vineri, 6 noiembrie 2015

De ce sa nu-mi pot vedea copilul si in afara programului ?




Potrivit art. 14 alin. 1 din Legea nr. 272/2004, „Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament”.

Deşi legea este destul de clară în tot ceea ce reprezintă, tot mai des această lege este încălcată, iar măsurile care sunt luate pentru a preveni aceasta nefericire sunt de la lent la neexistent.

Un caz care ne-a fost adus în atenţie este a unei mămici locuind în străinătate, care nu reuşeşte să îşi mai vadă copilul, deşi din cererea introductivă şi din întâmpinarea depusă la dosar reiese că, în principiu, ambii părinţi sunt conştienţi că este benefic pentru minor ca acesta să ţină legătura şi că mama reclamantă şi în mare parte sunt şi de accord cu privire la modul concret de stabilire acestui program de vizitare, respective în privinţa sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun a celorlalte vacante în afară de cea de vară şi a convorbirilor telefonice ale mamei cu minorul, dar divergentele dintre părţi apar în ceea ce priveşte perioada  vacanţei de vară, în care mămica doreşte ca jumătate să o petreacă cu copilul, inclusive să îl poată duce pe acesta în străinătate în această perioadă.
Într-un final deşi programul s-a stabilit a fi :
- În prima zi de Crăciun, între orele 9 – 19 şi în a doua zi de Paşti, între orele 9 – 19, reclamanta să ia copilul la domiciliul sau, cu obligaţia de a-l adduce înapoi
- În ultimele 2 săptămâni din luna iulie şi primele 2 săptămâni din luna august reclamanta să ia copilul la domiciliul sau sau în alte locaţii reprezentând destinaţii de vacant ( atât la ţară, cât şi în straintate ) , cu obligaţia de a-l aduce înapoi
- În prima jumătate a celorlate vacanţe, reclamanta  să ia copilul la domiciliul sau, cu obligaţia de a-l aduce înapoi

Reclamanta să poată coresponda cu minorul oricând prin orice mijloace, în limita programului acestuia
Din păcate acest program nu este respectat nici măcar în limita posibilităţilor mamei care fiind în străinătate nu îl poate urmări cu stricteţe, dar în acest caz fiind refuzate până şi apelurile telefonice, comunicarea online nefiindu-i permisă copilului.
Accesul fiind blocat chiar şi la scoala copilului unde este spaţiu public, primind ameninţări din partea fostului soţ, astfel apelând la protecţia copilului pentru a avea acces la copil şi în afara programului stabilit.

Prin urmare sfatul nostru ar fi să deschideţi un nou proces şi să cereţi program de legături personale prin intermediul calculatorului ( skype ), deasemenea cereţi program de legături personale în vacant şi puteţi cere şi de paşte, crăciun alternative câte o săptămână să luaţi copilul la dumneavoastră în străinătate.
Dacă sunt resurse financiare se pot rezolva, dar foarte multe depend însă de judecător.Copilul are nevoie de ambii părinţi, noi la A.R.P.C.C considerăm că în situaţia copiilor cu părinţi locuind în ţări diferite copilul ar trebui să petreacă majoritatea vacantelor mici şi o proporţie mare din vacanţa de vară la domiciliul şi în grija părintelui nerezident.Dar nu suntem încă siguri că şi instanţele romane vor înţelege necesitatea copilului de a avea relaţii personale cu ambii părinţi.
De asemenea puteţi cere să vi se încuviinţeze ca de ori câte ori veniţi în ţara să aveţi un program extins, să vi se încuviinţeze vizitarea copilului la şcoală, etc.
Dar trebuie să cereţi explicit aceste lucruri pentru că instant nu da cu de la sine putere.

ref.[ngo3485]
Colectivul. A.R.P.C.C

2ND EDIT 09.11.2015:
Vedeti si aceste 2 sentinte:

ambele vorbesc de interactiune la distanta, regulata, prin skype


2 comentarii:

Custodie Comuna spunea...

Sunt deja instante care ordona programe de legaturi perosnale prin intermediul calculatorului (skype) … cred ca avem sin oi ceva sentinte de acest gen pe www.arpcc.ro/jurisprudenta. == deschideti alt proces si cereti astfel de programe. Cereti de asemenea program de legaturi personale in vacanta si puteti cere si de paste / craciun alternativ cate o saptamana sa luati copilul la dvs in strainate. Daca aveti resursele financiare se poate rezolva – stim de o sentinta la cluj (mama in luxmburg) in care s-a dat program cu ridicarea copilului in strainatate si returnarea apoi in Romania. Totul depsinde insa de judecator. Copilul are neveoi de ambii parinti. Noi la ARPCC consideram ca in situaia copiilor cu părinţi locuind in tari difeite copilul ar trebui sa petreaca majoritatea vacantelor mici si o proportie mare din vacanta de vara la domiciliul si in grija parintelui nerezident. Dar nu suntem inca sigur ca si instanele romane vor intelege necesitatea copiluli de a avea relatii perosnale cu ambii parinti. De asemnea puteti cere sa vi se incuviinteze ca de oricate ori veniti in tara sa aveti un program extins, sa vi se incuviinteze vizitarea copilului la scoala, etc. Dar trebuie s acereti explicit acest elucruri pentru ca instanta nu da cu de la sine putere. Cu deosebita consideratie, Catalin

Custodie Comuna spunea...

Cata vreme avet o sentinta judecatoareasca daca parte adversa vrea sa va sicaneze in sensul de a nu va lasa sa vedeti copilul decat in programul stabilit de instanta, din pacate ,poate.
Totusi dvs puteti cere expres prin alta actiune judecatoreasc sa va si ofere “pana la 2 weekenduri pe luna cu informare prealabila de 1 saptamana din partea dvs data parintelui rezident”. Este voba de alta actiune judecatoreasca motivata exact de faptul ca situatia de fapt actuala va pune in imposibilitatea sa interactionati cu copilul mai mult timp din cauze obiective. Pregatiti-va sa demonstrati cu martori si alte probe (de ex biletele de avion) de cate ori ati venit in tara si vi s-a refuzat accesul la copi motivat de faptul ca “nu se respecta programul de legaturi personale asa cum a fost stabilit de instanta precedenta”

Noi spunem ca sunt sanse ca o atare actiune precizata mai bine si justifiata prin prisma minorului care are nevoie de un contact cat mai strans cu ambii parinti, sa se accepte. E cat se poate de laudabil ca incercati sa aveti acces la copil si instanta ar putea sa observe asta si sa va ofere aceasta flexibilitate. Din pacate instantele raman insa tributarea indee ca mai mult de 2 weekenduri pe luna e prea mult pt copil, deci, desi puteti incerca sa cereti perioade mai ample de timp (deat 4 zile si 4 nopti pe luna) sunt sanse mai mici ca instantele sa accepte. Noi credem ca instantele gresesc ... vedeti de exmeplu studiile de aici www.childefenders.com/research (traduse in romana) care demonstreaza avantajele pentru copil.

Cele mai citite