6% din mamele cu custodie comună şi numai 58,1% din mamele cu custodie unică declară că „pensia alimentară pentru copii s-a plătit în mod regulat până în prezent […] Copiii ai căror părinţi deţin custodie comună, comunică şi relaţionează mai bine cu ambii părinţi şi cu bunicii din partea ambilor părinţi [...] În timp ce custodia comună promovează în mod structural cooperarea şi comunicarea părinţilor, această stimulare lipseşte în cazul custodiei unice. Custodia comună este în ansamblu mai adecvată decât custodia unică deoarece:
  • influenţează pozitiv cooperarea şi schimbul reciproc de informaţii între părinţi, cu privire la copiii lor
  • menţine şi sprijină contactul ambilor părinţi cu copii lor, ca şi a celorlalte persoane cu drept de acces, în special a bunicilor şi astfel promovează bunăstarea copilului
  • reduce nivelul conflictului dintre părinţi şi evită sau diminuează litigiul juridic
  • odiminuează gradul de afectare a copilului ca urmare a separării şi a divorţului
  • · îmbunătăţeşte motivaţia părinţilor de a proceda la reglementarea independentă a conflictului precum şi motivaţia lor de a încheia şi a menţine aranjamente financiare satisfăcătoare.
Studiul Dr. Proksch se poate descărca de aici.

Niciun comentariu:

Cele mai citite