joi, 12 noiembrie 2015

Consiliul Europei încurajează medierea familială obligatorie

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a emis de curand Rezolutia 2079(2015) privitoare la rolul tatilor in cresterea si educarea copiilor, mai cu seama in stabilirea drepturilor, datoriilor si responsabilitatilor paternale, asa cum stipuleaza documentul la punctul 2. Documentul a fost tradus si publicat in nenumarate articole din presa scrisa si vorbita. 

Rezolutia fixeaza anumite cadre privind co-parentalitatea si impartirea atributiilor parintesti printre care rolul tatilor in viata copiilor, chiar si a celor nou nascuti, rol ce ar trebui mai bine reliefat si mai bine valorizat. De asemeni impartirea responsabilitatilor parintesti trebuie sa fie facuta in interesul copilului si in pofida legilor ori practicilor ce sunt impotriva drepturilor tatilor, iar separarea copilului de tata trebuie facuta doar in moduri exceptionale si doar daca se aduc grave atingeri intereselor copilului.

De notat este si faptul ca rezolutia sprijina medierea parentala. 

De exemplu, in cazul divortului sau separarii parintii sunt incurajati sa faca tot posibilul sa ajunga la intelegeri amiabile privind exercitarea atributiilor parintesti cu privire la copil.
La punctul 5.9 din Rezolutie se mentioneaza ca statele trebuie sa incurajeze si sa dezvolte medierea familiala, mai cu seama in cazurile in care sunt implicati copii, judecatorul de caz putand chiar sa oblige parintii la participarea la o sesiune de informare privind medierea, cu scopul de a discuta beneficiile unei resedinte alternative ori a altor aspecte care ar conduce la solutii amiabile in conflict.

ILIE DORIN, mediator.
[ngo3410]

Niciun comentariu:

Cele mai citite