miercuri, 25 noiembrie 2015

Femeile din Luxembourg pentru co-parentalitatea egalitară



Avem placerea sa va punem la dispozitie in traducere manifestul grupului facebook din Luxemburg creat de doamnele care sustin ideea de custodie comuna fizica.


Mișcarea s-a datorat unui grup de mame, membre ale asociației SOS Părinți Luxembourg. Nu ne putem imagina dificultățile întâmpinate de acești "adevărați tătici" pentru simplul lor drept de a-și exercita dreptul elementar prin care să-și aducă contribuția (alta decât cea financiară) la educarea propriilor copii. Am creat deci acest grup menit susținerii acestor tătici și pentru a evidenția lupta lor.

Suntem pentru reședința alternantă și co-parentalitate egalitară în Luxembourg (și împrejurimi, bineînțeles)

De ce ?

Pentru că suntem femei, mame, și nu ne culpabilizăm să transmitem relațiile tăticilor.

Mamă fiind, am încredere și îi inspir și lui încredere. Dacă sunt capabilă să mă gândesc că el este tatăl pe care l-am căutat pentru copilul sau copii mei, ruptura cuplului nu trebuie să rupă co-parentalitatea.

Pentru că voi fi relaxată și disponibilă pentru ei, când vor reveni acasă. Copiii mei rămân prioritatea mea și eu rămân astfel o mamă 100%.

De asemenea, întrucât sunt o femeie activă: îmbinarea vieții solo de familie cu o carieră devine dificilă. Egalitatea bărbaților și femeilor trebuie neapărat să depășească constrângerile datorate partajării organizării și găzduirii.

Nu am chef să vegetez asemeni unei plante și să aștept ca alocațiile și pensia alimentară să fie singura mea sursă de venit. N-aș avea nici pic de mândrie în acest caz.

Și mai ales pentru că sunt femeie :  vinovăția, oboseala, lipsa timpului…nu este deloc ușor să-mi reconstruiesc și să-mi regăsesc viața. Solo-ul maternal este auster și tatăl copiilor nu asigură legătura.

Reședința alternantă permite ambilor părinți echilibrarea șanselor de a-și reveni după ruptură.

Practicile actuale duc la privilegierea unui părinte, principul contrar unei adevărate parități și egalități între bărbați și femei.

Aceasta pagina "made in Luxembourg" este un prima act de revoltă. Pentru prima dată, femeile au decis să spargă tabu-ul mamelor auto-puternice. Facem parte din toate zonele profesionale, sociale și geografice.

Nu suntem decât mame, bunici, prietene, conștiente de adevărata egalitate dintre bărbați și femei și preocupate de dezvoltarea echilibrată a copiilor noștri.
Pentru aceasta noi revendicăm azi, voința noastră de a apăra reședința alternantă și de a o prioritiza în raport cu alte modele de reședință.

Dorim să acordăm încredere taților…și copiilor noștri și să nu depindem de un sistem în care nu ne recunoaștem. Ne alăturăm deci luptei asociațiilor luxemburgheze în favoarea acestor valori.

(Mișcarea noastră a fost inspirată de mamele franceze care luptă pentru co-parentalitatea egalitară , iar  rezumatul motivațiilor noastre a fost inspirat de un articol al Dnei Stéphanie Hain, apărut în " Libération ", în 2014).

traducator - Iulia Calin Margarit, intiatoarea grupului facebook "Românce pentru Custodia Comuna"

REF. [ngo3502]


Niciun comentariu:

Cele mai citite